註冊 登入

大家其實洗唔洗比家用?

政府比得啦

回覆 引用 TOP

精選樓盤
所以話生仔有咩用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 G.hole 於 2019-1-2 07:36 AM 發表

小弟之前比開 4000蚊左右
但系老豆而家無野做了 應該都退休狀態 但系就仲有幾年先到 65~~  見到附近既人老豆60幾都仲照做

眼見好多同學/朋友身邊 個個都起碼第日實會留d野比佢 一系大陸樓 一系香港居屋 一系就唔洗比家用

觀望番自己乜q都無。仲要比禁多家用 真系覺得有d無言 ...
十幾年前都俾多過你

回覆 引用 TOP

如果無積蓄起碼做到70歲啦,60歲未算老

回覆 引用 TOP

父母有錢米晤使比咯,無錢就梗系要比喇

回覆 引用 TOP

無謂同人比較,有能力就俾,無能力就顧掂自己先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 G.hole 於 2019-1-2 07:36 AM 發表

但系老豆而家無野做了 應該都退休狀態 但系就仲有幾年先到 65~~  見到附近既人老豆60幾都仲照做

眼見好多同學/朋友身邊 個個都起碼第日實會留d野比佢 一系大陸樓 一系香港居屋 一系就唔洗比家用

觀望番自己乜q都無。仲要比禁多家用 真系覺得有d無言 ...
父母捱咁年養大你
你宜家健健康康識行識走已經算係咁
四千話多唔多,有能力咪比多啲囉,至於你話啲朋友同學父母留乜留物比佢哋,咁都有得計?你做人會唔會小器咗啲
要怪就怪自己投胎投得唔好
宜家啲人就係咁,成日眼紅人哋,你父母最錯就係生咗你

回覆 引用 TOP

爸爸咩原因唔做? 夠唔夠洗? 不論父母有幾多留低, 問下自己有冇能力比多少少家用

引用:

你一生人可以搵幾多錢 大家都唔知?
但係老豆一生人只有一個!
4千蚊 不講交租水電煤 洗衣煮飯 一個老人家食飯都要la

回覆 引用 TOP

引用:

你一生人可以搵幾多錢 大家都唔知?
但係老豆一生人只有一個!
4千蚊 不講交租水電煤 洗衣煮飯 一個老人家食飯都要la

回覆 引用 TOP

我見身邊有朋友屋企又唔係有錢,但個呀媽做左幾年工就一直冇做過野(仲好厚生,50歲之內),身體又唔係有咩事,但就唔做野,依靠仔女養,佢又大使,食嘅就食好野又貪錢,但佢嘅仔女比家用都挽挽緊,儲得唔多,冇咩錢結婚,有時都唔明佢呀媽諗咩?咁厚生唔做野,一世人做得幾年工,d仔女出面打工咁辛苦,佢過閒人生活,唔通佢見身邊個個親戚老婆唔使做佢又唔想做(但人地仔女個個搵得多)有d老豆老母就係唔會為自己仔女著想,自己過得好就得!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-1-2 09:42 AM 發表

一齊住嗎?如不是叫佢申請綜援
超神人,做吓好心,你咬左 20 幾年綜援咁有經驗,你不如教樓主如何申領綜援啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-1-2 09:42 AM 發表

一齊住嗎?如不是叫佢申請綜援
同師兄一樣,好舒服呢~

回覆 引用 TOP

不要這種心態去比較其他人由父母那兒得到什麼好處。父母健康,不用你為他們憂心,其實已經很幸福。

給父母的錢,能分到多一點給他們就自己辛苦一點,俾好d他們,他們仲可以陪你幾多年?有一天他們走了,你想他們食好、住好都已經無機會。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 看光光 於 2019-1-2 04:35 PM 發表

比果四千銀就係度瓜瓜嘈話多,岀便租間套房連埋水電費都唔只四千啦!
我都想仲系比4000 不過加到8-9000了

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。