註冊 登入

8年好賓通知我話隨時退休

引用:
原帖由 貓奴二世 於 2018-12-22 02:20 PM 發表

多謝你,我諗緊3萬,四萬就太過份了
所以我咪問你佢呢8年係做啲乜。如果只是一般家傭工作,我就看不到理由要畀多幾千啦!你有出糧架,佢為你工作,你出糧,就是對等交換啦!做到工作要求係應份。
佢未夠60你都肯畀長服,已經比法例要求好啦!你想下,如果你返工,正常工作到退休,你老闆都只是給你法例或合約應得的,唔會話再畀多你。當然會有例外的,不過唔會多。
正如我問你咁,如果佢做的工作好辛苦,例如照卧床老人,帶大你的小孩,咁又另計。不過佢50歲先同你做,斷唔會好似我朋友的工人咁,廿年帶大佢個BB到大學,無咗人生青春廿年放下自己小孩呢幫你

回覆 引用 TOP

樓主,自有決定

如果表現一般,又何需叫好賓?又何需額外俾一筆錢給老工人,退休傍身?衹是樓主以長期服務金做界線,考慮應否加碼?

有啲人永遠覺得,俾左錢,要工人做嘢,冇拖冇欠,工人做嘢應份架,因為俾左錢嗎。
樓主呢種將心比心,真係會令有啲人唸唔明

回覆 引用 TOP

8年相處係不錯,互相尊重,湊咗兒女一個小學中學到大學,姐姐恰守本份,亦會替我慳錢,做事全自動波,快手,乾淨,處處為我頭家著想。
我請嘅時候已經係香港做咗二十幾年,嚟到無麻煩比過我,所以我先諗到照比長服,另一樣係我唔算富貴,諗到比多幾千齊頭,並非太大數目,而我對上一個工人都有比長服,我自己覺得將心比心,人哋放底頭家嚟照顧我嘅細路,比多幾千個心安樂啲。
唔想令大家有誤會,我15/16係個topic 開得唔夠好🙇🏻‍♀️

引用:
原帖由 貓奴二世 於 2018-12-22 04:10 PM 發表

8年相處係不錯,互相尊重,湊咗兒女一個小學中學到大學,姐姐恰守本份,亦會替我慳錢,做事全自動波,快手,乾淨,處處為我頭家著想。
我請嘅時候已經係香港做咗二十幾年,嚟到無麻煩比過我,所以我先諗到照比長服,另一樣係我唔算富貴,諗到比多幾千齊頭,並非太大數目,而我對上一個工人都有比長服,我自己覺得將心比心,人哋放底頭家嚟照顧我嘅細路,比多幾千個心安樂啲。
唔想令大家有誤會,我15/16係個topic 開 ...
其實你覺得值咪畀囉!最重要畀咗自己開心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 貓奴二世 於 2018-12-22 04:10 PM 發表

同一文字,人人理解不同,因為會先入為主,以自己概視角去睇嘢。古人都有講,字乃人之衣冠

樓主夏蟲不可以語冰,妳個標貼,係有同理心概人先會出到,明白。

回覆 引用 TOP

引用:

“處處為我頭家著想。係香港做咗二十幾年,嚟到無麻煩比過我” - 淨係呢两個points已經抵比啦!

回覆 引用 TOP

引用:

樓主自己已經有答案,支持樓主!

引用:
原帖由 5e16 於 2019-1-5 09:11 PM 發表

樓主自己已經有答案,支持樓主!
多謝大家嘅意見

回覆 引用 TOP

呢個區大部份都同工人係世仇,一定叫你計到盡。

呢d咁主觀既野。。。自己決定啦。

回覆 引用 TOP

天下無不散之。。。

回覆 引用 TOP

引用:

將心比心 比 la

回覆 引用 TOP

題外話: 我的工人已續第三個約,將來每當合約完結時,我都打算俾長期服務金。如此類推......
    好處:不用一次過俾....咁金 (2年年資乘以月薪,但有4年長服keep 住未俾),
       而她亦不用摶炒來攞 "長服" 

壞處:將來她不續約,我就蝕左。

有些工人是今朝有酒今朝醉,我咁樣每兩年清一次,對大家都是一件好事。

引用:
原帖由 KK_CHAU 於 2019-2-8 03:12 PM 發表

題外話: 我的工人已續第三個約,將來每當合約完結時,我都打算俾長期服務金。如此類推......
    好處:不用一次過俾....咁金 (2年年資乘以月薪,但有4年長服keep 住未俾),
       而她亦不用摶炒來攞 "長服" 

壞處:將來她不續約,我就蝕左。

有些工人是今朝有酒今朝醉,我咁樣每兩年清一次,對大家都是一件好事。 ...
你唔係話两年完约就比一次呀?你千其咪制!工人要做滿五年至entitle to有長服。如果你两年就比佢,第五年唔用佢時又唔比返五年既長服,佢可以告你。至於你之前比果d佢話係bonus而已。有on X僱主奶過嘢咖喇。

其實你咪每個月儲筆錢味唔洗一筆過攞出來囉。

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2019-2-8 05:43 PM 發表

你唔係話两年完约就比一次呀?你千其咪制!工人要做滿五年至entitle to有長服。如果你两年就比佢,第五年唔用佢時又唔比返五年既長服,佢可以告你。至於你之前比果d佢話係bonus而已。有on X僱主奶過嘢咖喇。

其實你咪每個月儲筆錢味唔洗一筆過攞出來囉。 ...
謝謝提醒!
就算我寫明、她簽收,都不能當作「長服」?
至於去到最後各散東西,我計足差價 連毛帶利俾番工人,都會被工人告?

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2019-2-8 05:43 PM 發表

其實你咪每個月儲筆錢味唔洗一筆過攞出來囉。 ...
同意,我朋友奶過,上法庭個官話我朋友不跟法例,不信他,要畀過。就算勞工處都話你畀錯無跟法例
而且每兩年畀,係計錯,即使工人唔屈你,都話你計錯,因為長服以最後合約人工做基數的 2/3 x 年資。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。