註冊 登入

[其他] 我同事個仔4歲就識講「X你老X」 痴線架? 香討焦點

我同事個仔4歲就識講「X你老X」 痴線架? E-mail 此主題給朋友

我同事早兩日帶咗佢個仔來公司… 佢個仔都幾得意可愛但就好有脾氣
有個女同事同佢玩 摸下佢個頭 佢勁大反應講:吊你老母~

然後個同事呀媽聽到只係同個仔講左句:「唔可以咁呀」 之後就由佢…
發神經牙?4歲就識爆粗仲要由佢

精選樓盤
其實應該點反應好 ? 體罰佢 ?用粗口鬧返佢 ? 定勁惡咁鬧一餐 ? 未遇過。

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-1-10 06:25 PM 發表

其實應該點反應好 ? 體罰佢 ?用粗口鬧返佢 ? 定勁惡咁鬧一餐 ? 未遇過。
一定要教佢係唔岩囉 唔可以比佢再講

因為屋企大人成日講

其實我有個疑問好多年,小朋友講粗口同大人講粗口分別在哪裡 ?🤔

佢冇家教啫, 我都試過喺街度見到啲小朋友講粗口嘅流暢程度比得上自己, 其實真係好難睇, 但係人哋父母唔教你又唔好意思出聲, 不過可能個小朋友自己覺得好型...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-1-11 02:33 PM 發表

其實我有個疑問好多年,小朋友講粗口同大人講粗口分別在哪裡 ?🤔
小朋未有能力做到個動詞行為,所以根本唔明自已講咩,講一句自已都唔明嘅說話係無意思係叫廢話。
大人就唔同,真係可以付諸實行當然只限男性,所以成年男人講就無問題了!

引用:
原帖由 hanabi221 於 2019-1-11 09:58 AM 發表

一定要教佢係唔岩囉 唔可以比佢再講
啱,一定要話比佢聽係唔啱。
小朋友都未必知呢句係粗口。

回覆 引用 TOP

肯定屋企有人講, 有樣學樣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-1-11 04:41 PM 發表

小朋未有能力做到個動詞行為,所以根本唔明自已講咩,講一句自已都唔明嘅說話係無意思係叫廢話。
大人就唔同,真係可以付諸實行當然只限男性,所以成年男人講就無問題了! ...
有道理。。。。

回覆 引用 TOP

學大人啫

引用:
原帖由 花生之友 於 2019-1-11 04:41 PM 發表

大人就唔同,真係可以付諸實行當然只限男性,所以成年男人講就無問題了! ...
Lesbianism.

回覆 引用 TOP

可能喺佢認知中, 吊你老母=姐姐抱抱

我就唔明點解d人咁鐘意要摸人個頭,睇得tbb太多,定自我感覺良好 覺得舒服 ? 
一來你試下被人搞亂個頭都唔鐘意啦,d頭髮亂左都唔舒服水啦。
二來未經他人同意就觸摸他 ,你自己又可以接受嗎?認為小朋友冇自我感覺唔識反抗 或者一廂情願以為他喜歡 就做你喜歡的摸頭動作...真奇怪

不再怨天尤人..
掌握不到的..只好怪自己能力與運氣不足
掌握得到的..便要好好運用、珍惜同享受..
比自己苦的人尚多!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hanabi221 於 2019-1-10 04:54 PM 發表

我同事早兩日帶咗佢個仔來公司… 佢個仔都幾得意可愛但就好有脾氣
有個女同事同佢玩 摸下佢個頭 佢勁大反應講:吊你老母~

然後個同事呀媽聽到只係同個仔講左句:「唔可以咁呀」 之後就由佢…
發神經牙?4歲就識爆粗仲要由佢 ...
以其人之心還還其人之道:同細佬講屌返佢老母😂😂😂
睇下你同事有咩反應🤣🤣

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。