註冊 登入

我男朋友係基督徒。。。

我男朋友係基督徒。。。 E-mail 此主題給朋友

我今年26 佢29 拍左4個月
大家年紀都唔細 想求安定然後拍兩三年就結婚
我地一直相處都無太大問題
唯獨有一個問題 唔識點去解決...

佢一出世已經係一個基督徒
而我身邊家人什至朋友都唔係呢個信仰
我自己係有啲抗拒 覺得信呢啲唔科學
人有自己命運 而且聽到人讀聖經唱聖詩會有d周身唔自在。。。
偏偏佢就一定要佢另一半係基督徒
話如果天父同我去二選一 佢會寧願選擇天父
但佢話比時間我去適應 叫我每個禮拜跟佢返下教會
個問題係 佢話將來個小朋友唔返興趣班都一定要個個星期跟佢返教會

我好似望唔到我地嘅將來,應唔應該長痛不如短痛?
或者有無咩解決方法?

利申: 我真係想保持自己宗教自由,唔去傾向任何一個神佛

引用:
原帖由 kikihk88 於 2018-12-13 12:54 AM 發表

但佢話比時間我去適應 叫我每 ...
既然有咁明顯分歧, 老實講真係唔適宜繼續浪費時間同佢一齊,
千其唔好諗住去改變佢信仰, 唔可能發生的

回覆 引用 TOP

我反而奇怪, 樓主如何開始這段關係? 如果個男事主咁屬靈既, 正路一開始就不會讓這段關係開始。

回覆 引用 TOP

B仔信的,都係科學
如果講邏輯,樓主應該會明,而且閣下仲係在網上的稀有品(因為好多女受助人甚至部份幫人解決問題的女人,連基本邏輯都冇)

應該可以咁去睇呢壇野

男事主想個老婆都係耶教徒,如果佢一開始識既都係耶教徒,呢個CASE根本不存在,大家亦唔會有花生食
偏偏樓主唔信呢樣
如果一定要痛的話(只睇長或短),相信樓主清晰的邏輯會得到答案~~

PS:蠢人信耶教,係會越信越蠢,反之叻人信就會越信越叻,咁B仔可以非常肯定地講,男事主係前者

これが人の夢、人の望み、人の業!
引用:
原帖由 kikihk88 於 2018-12-13 12:54 AM 發表

咁分開

回覆 引用 TOP

引用:

。。。
天父唔係天主教既咩?

回覆 引用 TOP

引用:

拍左4個月就諗結婚?
一年半載後都唔知仲會唔會一齊, 諗到咁遠?

回覆 引用 TOP

引用:

我好似望唔到我地嘅將來,應唔應該長痛不如短痛?
或者有無咩解決方法?

利申: 我真係想保持自己宗教自由,唔去傾向任何一個神佛
anyway, 如果佢堅持要你接受, 而你又好唔想接受, 基本上無咩好傾, 無得解決

回覆 引用 TOP

引用:

分開啦.........

回覆 引用 TOP

俾自己同男朋友一個機會,繼續相處加深了解,或者可以搵專業人士幫手,拍拖輔導打好基礎。

回覆 引用 TOP

完了吧,如無意外😁

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

你將你宗教自由既立場表達清楚,我相信佢唔會勉強你的,至於你地d 仔女信唔信就交番比佢地自己吧

回覆 引用 TOP

引用:

一出世已經係一個基督徒一定唔科學,聖經的道理一定唔係咁講。一定唔會有人一出世就得救...
天主教或東正教或許會有類似的情況,但這只是人不明聖經自己產生出來的願望...
信仰完全係個人的決志,你講的那些多是假信徒或表面的信徒...

聽到人讀聖經唱聖詩會有d周身唔自在?如果你去過幾次安息聚會與'破地獄'比較,
你先會感受到什麼是真正的周身唔自在...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BB六歲 於 2018-12-15 01:09 AM 發表

B仔信的,都係科學
如果講邏輯,樓主應該會明,而且閣下仲係在網上的稀有品(因為好多女受助人甚至部份幫人解決問題的女人,連基本邏輯都冇)

應該可以咁去睇呢壇野

男事主想個老婆都係耶教徒,如果佢一開始識既都係耶教徒,呢個CASE根本不存在,大家亦唔會有花生食
偏偏樓主唔信呢樣
如果一定要痛的話(只睇長或短),相信樓主清晰的邏輯會得到答案~~

PS:蠢人信耶教,係會越信越 ...
後者呢?

P.S 如果大家有任何感情事 , 問題 , 也想分享下 ,
也可以給我一個 email projectlconsult@gmail.com
Facebook Page :https://www.facebook.com/thesiufui

回覆 引用 TOP

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。