註冊 登入

有冇人知道印尼工會電話號碼了

有冇人知道印尼工會電話號碼了 E-mail 此主題給朋友

我介紹咗個工人姐姐給我的朋友嘅朋友,但因為工作環境地方完全不同,工人姐姐就辭職唔做,點知原來朋友嘅朋友是開財務公司,出咗一封信屈工人姐姐借錢,Back list左姐姐唔入得境,可以點樣幫到個工人姐姐?

精選樓盤
叫姐姐告佢誣告及偽造文件。

引用:
原帖由 宇宙難吃的豬豬 於 2019-1-2 06:53 PM 發表

我介紹咗個工人姐姐給我的朋友嘅朋友,但因為工作環境地方完全不同,工人姐姐就辭職唔做,點知原來朋友嘅朋友是開財務公司,出咗一封信屈工人姐姐借錢,Back list左姐姐唔入得境,可以點樣幫到個工人姐姐? ...
你識的工人姐姐,你朋友的朋友,關係咁疏離,你咁緊張個工人被 blacklist ?你又知佢就是工作環境原因離職?

引用:
原帖由 montejo 於 2019-1-2 08:33 PM 發表

你識的工人姐姐,你朋友的朋友,關係咁疏離,你咁緊張個工人被 blacklist ?你又知佢就是工作環境原因離職?
個姐姐我介紹的,人品好好,佢去到新地方有whatsapp相給我看

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2019-1-2 07:32 PM 發表

叫姐姐告佢誣告及偽造文件。
個姐姐番左印尼,之後想番來香港,之後先知被黑名單左,我好想幫個工人姐姐

引用:
原帖由 宇宙難吃的豬豬 於 2019-1-2 09:02 PM 發表

個姐姐番左印尼,之後想番來香港,之後先知被黑名單左,我好想幫個工人姐姐
可以send email去警察網上報案。佢地會調查,有需要會邀請姐姐來香港提供進一步資料或做證人。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 宇宙難吃的豬豬 於 2019-1-2 09:02 PM 發表

你叫佢向當地政府部門和香港印尼領事館投訴啦!報警都可以

引用:
原帖由 宇宙難吃的豬豬 於 2019-1-2 09:00 PM 發表

個姐姐我介紹的,人品好好,佢去到新地方有whatsapp相給我看
樓主,妳個人性格應該好溫純,都寫左我介紹個工人姐姐,即是識呢位姐姐,又咩咁疏離呀?啲人概理解力真係

新僱主係妳朋友概朋友,唔認識佢,就係疏離,所以唔知呢個新僱主概底細,唯有今次當上左一堂。

叫工人預備全部有關文件,成件事概每一個細節都列出嚟,去搵立法會議員,如果妳姐姐真係被屈,咁有Noise概事,佢地一定幫手,就算報警,有立法會議員陪住,啲察人都會落力啲。
我介紹咗個工人姐姐給我的朋友嘅朋友,但因為工作環境地方完全不同,工人姐姐就辭職唔做

引用:
原帖由 montejo 於 2019-1-2 09:34 PM 發表

你叫佢向當地政府部門和香港印尼領事館投訴啦!報警都可以
樓主,因為係入境處 blacklist 佢,亦可叫你朋友直接寫畀入境處解釋或投訴。

不過人地通知入境處話佢借錢,入境處不會就咁相信,會不會對方手頭有佢的借據?

回覆 引用 TOP

樓主,印傭在港新合約要搵 agent 攪,
以我所知印傭新合約,agent 都會帶佢去財仔簽名,
錢就 agent 袋, 印傭每月供款.
好多雇主唔知頭唔知路, 在家收到財仔供款單就炒咗印傭.
印傭欠款唔會影響佢下一份合約到港 visa .
你想知事實,最好就係搵上一份合約 agent 問一問,與印傭whatsapp ,
睇是否有兩個故事.
我家前後兩個印傭都係重數組, 其中一個仲比財仔起釘,我知道後打電話比財仔,
用粗口鬧佢,供款唔夾糧期遲咗供款起釘有冇道理, 佢地即刻取消起釘.

AV  ___ 正
引用:
原帖由 kobe 於 2019-1-6 01:19 AM 發表

樓主,印傭在港新合約要搵 agent 攪,
以我所知印傭新合約,agent 都會帶佢去財仔簽名,
錢就 agent 袋, 印傭每月供款.
好多雇主唔知頭唔知路, 在家收到財仔供款單就炒咗印傭.
印傭欠款唔會影響佢下一份合約到港 visa .
你想知事實,最好就係搵上一份合約 agent 問一問,與印傭whatsapp ,
睇是否有兩個故事.
我家前後兩個印傭都係重數組, 其中一個仲比 ...
長知識啦,有point

回覆 引用 TOP

咁都有得屈 ?🤔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 宇宙難吃的豬豬 於 2019-1-2 06:53 PM 發表

我介紹咗個工人姐姐給我的朋友嘅朋友,但因為工作環境地方完全不同,工人姐姐就辭職唔做,點知原來朋友嘅朋友是開財務公司,出咗一封信屈工人姐姐借錢,Back list左姐姐唔入得境,可以點樣幫到個工人姐姐? ...
嘩 咁仆街
報警

引用:
原帖由 Kenneth6669 於 2019-1-2 11:29 PM 發表

樓主,妳個人性格應該好溫純,都寫左我介紹個工人姐姐,即是識呢位姐姐,又咩咁疏離呀?啲人概理解力真係

新僱主係妳朋友概朋友,唔認識佢,就係疏離,所以唔知呢個新僱主概底細,唯有今次當上左一堂。

叫工人預備全部有關文件,成件事概每一個細節都列出嚟,去搵立法會議員,如果妳姐姐真係被屈,咁有Noise概事,佢地一定幫手,就算報警,有立法會議員陪住,啲察人都會落力啲。
...
個姐姐返去印尼一年多了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 a9358777 於 2019-1-8 11:07 AM 發表

嘩 咁仆街
報警
姐姐返咗印尼一年多了依家係想辦法怎樣可以在入境處攞到黑名單的信,看他用什麼理由黑名單,才告他

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。