註冊 登入

與另一班親友中斷聯絡

與另一班親友中斷聯絡 E-mail 此主題給朋友

事情發生導火線有可能是我. 多年前我在一老表公司任職, 由低做起直至離職前到管理層位置. 但我老表是一個情緒化及火爆的人, 多年來, 我在公司給他罵過(有時罵人說話都很難聽)很多次, 都是工作上的問題. 由於公司除了老表是老闆外, 還有騁用2個長輩親友.
幾年前, 因某些事我決定離開這公司, 我父母是知道的, 亦知道我經常被罵. (為何被罵, 或我在公司表現如何, 我不在這裡詳述, 但我問心無愧). 可能由於我父母護子之心, 向我老表及親友開火. 由當時開始, 我父母已經沒有跟他們聯絡.
再講一些家族背景, 我婆有6個仔女(我媽其中之一), 每年我婆生日, 姨丈姨媽(我老表父母)生日, 都會擺幾圍生日宴, 給大家聚一聚. 當然除了生日外, 新年或某些節日都會一齊, 其實是很融洽. 就算我婆及姨媽過身, 都可以維持關係. 我媽更很多時相約兄妹(即我舅父阿姨)一齊去旅行. 但自從發生我的事件後, 已經不再是這樣. 已經有5年沒有與他們聯絡, 除了我細舅父外. 我曾經想打開我媽的心結, 在我的兒子擺百日宴時, 想約他們來. 跟我媽說了後, 她說了3個不, 不可以, 不准, 不要再提.
從我媽及細舅父交談中, 我知細舅父起初都有努力令他們解開心結, 因為我媽是很固執的人, 最後都不能成事. 已經過了5年, 我有時在想如果在街上見到他們, 應該如何處理?? 假設雙方有甚麼紅白二事, 又如何??

Not just u but also many family same in your situation.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cmh1357 於 2018-12-22 10:53 AM 發表

事情發生導火線有可能是我. 多年前我在一老表公司任職, 由低做起直至離職前到管理層位置. 但我老表是一個情緒化及火爆的人, 多年來, 我在公司給他罵過(有時罵人說話都很難聽)很多次, 都是工作上的問題. 由於公司除了老表是老闆外, 還有騁用2個長輩親友.
幾年前, 因某些事我決定離開這公司, 我父母是知道的, 亦知道我經常被罵. (為何被罵, 或我在公司表現如何, 我不在這裡詳述, 但我問心無愧 ...
打親戚的工唔好時,連朋友都冇的做

結已打,你阿婆阿姨都走左了,
算了
一代人有一代人的親朋好友

逝去的就讓他逝去吧

回覆 引用 TOP

天各一方

作詞:俞錚/丁小菲
作曲:Herb Alpert
編曲:卡龍/鮑比達
演唱:曾路得

今日 你同我天各一方 你有你嘅生活 我繼續我嘅忙碌,
但假如有一日 我地真係喺路上面 偶然咁撞倒
我地會點下頭 問候一下 然後已經唔知講乜嘢好。
因為你會發現 我已經改變 正如我可能 唔再認識你,
但係咁其實又有乜嘢關係呢?

你有你生活,佢有佢地忙碌,就是咁簡單。

回覆 引用 TOP

係你父母嘅角度嚟講我覺得佢地咁做都係正常嘅, 咁既然都發生咗如果你改變唔到咁咪由佢囉, 你對你父母好咪夠囉, 如果你喺街見到佢哋照舊打個招我又覺得冇咩唔妥

回覆 引用 TOP

你阿媽想點咪點。乜嘢重要乜嘢無咁重要佢應該分得到。我都同阿爸果邊親戚無來往,少啲應酬,仲開心。

回覆 引用 TOP

多謝各位回覆...其實我是有感而發, 俗語有講做兄弟姊妹, 有今生無來世, 我不想在我媽日後百年歸老時, 仍有心結未開. 而且臨近農曆新年, 都會想起他們以往. 我曾想過私下跟他們聯絡(都有很多表兄弟姊妹), 但內容可以說甚麼, 因為他們全部都成年人, 有自已家室, 有獨立思想. 他們會否對我或對我家人有另類偏見?? 有能力的, 都不要打親戚的工, 就像我現在, 連親戚都無得做...

回覆 引用 TOP

隨緣啦,親友嘅嘢,唔好諗咁多啦。

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。