註冊 登入

工人姐姐電話

工人姐姐電話 E-mail 此主題給朋友

請問各位宜家係出月費plan 比工人姐姐用,還是儲值卡?
還是比佢自己搞?

引用:
原帖由 vincentvision 於 2018-12-25 06:09 PM 發表

還是比佢自己搞?
菲傭印傭都有佢地自己月費充值無限data 限速 4g plan(即是充值,但有每月的 data plan),中移,數碼通,CSL,好似 3 都有,都是和當國聯營的卡,不同我們用的本地充值卡。仲可以打長途回佢地國家,$0.9 - $1/一分鐘

我個菲傭就用 smartone bakardahan,4g 限速無限data 好似 $88一個月。買充值券,有$20, 50, 100。環球有 bakardahan shop,數碼通門市都有得賣。

佢自己啲朋友會教佢買,無需操心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vincentvision 於 2018-12-25 06:09 PM 發表

還是比佢自己搞?
我每個月俾$150,隨工人自己喜歡,總之電話,Whatsapp搵到佢就得。

但一定唔會送或俾電話貼紙過工人

回覆 引用 TOP

佢自己搞,自己比錢。

引用:
原帖由 Zoe9803 於 2018-12-26 10:50 PM 發表

佢自己搞,自己比錢。
就你呢句就証明你一定係僱主啦!
無個啲就連外傭 plan咩行情都唔知!

引用:
原帖由 montejo 於 2018-12-26 11:43 PM 發表

就你呢句就証明你一定係僱主啦!
無個啲就連外傭 plan咩行情都唔知!
攞份contract出嚟啦

回覆 引用 TOP

我出埋電話咭俾她。
中移動 4G plan連IDD,好似每月108元,打IDD 就每分鐘一元
印象中她每個月大約用 20元 IDD左右,
因為她在家裡用 wifi 玩視像call

回覆 引用 TOP

屎乜通有菲印 plan.印plan 50 元一張充值劵,
可揀充值 98元 3G/月, 高登仔叫核爆卡, 話就 3G, check 過長期都有 3 M 以上.
好快.擺明賣大包.
亦可揀 半4G, 38元 2G用量/30日.用完即充, 30日用唔晒就算.
我家公主用緊 38元/30日 plan.只外出一定夠用,.

AV  ___ 正

回覆 引用 TOP

她自己搞,在家有wifi

引用:
原帖由 rapbit 於 2019-2-5 11:59 PM 發表

我一向不會給工人 WiFi ,幾百 mb 真係日日煲劇

引用:
原帖由 rapbit 於 2019-2-5 11:59 PM 發表

嘩!你俾姐姐用WiFi,佢咪係屋企煲劇,玩手機,無心機做嘢囉

本身她是看老人,煮飯清潔,工作量不多。老人家本身愛睇電視,咁佢睇電視嘅時候,佢做完基本工作,玩手機都無可厚非。總之她和他倆相處融洽,有傾有講,兩老吵架時她做和事佬,聽下他們發盧蘇,我又認為ok。

引用:
原帖由 rapbit 於 2019-2-7 11:01 AM 發表

本身她是看老人,煮飯清潔,工作量不多。老人家本身愛睇電視,咁佢睇電視嘅時候,佢做完基本工作,玩手機都無可厚非。總之她和他倆相處融洽,有傾有講,兩老吵架時她做和事佬,聽下他們發盧蘇,我又認為ok。 ...
越斤斤計較概人,同姐姐越難相處,所以幾年換一個姐姐

回覆 引用 TOP

永遠也不將心比心的人,點都會不明。當然我可能較幸運,冇遇過差的姐姐。有時老爸也會話在街上見不少姐姐陪老人家時,也是呆坐,不玩手機也冇交流。大家也是人,在同一間屋住,和諧便好。

引用:
原帖由 rapbit 於 2019-2-7 11:54 AM 發表

永遠也不將心比心的人,點都會不明。當然我可能較幸運,冇遇過差的姐姐。有時老爸也會話在街上見不少姐姐陪老人家時,也是呆坐,不玩手機也冇交流。大家也是人,在同一間屋住,和諧便好。 ...
沒有將心比心,真係講得好。

所以有啲男僱主,好反對人講:
你對人好,人地就會對你好,

成日強調對等交易,姐姐收人工做嘢,做得好係應該,佢地係老家搵幾多錢?嚟到香港搵唔知幾多倍人工,應該感激香港人概大恩大德。

但佢呢啲人,唔會識逆向思維,出4千幾,係香港邊個本地人同你24小時全天候stand by呀?

回覆 引用 TOP

51 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。