註冊 登入

多謝各位意見 真係學到野

多謝各位意見 真係學到野 E-mail 此主題給朋友

我果陣係可以揀唔辭職一直咁幫老豆搵合適老人院 大家夾錢 好似細佬咁堅持唔會奏老豆 都試過一個月比佢老人院 第一個星期 就發現老人院啲人偷懶換少一次水搞到老豆手都腫哂 可能會幫佢佢轉老人院一直轉到岩唯止 咁老豆又開口唔想住老人院 想我照顧 咁我真係唔識點做最好 醫生又話有人得幾個月有人玩到幾年命咁 咁我又結左婚有老公份家用都未至於零收入 細佬要工作經驗黎考工程師牌

佢爆我唔比家用果段時期係 老豆都係到 大家傾左 一到少少野唔比人話得既時候就拎出黎講 我二胎安排好哂回去住 就比番家用都只係哩個月既事 我唔係要你認同 但你咁講我我都可以講番我果陣情況詳細啲 咁你係要咁講都冇法 要講都講左 冇講就話姐 連同細佬講開左之後佢都認果陣冇諗我要付出既野忽略我家庭係佢處理唔好亦有私心想岩岩出黎做野搵錢去下旅行 細佬既同理心一定比你高 你都放鬆啲啦 我係想呻 我係果段時間冇比家用 邊個講都有自己理由 清官都難審家庭事 要講哂幾年既野 好難講哂 咁你地有咩話我唔好邊到行為唔得 我味講番點解我有咁既行為始末姐 一件因爲佢唔汁好衫就扯到咁遠都唔係解決問題 呀媽又日日嘈佢佢自己又唔改 呀媽日日打比我呻
打左咁多野我都平靜好多
面對我仔 我做呀媽既責任又冇少過
呀仔又聽我話做好自己唔學舅父
.............................................................
總之多謝咁多位意見
我都覺得自己搬出去住好過啦
好似你地話比多比少都係心意
有比就唔怕人講 以後有乜大吉利是 呀媽有乜事我打死都只出錢 出勞力同錢原來先係不孝 我寧願出大份既錢 下次勞力既野就交比細佬 一人一次啦 不過我一定會抽多啲時間陪呀媽 老人家真係想見親人多啲既心情
我睇到同明白 哩樣野我唔會學細佬

佢既個人衛生留比佢老婆愁啦 等佢都試下放棄份工啦 佢大份既錢都係七千蚊 我果時都比到既 都係自己笨實
已成事實 冇得怪邊個 經一事長一智啦
希望佢都成家立室呀媽好想飲佢杯新抱茶
都幾多人講細時兩兄弟 大時兩房人 都岩既
我都要同老公撐番我頭家 有乜事 寧願打多份工 比多啲錢
衰在同呀媽傾完只叫呀媽話比細佬聽
我都要同佢傾下既
真係學到野 多謝🙏🏻

精選樓盤
引用:
原帖由 Finnlau 於 2019-1-5 03:42 AM 發表

我冇反工既原因係老豆糖尿要洗肚 果陣懶係家人同心協力不想送佢去老人院 揀一個家人照顧 
呀媽本身就係家庭主婦 但係佢話怕哩啲醫療野因爲要幫老豆換洗肚水 咁細佬搵得多我二倍人工 就揀左我辭職 都好 我可以係家睇埋我個仔成長(岩岩六個月大左右)
自此開始冇比家用啦⋯⋯我都搬哂反黎住左兩年好同老公分居左兩年...其間緊係有嘈過細佬叫佢一星期比一日我做家庭時間
佢話佢比錢我就要出力..
二年左右我 ...
多有多比,
少有少比,
比阿媽一千幾百都叫有比,
盡咗自己能力範圍內。

楼主兩公婆完全冇諗供養父母,又諗要政府公援、公屋……如香港全部都係你呢種人,死得!

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2019-1-5 09:02 AM 發表

楼主兩公婆完全冇諗供養父母,又諗要政府公援、公屋……如香港全部都係你呢種人,死得!
有錢多有邊個唔想比父母 我都想有時搵野做你估冇壓力架?搵到一份parttime反三個中但要早起身 問奶奶可唔可以送呀仔反學 我接放學 咁奶奶話唔想早起身咁冇計 因為呀仔得上午班收佢 有人送佢反學我反三粒中仲可以接佢放學 我都想幫補家計 

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2019-1-5 09:02 AM 發表

綜援就得個諗字 冇大陸人咁爽 一落黎就拎哂兩樣 公屋就一定會排 你唔知香港樓價呀?租間房仔都要四千 定係為左供樓唔敢生仔咁呀?可能你身在福中啦恭喜你 唔係個個都好似你咁幸福不用窮架 

引用:
原帖由 87er 於 2019-1-5 08:58 AM 發表

多有多比,
少有少比,
比阿媽一千幾百都叫有比,
盡咗自己能力範圍內。
試過慳盡比千五蚊 佢叫我買多啲好野比個仔啦咁鬼廋...都唔夠佢煲兩餐湯咁 唔肯收 咁我轉去幫屋企買日用品 佢中意煲湯就買個壓力煲唔使用咁多媒氣 冇厚衣服就幫佢添置 每個月都有開支係屋企既時多時少咁少極都幾百 細佬以前穿既都係我買 睇黎折現有條數睇到會好啲

點解兩邊都寄人籬下? 老公仲係同奶奶一齊住?

引用:
原帖由 Finnlau 於 2019-1-5 10:39 AM 發表

試過慳盡比千五蚊 佢叫我買多啲好野比個仔啦咁鬼廋...都唔夠佢煲兩餐湯咁 唔肯收 咁我轉去幫屋企買日用品 佢中意煲湯就買個壓力煲唔使用咁多媒氣 冇厚衣服就幫佢添置 每個月都有開支係屋企既時多時少咁少極都幾百 細佬以前穿既都係我買 睇黎折現有條數睇到會好啲 ...
唔好同細佬計,
亦唔好提出,
一計就兩個都輸。

"佢叫我買多啲好野比個仔啦咁鬼廋."
你細佬會講呢D說話,
又養全家,
應該唔會衰得去邊嘅人,
衹係一時之氣發洩下,
唔好駁咀。
氣氛好嘅話,
你有時係說話之中流露多謝佢之意,
多謝佢為頭家而付出。
細個時兩姐弟,有糖齊齊食,
大個就兩家人,有事各自各。

引用:
原帖由 迪b 於 2019-1-5 10:48 AM 發表

點解兩邊都寄人籬下? 老公仲係同奶奶一齊住?
因為搬出去就冇錢食飯........食公仔面都唔夠食一個月....

引用:
原帖由 87er 於 2019-1-5 11:25 AM 發表

唔好同細佬計,
亦唔好提出,
一計就兩個都輸。

"佢叫我買多啲好野比個仔啦咁鬼廋."
你細佬會講呢D說話,
又養全家,
應該唔會衰得去邊嘅人,
衹係一時之氣發洩下,
唔好駁咀。
氣氛好嘅話,
你有時係說話之中流露多謝佢之意,
多謝佢為頭家而付出。
細個時兩姐弟,有糖齊齊食,
大個就兩家人,有事各自各。 ...
係呀媽講.....呀媽明家庭開支
同細佬細個可以講心事 所以冇諗過出係佢口...
又講唔出口家用少真係嘔唔出三千家用 
老公又係自己揀既 唔想屋企人既眼光轉向佢...

窮人仲要生2件,害死啲細路

你做乜爆你細佬, 佢唔換衫坐佢張床你管黎做乜, 咁少事你都要嘈佢, 

人一定會有不滿, 不過佢一直都有說服自已因為你係家姐一家人佢都有體諒你, 

但你爆佢先, 佢還口好正常, 

同埋阿爸都唔係度, 你當年嘅犧性要細佬負責到而家, 唔通你細佬無犧性過咩?

無錢就唔好生完一個又一個好似個社會欠你咁

引用:
原帖由 Ktt668 於 2019-1-5 11:47 AM 發表

窮人仲要生2件,害死啲細路
窮有窮養 個仔廋 帶佢睇醫生係話佢唔吸收 不過冇人信 我食少啲行遠啲買抵既野食都會餐餐有菜有肉有生果 我寧願而家有氣有力捱 唔通等高齡產婦生活品質提高再生呀? 決定生夠兩個都係因為老豆出事 好在有個細佬分擔下1個搵錢一個照顧老豆有得傾有人分擔 獨生子女咁冇人分擔 就算父母走左仲有一個親人既感覺 

引用:
原帖由 Finnlau 於 2019-1-5 11:25 AM 發表

因為搬出去就冇錢食飯........食公仔面都唔夠食一個月....
明知家庭環境咁差
點解仲要生兩件?
生出嚟要啲小朋友一齊捱苦
你哋兩公婆其實都有責任
如果只係生一件,你可以搵託兒,自己返工咁生活壓力就冇咁大,兩件真係難啲

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。