註冊 登入

點解年紀大就係惡哂, 年紀小就係錯?

你有手有腳,咪自己照顧自己,唔好理別人,不見面,不接觸,便不會有勞騷和怨氣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 花生之友 於 2018-12-12 10:09 AM 發表

其實政府邊條法例迫你照顧老人家?
點解你仲要強迫自已照顧佢地?
60歲應該仲識行識走去到荒山自已唔走餓死自已
應該只係自殺,所以唔關你事喎!
體罰就相對嘅,合法體罰廢老亦要合法體罰廢青先公平。無廢青自然無廢老,正所謂減廢由源頭做起嘛! ...
乜叫無廢青自然無廢老, 所謂"廢青"咪又係俾你o地關愛果o的死廢老教大o羅!

引用:
原帖由 unico 於 2018-12-12 03:11 PM 發表

自幼给父母打鬧要家用的不幸小朋友,小時候不敢還擊大個了想報復之心理,很理解但也不要叫其他老人去死,積口德
積乜O野口德, 好多年青人連老都無機會老啊!

香港O既老人家真係無幾多個係無辜O既, 抵佢O地臨老俾人呃, 俾仔女遺棄!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bigasss 於 2018-12-12 01:09 PM 發表

不過有好多頂尖學術,系要老嘢先識
係乜O野頂尖學術? 濫用關愛座定係扮死狗博同情?

引用:
原帖由 mml1833 於 2018-12-12 06:00 PM 發表

係乜O野頂尖學術? 濫用關愛座定係扮死狗博同情?
幫首富望一望山墳,收費二百萬。已故的蔡老先生

回覆 引用 TOP

你父母如果有你講得咁衰,你根本無機會長大,你未見過被拐子佬捉走,再斬斷手腳,然後瞓喺條街度乞食既細路。

咁樓主準備幾多歲既時候會去死? 定係已經練成長生不老仙丹?? 後者我有好有興趣想知喎。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mml1833 於 2018-12-11 07:24 PM 發表

講到尾, 有o的父母真係一種禍害

中國人有好多呢類型o既父母, 自己以為子女係工具, 要求子女聽曬佢話唔在講, 仲鍾意打仔女, 又迫仔女俾家用. 總之對子女要求多多, 要子女做牛做馬, 但自己就無盡過做父母o既責任, 甚至係仔女仲細o既時候經常體罰佢o地.

依家政府對老人家實在太照顧周到, 成日俾好多福利老人家, 又整2蚊搭車優惠, 又整關愛座, 又有每年2000蚊醫療券, 結果老人家 ...
你講既情況通常係窮L父母!窮根本唔應該生,對社會係禍害!

回覆 引用 TOP

我想說, 並不是所有父母都是你所想這樣。  我見過很多父母為子女一世, 最後子女為了自己的子女去移民。 
   最後剩餘兩佬, 他們沒感到不快, 因為他們自己很明白, 孩子為何有這樣的選擇。 

回覆 引用 TOP

又要賴死唔搬走,又要同住但不停抱怨,有本事有骨氣咪自己搬出去學下獨立咪乜都唔駛怨囉,廢青見得多,樓主可算係最廢既一個

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mml1833 於 2018-12-12 05:53 PM 發表

乜叫無廢青自然無廢老, 所謂"廢青"咪又係俾你o地關愛果o的死廢老教大o羅!
你都無答我?無人迫到你,你點解迫自已對住佢地?

回覆 引用 TOP

我都想知點解?屋企個垃圾99覺得自己岩晒,恃住自己係公屋戶主就閉x咁⋯不過我都多謝佢,佢令我發憤要搬走,呀仔都無呢啲嫲嫲

回覆 引用 TOP

你食人地,住人地,俾人養,甘你仲有咩好講!甘巴x閉就買層楼俾父母住,照顧佢地衣食住行,甘你米大哂囉,自己冇本事係度糟,有咩用!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mml1833 於 2018-12-12 06:36 AM 發表

o甘幫o的廢老講o野, 希望你晚年俾仔女遺棄.

香港O的老O野無幾多隻係無辜
起碼我自己父母同我老婆父母係好好嘅父母。我哋只有感恩再感恩。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 獨手然一名 於 2018-12-12 12:19 AM 發表

我都識有d長輩/前輩都係咁,就只係因為自己係一位前輩/長輩,所以作為後輩既就要聽佢講,而佢亦都認為自己實岩,因為佢食鹽多過你食米,見人見事多過你。呢d長輩/前輩就好難頂。。。不過公平d講,我亦見過有d係好謙虛好通情達理既。。。

至於你話養父母子女呢d野,就真係每家既事黎既,你自己決定喇,哈哈 ...
所以我過年過節一定唔會見班親戚就係咁解.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。