註冊 登入

有冇人有個傳統奶奶?

樓主除了埋怨,有試過用心去了解你奶奶嗎?

精選樓盤
引用:
原帖由 cglw 於 2019-1-8 09:21 PM 發表

可能我父母都用智能手機上網、whatsapp、打機咁,我媽媽和奶奶同年齡都係65歲,爸爸就七十幾歲了。老爺也是七十幾歲,日日用平板電腦上網和手機whatsapp。我又唔覺年紀大是唔學野的藉口。不過佢冇興趣和這世界接觸多些,當然的管不了。而當我是小朋友,可能因爸媽都少理我,因信任我處事行為,去夜街到零晨12點都唔會理我。反而老爺奶奶見你晚上9點幾未返到家,就會打黎問你返黎未咁囉。 ...
大家背景不同,識見、性格亦吾一樣,林鄭都係60+,點解你阿媽吾係好似特首咁打得?人比人,比死人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 四十歲退休 於 2019-1-9 12:03 AM 發表

樓主除了埋怨,有試過用心去了解你奶奶嗎?
不能認同得更多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 西部變態的樓盤 於 2019-1-7 08:25 PM 發表

請你不要介意.覺你小事化大.对奶奶要求高.老人家有她的思想,很難改.都系一D家庭小事,你好像樣樣都对她不滿,你年輕未曾走过她的路.她有缺点.你也有.任何人眼中的对方都有缺点.好像自己没有似的。大家包容吓,遷就吓咪得囉.她喜買罐頭食隨她.好似又不關你事'未有你出現她也是如此.冇理由要她為你改,我與你不相識.纯以事論事.你真的要她為你改变習慣,是否強人所難,逆轉你為她可改跟她一樣嗎?将将就就,和和氣氣 ...
非常同意, 樓主唔好以為俾12000家用好多, 而家維持一頭家唔易。 佢老爺奶奶養大佢老公, 做人子女就應該俾家用。至於食罐頭, 好小事啫, 有時攰, 唔想煮咁多嘢, 食吓罐頭有咩問題。樓主自己諗多咗啲, 唔好下下諗奶奶嘅缺點先。學吓多欣賞佢嘅優點, 你自己都會變得豁達啲。

回覆 引用 TOP

我奶奶都係極品,坐月是我媽媽幫手,之後搵一日佢嚟幫手,好大鑊,煎4、5條多春魚我食,人加疊彩心爆發就當坐月歺,我話應該食蒸雞,佢話貴唔應該食😧,俾埋錢去買都阿吱阿咗,我話坐月身體要補給好重要,佢又反駁食得多,肥就好麻煩⋯⋯我打電話同我媽媽講,我阿媽即刻買埋餸飛車過嚟救我,仲幫手串我奶奶坐月餐變減肥餐?!有冇搞錯

回覆 引用 TOP

我奶奶都係極品,坐月是我媽媽幫手,之後搵一日佢嚟幫手,好大鑊,煎4、5條多春魚我食,再加碟菜心就當坐月歺,我話應該食蒸雞,佢話貴唔應該食😧,俾埋錢去買都阿吱阿咗,我話坐月身體要補給好重要,佢又反駁食得多,肥就好麻煩⋯⋯我打電話同我媽媽講,我阿媽即刻買埋餸飛車過嚟救我,仲幫手串我奶奶坐月餐變減肥餐?!有冇搞錯

引用:
原帖由 lucky-happy 於 2019-1-9 09:41 PM 發表

我奶奶都係極品,坐月是我媽媽幫手,之後搵一日佢嚟幫手,好大鑊,煎4、5條多春魚我食,再加碟菜心就當坐月歺,我話應該食蒸雞,佢話貴唔應該食😧,俾埋錢去買都阿吱阿咗,我話坐月身體要補給好重要,佢又反駁食得多,肥就好麻煩⋯⋯我打電話同我媽媽講,我阿媽即刻買埋餸飛車過嚟救我,仲幫手串我奶奶坐月餐變減肥餐?!有冇搞錯 ...
我打算坐月都喺返自己屋,勁這奶奶家。我都擔心奶奶到時唔知會煮咩我食😓平日的餸菜已經係減肥餐(少餸),成日加工食物😣

引用:
原帖由 cglw 於 2019-1-9 09:44 PM 發表

我打算坐月都喺返自己屋,勁這奶奶家。我都擔心奶奶到時唔知會煮咩我食😓平日的餸菜已經係減肥餐(少餸),成日加工食物😣
真心自己阿媽點都好啲

引用:
原帖由 lucky-happy 於 2019-1-9 10:05 PM 發表

真心自己阿媽點都好啲
分享下你怎度過孕期?心情如何架?
我好緊張又憂慮。
你是和奶奶同住?同奶奶的相處又是如何?你是在職媽媽嗎?我全職工作,而家孕期返工經常覺得倦,眼訓又辛苦😓

引用:
原帖由 cglw 於 2019-1-9 10:09 PM 發表

分享下你怎度過孕期?心情如何架?
我好緊張又憂慮。
你是和奶奶同住?同奶奶的相處又是如何?你是在職媽媽嗎?我全職工作,而家孕期返工經常覺得倦,眼訓又辛苦😓 ...
一結婚即同老公搬出去住,因奶奶份人黑薄丶又經常西面,說話有骨⋯(成日話我靚有乜用,矮得得⋯)未有BB時已日噪夜噪,到有左知係女又話最好生多一個丶會幫我湊,最後我倆胎係女,佢就吾幫忙不凸止,仲串老公細個可能食雞太多⋯最後我要辭職做全職媽咪
但,天係公平的,付出時間同愛心,e家我兩位小朋友成績好丶有家教,仲會孝順父母。
係荷苞緊張D,但值得的。希望你都揾到條啱自己嘅路🙂

引用:
原帖由 lucky-happy 於 2019-1-9 10:22 PM 發表

一結婚即同老公搬出去住,因奶奶份人黑薄丶又經常西面,說話有骨⋯(成日話我靚有乜用,矮得得⋯)未有BB時已日噪夜噪,到有左知係女又話最好生多一個丶會幫我湊,最後我倆胎係女,佢就吾幫忙不凸止,仲串老公細個可能食雞太多⋯最後我要辭職做全職媽咪
但,天係公平的,付出時間同愛心,e家我兩位小朋友成績好丶有家教,仲會孝順父母。
係荷苞緊張D,但值得的。希望你都揾到條啱自己嘅路🙂 ...
咁你奶奶都贊同你靚女丫😆點解日嘈夜嘈?奶奶咁重男輕女?生仔定女係男人至影響到架麻!
我奶奶係圍村人,佢冇講一定要仔,只知佢恨抱孫啦(傳統思想)。黑面奶奶都經常,佢可能覺得自己慘,好少見佢主動笑。我呢類做服務業的就見到客就微笑啫,佢唔洗架麻😂
多謝你的祝福。我係做全職工作的了,份人工雖唔太多,但難放棄,我都係獨女,要俾家用我的父母,而且覺得多個錢用點都好d。雖然唔鍾意返工,都要返😆

回覆 引用 TOP

多謝各位師兄,真係掂水啊 

回覆 引用 TOP

我奶奶上年仲成日催我生BB, 但明明係我老公唔想生,佢又唔去煩自己個仔🤦‍♀️煩我都無用,我唔可能單性繁殖

引用:
原帖由 cglw 於 2019-1-6 04:55 PM 發表

我有個已經做咗家庭主婦廿幾年的奶奶,佢今年65歲左右。我老公三十幾歲,老爺七十幾歲。老公是獨子。奶奶廿幾年前幫親戚湊小朋友(即是佢姨甥),親戚有俾少少錢佢湊,就一直冇在外工作。其實而家姨甥都分別22歲和19歲。佢仲會煮飯給佢地食。平日我放假見佢都是在家睇電視,家務就係晚上煮餐飯和洗衫。佢話以前曾經有朋友介紹佢工作,但佢說因老爺冇答應幫佢煮飯,佢就唔放心外出工作。老爺已退休,兩老冇理財。老公每月俾$ ...
我奶奶都係呢種. 我仲要同佢一起住. 未有B前就放隻金豬係我床頭, 好大壓力。生左仔先, 重男輕女, 唔會點理我女.
請埋工人服侍佢都唔滿意。 我每日放工番黎都睇佢面色, 黑面投訴工人, 日日罵工人. 咁先有地位? 先有存在感?
先顯得有權力好威? 我老公都比$12000佢做家用. 佢都好慳, 成日開罐頭. 有時想食餐好d話同佢出去食又唔肯.
係要自己控制, 要人跟佢果套... 20 度, 自已凍, 就同我仔女著勁多衫. 唔知以為落緊雪.

引用:
原帖由 cglw 於 2019-1-8 09:28 PM 發表

你媽媽好型👍👍
我媽媽對奶奶都係客客氣氣,有時送下野俾佢食咁,可能始終我住得好近佢,食又係食佢的晚飯。媽媽都係最錫我,我懷孕中,媽媽會拎飯給我做午餐,咁我可以食少些味精。
奶奶就說自己乜都唔識,又係淨俾左封利是老公買bb野喎😂其實我生b也不是因爲佢煩。佢嗰時同我講係時候組織家庭,我心諗,我和老公點計劃唔係佢催就得吧😆 ...
如果唔係我媽咪幫我、我真係產後憂鬱都似
老公話會幫手、結果夜晩照大覺訓、靠唔住架

奶奶我餵人奶就話阿B食唔飽、日喊夜喊、食奶粉就話我冇鬼用奶都冇得俾阿B食、整到阿B抵抗力差出粒粒

坐月一定要返外家、自己媽媽點發脾氣、小情緒都會包容、心痛你、奶奶只會care自己個仔有冇覺好訓架ja

就讓我愛你 證明有奇蹟
就算生命所剩無幾
只要擁抱瞬間的默契
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。