註冊 登入

8年好賓通知我話隨時退休

8年好賓通知我話隨時退休 E-mail 此主題給朋友

話說剛續約8年傳統58歲老賓通知我下年隨時返鄉下,我準備好長期服務金,但唔知應唔應該加多少少比姐姐退休,15/16!

引用:
原帖由 貓奴二世 於 2018-12-22 01:52 AM 發表

話說剛續約8年傳統58歲老賓通知我下年隨時返鄉下,我準備好長期服務金,但唔知應唔應該加多少少比姐姐退休,15/16!
8年好賓?定8年老賓?好概,加多少少都ok概,老概就睇妳點唸啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 貓奴二世 於 2018-12-22 01:52 AM 發表

你個菲傭已做了8年,剛續約第9年,做埋呢個約佢就60歲,我理解對嗎?

退休畀長服一般是指60歲,理論上未夠60佢自己離職你無需要畀長服,當然你可以畀,如果我就要佢做到完約。

其實佢都算好彩,當年50歲都仲遇到你請佢,一般外傭到了45後都唔易搵工。咁你自己想想佢呢8年工作表現如何,工作是不是好特別好辛苦。如果只是一般家傭工作,真係無必要再額外畀多啲錢

回覆 引用 TOP

引用:

樓主咁出帖,我唸妳應該知道,外傭自己辭工係唔駛俾長期服務金,但寫到好賓,即係妳想獎賞佢過往8年的工作表現??

但妳又講15/16唔知好唔好俾多啲,就好似唔清楚呢條勞工法例。

附件

Screenshot_2018-12-22-13-39-25-876_com.android.chrome.png(371.06 KB)

2018-12-22 01:47 PM

引用:
原帖由 Kenneth6669 於 2018-12-22 01:42 PM 發表

樓主咁出帖,我唸妳應該知道,外傭自己辭工係唔駛俾長期服務金,但寫到好賓,即係妳想獎賞佢過往8年的工作表現??

但妳又講15/16唔知好唔好俾多啲,就好似唔清楚呢條勞工法例。 ...
我知道法例呀!做到8年,比長服係我覺得比得值嘅,只係諗比多少少,心大心細

引用:

幾時退休年齡改到65?

啲男僱主咁斤斤計較,成日算住每年加幾多最低工資俾姐姐,人地係老家搵幾多,係呢度搵咁多真係做左人地大恩人,唔怪得10年換3個姐姐啦,係唔會明人地點樣可以同一個姐姐相處到8年啦,人心原來唔一定係肉做,長知識啦

附件

Screenshot_2018-12-22-13-50-42-885_com.android.chrome.png(326.29 KB)

2018-12-22 01:58 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 貓奴二世 於 2018-12-22 01:57 PM 發表

我知道法例呀!做到8年,比長服係我覺得比得值嘅,只係諗比多少少,心大心細
好僱主,呢樣真係要妳自己決定啦,不過,難得有正能量僱主出帖,要俾個like

成日係度睇姐姐有副業,姐姐偷嘢,打細佬,打老人,唔自己消化下,真係以為香港現在有35萬外藉登記左概罪犯

回覆 引用 TOP

有乜必要心大心细?唔捨得就唔好比囉,反正如果佢自己唔續約根本唔洗比。

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2018-12-22 02:07 PM 發表

有乜必要心大心细?唔捨得就唔好比囉,反正如果佢自己唔續約根本唔洗比。
其實我預咗長服點都比,上嚟問個意見,唔係唔捨得嘅問題!多謝你提點

引用:
原帖由 貓奴二世 於 2018-12-22 02:09 PM 發表

其實我預咗長服點都比,上嚟問個意見,唔係唔捨得嘅問題!多謝你提點
咁大畢長服你都捨得,比多少少又洗乜囉囉孿?比齊頭$40,000啦!

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2018-12-22 02:14 PM 發表

咁大畢長服你都捨得,比多少少又洗乜囉囉孿?比齊頭$40,000啦!
多謝你,我諗緊3萬,四萬就太過份了

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2018-12-22 02:14 PM 發表

其實呢度咩內容概帖都有人出,自由社會,係度吹下水消磨時間,relax下,間中又可以長下知識,知道有啲男僱鐘意同屋企姐姐,玩手機貼紙

隨樓主喜好啦,支持下啲正能量概人,香港現在太多負能量啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 貓奴二世 於 2018-12-22 02:20 PM 發表

多謝你,我諗緊3萬,四萬就太過份了
唔需要俾,妳都照俾,個工人已經好開心啦,係額外bonus,佢應該會好感激妳,不枉自己過往8年盡心服務妳一家人

3萬多幾仟姐,你覺得舒服d既就ok. 應該夠佢起半間屋。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kenneth6669 於 2018-12-22 02:25 PM 發表

唔需要俾,妳都照俾,個工人已經好開心啦,係額外bonus,佢應該會好感激妳,不枉自己過往8年盡心服務妳一家人
咪就係囉。如果八年賓主情係融洽開心的,洗乜為多幾仟蚊十五十六!

回覆 引用 TOP

40 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。