註冊 登入

[其他] 痴痴地的困局

痴痴地的困局 E-mail 此主題給朋友

我同呢個男友一齊左近一年 我32 佢33
一開始都好好無問題好正常有返工佢又自己交租有屋住,有正當職業,大學畢業,月入23k左右,完全係一個正常人
一齊左2個月左右已經月尾問我借錢,可能佢本身就有賭癮,但當時佢只係話自己洗大左。
因為佢無同屋企人住既關係,2個月前我決定同佢一齊住,諗住大家都可以慳到租錢,又可以一樣支出唔洗住劏房。
租左屋大概一星期後佢同我講佢染上賭癮 ,賣晒身上所有財物,無錢交租之餘仲要唔返工 無晒錢就响屋企訓覺,有時仲話要自殺
佢話佢有心想戒賭,於是同佢一齊去搵戒賭社工,但點知佢最後甩底,得我一個去,但總算有社工跟進,但好多時只係遙拒同姑娘電話聯絡。
男友後黎話返新工後比我管晒所有收入,但到今日佢都無返過份新工 仲要依舊係問我借錢。我比少少錢佢佢就拎去買平啤酒飲 飲到醉左又係屋企訓覺,我覺得佢講左好多大話呃住我黎鋪一條唔洗做既路...

我想分手但又比租約綁死左,因為租約係我簽,一年死約一年生約,而家只係住左2個月,我知退租無可能又要賠錢,仲有無其他解決方法?我一個人比唔起咁多租.. 
佢而家同一個痴線佬無分別 因為無晒錢賭  一係食安眠藥訓覺 一係飲酒 就算清醒都只係自言自語 我夜晚無得訓覺 連累到我工作表現都差左。。佢話如我走,佢就响樓上天台跳樓,或者食晒啲安眠藥,而佢咁既痴線狀態我相信佢真係會咁做。尋日佢先痴左線咁節屋企啲牙膏响屋企畫啲核突公仔和性器管。

我比佢搞到有抑鬱症狀,社工同我講有需要就報警捉佢入精神病院,佢就同我講佢入過精神病院,仲話住院好貴,仲貴過借錢比佢和交租,而坦白講我唔想再响佢身上洗任何錢。

我可以點做。。

熱賣及精選
諗返起真係好得人驚。。同初初識既佢根本係判若兩人。。

1. 你點都要離開佢架啦, 早又好,遲又好

2. 你可以搵合租人架嘛~大把女仔都想租

3. 佢死佢事, 佢話跳樓就報警捉佢入精神病院
  佢無錢交係佢既問題, 唔返工叫佢去拎老綜

4. 佢就係睇中你心軟怕事。當你可以狠心, 同佢分開唔係難事

引用:
原帖由 蜜糖豆 於 2019-1-10 09:10 PM 發表

我同呢個男友一齊左近一年 我32 佢33
一開始都好好無問題好正常有返工佢又自己交租有屋住,有正當職業,大學畢業,月入23k左右,完全係一個正常人
一齊左2個月左右已經月尾問我借錢,可能佢本身就有賭癮,但當時佢只係話自己洗大左。
因為佢無同屋企人住既關係,2個月前我決定同佢一齊住,諗住大家都可以慳到租錢,又可以一樣支出唔洗住劏房。
租左屋大概一星期後佢同我講佢染上賭癮 ,賣晒身上所有財物, ...
你向邊度識㗎 d咁嘅人,
你搵佢老母搞店佢啦,
仲有你地兩個幾歲架?

其實退租都係賠一個月,退左佢啦

樓主咁樣好危險啊,佢會唔會傷害你架,癲起上黎?為佢好為自己好,真係捉佢去醫院睇醫生。

引用:
原帖由 香港可愛的甩頭 於 2019-1-10 10:32 PM 發表

其實退租都係賠一個月,退左佢啦
我check左份合約
死約期內如果退租我要比返死約期入面既所有租金 以及兩個月的按金 果度好多錢😞

引用:
原帖由 D0BI 於 2019-1-10 09:25 PM 發表

4. 佢就係睇中你心軟怕事。當你可以狠心, 同佢分開唔係難事 ...
佢一定賴死唔走 好難搵人合租

引用:
原帖由 D0BI 於 2019-1-10 09:25 PM 發表

4. 佢就係睇中你心軟怕事。當你可以狠心, 同佢分開唔係難事 ...
不過多謝你鼓勵 我會狠心啲

引用:
原帖由 夏天的大橋 於 2019-1-10 09:29 PM 發表

你向邊度識㗎 d咁嘅人,
你搵佢老母搞店佢啦,
仲有你地兩個幾歲架?
佢破碎家庭長大。。老母改嫁就唔認佢呢粒仔,佢呀婆係唯一會聽佢講野既人,佢婆婆早前比左4000蚊比佢已經無晒,一來佢老人家無收入我都唔想佢搵佢婆婆 二來我覺得佢婆婆都已經幫到盡。。無得再幫

引用:
原帖由 主腦 於 2019-1-10 10:43 PM 發表

樓主咁樣好危險啊,佢會唔會傷害你架,癲起上黎?為佢好為自己好,真係捉佢去醫院睇醫生。
只要佢再講自殺 我就會打999

引用:
原帖由 蜜糖豆 於 2019-1-10 10:52 PM 發表

佢破碎家庭長大。。老母改嫁就唔認佢呢粒仔,佢呀婆係唯一會聽佢講野既人,佢婆婆早前比左4000蚊比佢已經無晒,一來佢老人家無收入我都唔想佢搵佢婆婆 二來我覺得佢婆婆都已經幫到盡。。無得再幫 ...
佢老豆呢 你兩個幾多歲

引用:
原帖由 蜜糖豆 於 2019-1-10 09:14 PM 發表

諗返起真係好得人驚。。同初初識既佢根本係判若兩人。。
你如果本身一直住返自己屋企使乜交租

呢個人兩個月前都已經知道信唔過啦,仲要起條新租?

再加上未有一年就同居根本太快

自找

再見了.........

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 蜜糖豆 於 2019-1-10 10:45 PM 發表

我check左份合約
死約期內如果退租我要比返死約期入面既所有租金 以及兩個月的按金 果度好多錢😞
幾多?

再見了.........

回覆 引用 TOP

其實計返條數,都係賠錢退租抵,如果你唔走,除咗交租之外,仲要包佢食、仲要照顧佢、仲要被佢精神虐待。
輸少當赢呀!同痴線佬玩係輸梗㗎!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。