註冊 登入

[其他][疑難/心得] 好難分到小朋友係ADHD定鍾意玩...

好難分到小朋友係ADHD定鍾意玩... E-mail 此主題給朋友

小朋友由細到大都好鍾意周圍郁身郁勢, 見到新鮮事物就會難以控制, 好興奮咁叫住撲過去, 有時大聲到嚇親我, 有教過佢但佢都唔理, 之後大個左情況好左d, 但讀書時佢係好難坐得定, 坐左5分鐘左右就又想玩, 每次都要花好多精力去氹佢讀書, 佢今年5歲都係咁, 我以前帶過佢去睇醫生, 醫生都無話佢有事, 話佢性格係咁, 但我驚醫生睇錯, 真係好驚佢有事但我地仲咁蠢由佢錯落去, 好擔心佢其實係有ADHD, 其實可以點詳細D分辦呢?

精選樓盤
引用:
原帖由 busy. 於 2019-1-7 11:53 AM 發表

小朋友由細到大都好鍾意周圍郁身郁勢, 見到新鮮事物就會難以控制, 好興奮咁叫住撲過去, 有時大聲到嚇親我, 有教過佢但佢都唔理, 之後大個左情況好左d, 但讀書時佢係好難坐得定, 坐左5分鐘左右就又想玩, 每次都要花好多精力去氹佢讀書, 佢今年5歲都係咁, 我以前帶過佢去睇醫生, 醫生都無話佢有事, 話佢性格係咁, 但我驚醫生睇錯, 真係好驚佢有事但我地仲咁蠢由佢錯落去, 好擔心佢其實係有ADHD ...
最簡單的方法,
睇下小朋友做自己喜歡的事時,
坐唔定三分鐘,
就要同小朋友去健康院檢查。

引用:
原帖由 87er 於 2019-1-7 04:25 PM 發表

最簡單的方法,
睇下小朋友做自己喜歡的事時,
坐唔定三分鐘,
就要同小朋友去健康院檢查。
呢個測試法,9成男仔都要去檢查

我覺得你帶左佢睇過醫生,醫生話冇事,應該都要相信佢,如果你唔信既話,咪帶佢睇多次另一個醫生,唔洗咁緊張。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-1-7 11:24 PM 發表

呢個測試法,9成男仔都要去檢查
你可去問醫生係唔係?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 busy. 於 2019-1-7 11:53 AM 發表

小朋友由細到大都好鍾意周圍郁身郁勢, 見到新鮮事物就會難以控制, 好興奮咁叫住撲過去, 有時大聲到嚇親我, 有教過佢但佢都唔理, 之後大個左情況好左d, 但讀書時佢係好難坐得定, 坐左5分鐘左右就又想玩, 每次都要花好多精力去氹佢讀書, 佢今年5歲都係咁, 我以前帶過佢去睇醫生, 醫生都無話佢有事, 話佢性格係咁, 但我驚醫生睇錯, 真係好驚佢有事但我地仲咁蠢由佢錯落去, 好擔心佢其實係有ADHD ...
你睇咩醫生?普通科?兒科?其實坊間有好多正統機構有做私人專家評估,約5千至過萬。如果專家評估小朋友有,會教你排政府資助訓練。或者自己去私人上堂8百至千幾一堂,睇你能力。

回覆 引用 TOP

ADHD其實可以係D小事上面睇到,

ADHD真係定唔到, 就算比佢做佢鐘意既野, 例如玩, 打機, 佢個身都係要郁下郁下
或者坐低食飯都要震下D手腳, 間唔中要出來行下等等.
如果只係鍾意玩, 唔鍾意讀書, 係完全無問題....我地每人都經歷過.

回覆 引用 TOP

我之前都有煩惱過點樣分辦 真係好難分 唯有自己睇多啲資訊同埋睇醫生
因為我個小朋友都係專注力好差 又鍾意郁 仲好善忘 成日唔記得人野
但醫生話佢冇野 唔洗食藥果啲 咁咪冇野囉 
而家大個左就好返好多 有時係性格問題

如果你想佢有咪睇多幾個醫生睇到有為止
如果你想佢冇咪唔駛再去睇醫生

引用:
原帖由 足金鳩猴 於 2019-1-9 03:29 PM 發表

如果你想佢有咪睇多幾個醫生睇到有為止
如果你想佢冇咪唔駛再去睇醫生
Can’t agree more
我工作上接觸開小朋友,覺得依家普遍家長對小朋友要求都高咗,覺得要坐定定學嘢好聽話唔出聲先係正常。連醫生對ADHD嘅標準都好似放寬左咁,家長帶親去睇有一半以上都話有
但問心小朋友真係會咁嘅咩?如果你小朋友真係咩講一句就聽,坐定定唔出聲唔去玩唔好奇嘅話你仲驚啊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Fandor 於 2019-1-9 02:05 PM 發表

我之前都有煩惱過點樣分辦 真係好難分 唯有自己睇多啲資訊同埋睇醫生
因為我個小朋友都係專注力好差 又鍾意郁 仲好善忘 成日唔記得人野
但醫生話佢冇野 唔洗食藥果啲 咁咪冇野囉
而家大個左就好返好多 有時係性格問題 ...
咁你個小朋友冇事咪好, 我而家最驚小朋友有事, 要食藥, 但5歲人仔就要長期食藥,好驚佢會有副作用, 又唔知效果會唔會差左

老師有無提你帶小朋友去check?老師對住咁多小朋友,一睇就知邊個有adhd,通常話唔聽,不停講野,fing手fing腳,停唔到1分鐘就係,醫生開既藥一定要食,否則佢整個學習階段都無法專心學習,永遠考最尾,繼而敵視父母同老師,有病就要食藥。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 busy. 於 2019-1-10 10:25 AM 發表

咁你個小朋友冇事咪好, 我而家最驚小朋友有事, 要食藥, 但5歲人仔就要長期食藥,好驚佢會有副作用, 又唔知效果會唔會差左
睇多次醫生丫 如果冇事咪好 有事都唔洗怕架
仲有依家ADHD既藥都唔會多副作用 我上網睇過片同新聞都係咁講
食藥再加環境同家長既支持 小朋友就好快無事

引用:
原帖由 Fandor 於 2019-1-11 03:25 PM 發表

睇多次醫生丫 如果冇事咪好 有事都唔洗怕架
仲有依家ADHD既藥都唔會多副作用 我上網睇過片同新聞都係咁講
食藥再加環境同家長既支持 小朋友就好快無事 ...
長期服食利他林好多都會有皮膚問題,例如濕疹,皮膚乾到癲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 busy. 於 2019-1-10 10:25 AM 發表

學校有無投訴你仔仔有情緒問題?例如常發脾氣大叫,推枱推椅等,ADHD嘅細路係固執,唔能夠同人交流,智力大多正常,有啲更係頭腦轉得快,我清楚,因為我姪仔確診咗,四歲確診,現已十歲

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。