• 瀏覽: 135,610
  • 回覆: 59
  • 追帖: 11
引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-12 01:19 AM 發表

先總結一下2018啦。
開減前:
2017 summer 到2018年頭,仲有唔夠五磅就200lb
9207548 9207549 9207550

因為一次嚴重腸胃炎,輕咗十磅,就發覺: 咦,我輕到㗎喎。反正年尾要做伴娘,盡力試多次啦
媽咪成日話,自己結婚,醜樣可以唔po相。做人伴娘,人地Po你啲相,幾醜你都無 say.又啱喎

剛 join 尖,男友有反對,怕我有前科, ...
支持你呀YEEKI~
一直等緊你返左楓葉UPDATE 個鋪
下年年尾, 我有信心你一定不得了

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-12 11:09 AM 發表

多謝selina

經過差不多一年學習加經歷健康飲食習慣,已經比較掌握到有咩可以食,食幾多。

之前話過會分享香港(旅行)每日減肥外食選擇,喺日後慢慢分享(我每一餐都有影底)。但我無推過任何一餐朋友家人邀約,基本上每日都至少一餐同家人朋友食。運動量當然保持到,三日泰拳,每日至少8km,加埋之前儲備嘅肌肉。。。兩個月唔跟任何 plan食都無反彈,  ...
多謝你呀 戰友Yeeki!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-23 01:35 PM 發表

呢個係聽朝menu
我有時HIIT 都係上呢D, 不過我無你咁乖, 一星期先上一次到
而且, 我見到你係朝早6 a.m. 堂!!!

你一晚訓幾多個鐘架?

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-24 10:22 AM 發表

我呢度叫afterburn class, 有時hiit, 更多時係weight training. 一星期五堂

我瞓夠八個鐘啊。不過拳館玩6am challenge, 叫我地每星期搵一兩日上6am.

平時我上evenings 㗎 ...
一星期五堂, 想唔FIT 都唔得啦

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-24 11:05 AM 發表

其實呢。。。仲有五堂kickboxing同每日5km

好好玩,欲罷不能
好鬼勁呀你都要體能夠好先堅持到!

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-26 04:59 AM 發表

我轉program後都發現自己好不足
要玩hold住控制住嘅動作,自己仲係力量不足

大家都要繼續努力
我反而相對上比起一般女仔core 算fit, 但係手力係勁弱雞
呢期我都有一星期上 1,2次堅weight training group class, 但我都係拎D 輕磅dumb bells, 有時係2.5kg, 有時係4kg 睇動作
同班有好多好fit 女仔拎到的重量係誇我勁多

我好奇想問, 我左手臂仍然係多肉, 我想slim d 但又唔想變大舊肌肉
咁我應該keep 住係做輕磅dumb bells set, 定係要加重呢

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-26 10:59 AM 發表

你左手多肉,係實定鬆? 睇到肌肉線條未? 如果未有線條,我會建議加重量(請參照上面個回覆)。
如果已有線條,就去用個可以做到20 to 25下嘅重量。要記住,有肌肉線條同大隻之分,唔會一夜間出現。你加重量,操幾個月,可以去到想見嘅線條先玩番輕五至十磅

如果喺肌肉上面,谷住有線條但又搣得起,其實仲係脂肪,要繼續努力減脂 ...
問題最主要係BYEBYE位.. 未有肌肉線條, 咁即係我應該加重量啦
減脂真係幾時都咁需要最衰瘦手臂瘦得最慢...

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-26 12:20 PM 發表

你玩4kg實在太輕。如你所言,core夠力個trunk就夠定,真係可試重啲,啲力就去到對臂度
我成日唔係好知點樣發力長期用錯左前臂去發力
今日先同大少講, 我除左識長期縮肚而練到core肌肉外 (笑),我控制肌肉的能力真係好差

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-26 12:58 PM 發表

怪唔知你話唔夠力
前臂力量細好多
拎個5kg,試下bicep curl, 用1-2-3上1-2-3落呢個速度,個腦諗住老鼠仔舊肉試下
再唔係,叫大少輕輕篤住你老鼠仔個位,等你感覺下先 ...
我都成日俾人叫用個腦去諗住舊肌肉
好,一陣又上堂,我要加油!

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-1-26 07:03 PM 發表

女仔冇咁容易爆肌 你會見到加嘛

如果應付到應該用有挑戰性嘅重量。

你講嘅多肉係多肥? 要帶氧減左佢呀
我唔驚爆肌啦,有排都未到
我同時都有做帶氧 手臂byebye 位應該都係多肥,不過消脂手臂有d 慢

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-1-26 08:54 PM 發表

手有肉通常相對心口有呀
好正喎
原來係咁架咩 心口都有,但仍然想消滅左手臂d 肉佢

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-1-27 07:44 AM 發表

呢就好 有心口~ 我同你相反,我係籮脾大啤梨人
我都pat 大脾粗架
呢半年做返運動改善返ja.. 真係唔可以停運動,一停就肥啦

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-27 12:43 PM 發表

上堂上成點? feel到bicep未?

我想操pat,但又唔可以有太多腳參與,好煩
我今堂佢做其他動作多,其中一個係用條bar 頂係鎖骨再深蹲 (唔好意思我全部動作名我都係唔係好識)而另外用dump bell 動作,我用左4kg, 除非做standing french press, 做左幾round 已經拎唔到要用返2kg 所以今日都有d feel  呀

引用:
原帖由 yeeki_ab 於 2019-1-27 12:43 PM 發表

上堂上成點? feel到bicep未?

我想操pat,但又唔可以有太多腳參與,好煩
操pat 做coffee 個d 動作我覺得應該都有d 效,無訓動,爬係地上伸腳個d

引用:
原帖由 100000volt 於 2019-1-27 06:12 PM 發表

selina屋企係咪都有啞靈呀?bicep係咁最簡單bicep curl就應該feel到喎
岩岩試左次,比大少話我呢個動作應該好易feel 到 我用手摸係做岩,但我個人對身體的感覺真係好差,唔識去feel 係唔係個到用緊力 之前都有比PT 問過覺得邊到攰,邊到用緊力,我成日都唔係好答到

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]