註冊 登入

嫁妝想伶返都咁難....到底佢咁講係咩意思?

嫁妝想伶返都咁難....到底佢咁講係咩意思? E-mail 此主題給朋友

當初結完婚,奶奶問D金邊個保留住先,我就話不如奶奶你幫我保留住先,第一,我心諗我唔係貪D金而去結婚,你保留先到我有需要或我想伶返幾時都可以攞得返㗎。

近期我屋企有難,同老公講伶返D金,佢第一句就問係咪想分家?

話當初兩老特登買咗大保險箱放係屋企擺金,話怕兩老覺得人地唔信佢地。

之後佢最終問兩老借咗三萬幾蚊去比我屋企救急,我係好感激嘅,即時幫到我屋企鬆一鬆。

但我屋企要救急嘅錢,當然唔至咁少,長遠計當然伶返D金幫我屋企頂埋去,求人好難,唔明點解唔可以伶返自己D金,自己傍身呢?我唔會要奶奶送比我老公嗰D,要求好過份嗎?

老公打死都話有難先伶金,點樣為之有難?開心時想伶D金鏈仔帶吓咁又唔得,要好有難先伶到,又要經過兩老同意先0K呀?

我現在直頭覺得唔係我唔信佢地,係人地防緊我,我寧願咩金都唔要只想求答案。

我好難理解.....

熱賣及精選
唔係個個都可以一時三刻接受外人
呢個世界好現實的 防人之心不可無
你老公都未必會完全信你 何況佢屋企人...

我結婚時 外母雖然對我好 都會防我
我買樓佢又會同我老婆講一定要簽長命契
明明講好人情要來找數 無啦啦又收起女家人情(成十幾萬)
金器全部放曬係佢屋企人既保險箱
唔係我發力保住 差D連份樓契都比佢地吞埋(供完)
直到而家我老婆到而家無一份保險係cover我

我如果當初唔信佢地就唔會將金器放係佢地手上,而家老公反而疑心我唔信佢地,依樣令我好心寒......

你老公話唔比你拎, 佢有無問佢父母先, 
如果根本無問, 即係唔係你老爺奶奶話唔得, 係你老公話唔得, 就唔好將啲野入埋老人家數,
3萬你同你老公拎唔到出黎要問老人家借, 佢地都肯借, 仲要比你入嘅話係咪有啲唔公道.

你老公嘅意思係佢有難先可以拎, 你阿爸阿媽有難唔關佢事, 佢覺得啲金器佢有份,
佢最多借錢, 唔會將佢有份嘅金器送比其他人.

引用:
原帖由 秋天浪漫的蛋 於 2019-1-11 03:08 PM 發表

我如果當初唔信佢地就唔會將金器放係佢地手上,而家老公反而疑心我唔信佢地,依樣令我好心寒......
跟本唔係信唔信問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 秋天浪漫的蛋 於 2019-1-11 01:27 PM 發表

當初結完婚,奶奶問D金邊個保留住先,我就話不如奶奶你幫我保留住先,第一,我心諗我唔係貪D金而去結婚,你保留先到我有需要或我想伶返幾時都可以攞得返㗎。

近期我屋企有難,同老公講伶返D金,佢第一句就問係咪想分家?

話當初兩老特登買咗大保險箱放係屋企擺金,話怕兩老覺得人地唔信佢地。

之後佢最終問兩老借咗三萬幾蚊去比我屋企救急,我係好感激嘅,即時幫到我屋企鬆一鬆。

但我屋企要救急嘅錢,當然唔至咁少 ...
你叫老公自己打j

回覆 引用 TOP

我唔明自己攞自己嗰一份到底錯咩?
依家唔算有難咩?就算我冇難關要過,伶返就係我錯?我唔信佢家人嗎?
說到底,佢唔想得罪奶奶,因為伶返D金要有原因。

引用:
原帖由 秋天浪漫的蛋 於 2019-1-11 03:08 PM 發表

呢個世界係現實的
你老公當然係幫自己屋企人啦
你都算係半個外人...

回覆 引用 TOP

我就係冇入兩老數~因為我話佢係咪代入佢阿媽角度諗咋,佢又唔出聲

佢話伶金係分家,我當然呆咗~又話上次講伶金兩老唔開心,我都係聽佢講,冇親耳講,咁好難令我唔誤會,佢講完依D説話,反而話我疑心佢地,我諗緊唔明我老公諗咩

引用:
原帖由 秋天浪漫的蛋 於 2019-1-11 03:17 PM 發表

我就係冇入兩老數~因為我話佢係咪代入佢阿媽角度諗咋,佢又唔出聲
你老公唔出聲你咪自己私下同奶奶講你屋企而家好困難, 所以你想拎返你嗰份金, 最好加幾滴眼淚同喊得出聲,
拎左金器之後記得還返3萬比兩老, 你講緊事實佢要嬲都無辦法,

我唔知你老公點諗, 但明顯佢唔會幫你.

引用:
原帖由 秋天浪漫的蛋 於 2019-1-11 03:23 PM 發表

佢話伶金係分家,我當然呆咗~又話上次講伶金兩老唔開心,我都係聽佢講,冇親耳講,咁好難令我唔誤會,佢講完依D説話,反而話我疑心佢地,我諗緊唔明我老公諗咩 ...
我估 佢係代入左唸
但都係個句 唔通幫你咩 緊係幫自己屋企先啦

之後我直話,其實你到底有冇問過?神又係你,鬼又係你,所以我先上黎想聽大家意見,到底我老公咩意思?

引用:
原帖由 @miu 於 2019-1-11 03:24 PM 發表

你老公唔出聲你咪自己私下同奶奶講你屋企而家好困難, 所以你想拎返你嗰份金, 最好加幾滴眼淚同喊得出聲,
拎左金器之後記得還返3萬比兩老, 你講緊事實佢要嬲都無辦法,

我唔知你老公點諗, 但明顯佢唔會幫你. ...
我想自己還左$先伶金㗎。無奈我就生,又返唔到工。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 忍忍尿急象 於 2019-1-11 02:46 PM 發表

唔係個個都可以一時三刻接受外人
呢個世界好現實的 防人之心不可無
你老公都未必會完全信你 何況佢屋企人...

我結婚時 外母雖然對我好 都會防我
我買樓佢又會同我老婆講一定要簽長命契
明明講好人情要來找數 無啦啦又收起女家人情(成十幾萬)
金器全部放曬係佢屋企人既保險箱
唔係我發力保住 差D連份樓契都比佢地吞埋(供完)
...
你可以自己替老婆買份人壽,受益人寫自己

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。