註冊 登入

點解年紀大就係惡哂, 年紀小就係錯?

點解年紀大就係惡哂, 年紀小就係錯? E-mail 此主題給朋友

講到尾, 有o的父母真係一種禍害

中國人有好多呢類型o既父母, 自己以為子女係工具, 要求子女聽曬佢話唔在講, 仲鍾意打仔女, 又迫仔女俾家用. 總之對子女要求多多, 要子女做牛做馬, 但自己就無盡過做父母o既責任, 甚至係仔女仲細o既時候經常體罰佢o地.

依家政府對老人家實在太照顧周到, 成日俾好多福利老人家, 又整2蚊搭車優惠, 又整關愛座, 又有每年2000蚊醫療券, 結果老人家就成日恃老賣老, 視後輩如無物.

仲有, 呢度好多版友都鼓勵體罰子女, 鼓勵做父母o既見子女曳就要打, 但就成日教人"天下無不是之父母", 父母點衰連罵都唔得, 子女唔俾家用上o黎呻, 呢度o既人就會出o黎嘈, 講到父母養大子女好痛苦o甘!

其實子女係無責任照顧父母o架, 如果子女受過父母氣, 更無義務照顧佢o地父母, 佢o地年紀大, 就搵個偏遠地方安置佢o地, 或者叫佢o地親戚接濟番!

點解香港o既老人家o甘惡呢? 咪就係俾你o地呢o的心態o既人同埋政府縱壞哂! 香港o既老人家, 好多都應該早o的去死, 佢o地要自殺, 我一定唔會反對!

精選樓盤
引用:
原帖由 mml1833 於 2018-12-11 07:24 PM 發表

中國人有好多呢類型o既父母, 自己以為子女係工具, 要求子女聽曬佢話唔在講, 仲鍾意打仔女, 又迫仔女俾家用. 總之對子女要求多多, 要子女做牛做馬, 但自己就無盡過做父母o既責任, 甚至係仔女仲細o既時候經常體罰佢o地.

依家政府對老人家實在太照顧周到, 成日俾好多福利老人家, 又整2蚊搭車優惠, 又整關愛座, 又有每年2000蚊醫療券, 結果老人家 ...
咁你自己搬走 唔好同父母聯絡咪得囉! 煩乜鬼?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mml1833 於 2018-12-11 07:24 PM 發表

依家政府對老人家實在太照顧周到, 成日俾好多福利老人家, 又整2蚊搭車優惠, 又整關愛座, 又有每年2000蚊醫療券, 結果老人家 ...
"講到尾, 有o的父母真係一種禍害"
有D人唔適合做父母,
出齊毛捉去結紥就啱啦,
害人害物,識生唔識養。

話說兩頭,
有D子女唔適合做仔女,
捉去打仗做炮灰就啱啦,
專蝦老人家,唔死都冇用。

因為自己以前都係咁俾人對待
所以大左又係咁對下一代

回覆 引用 TOP

乜樓主咁大怨氣

有同感,淨係識話食鹽多過你食米,你班後生唔捱得,
佢地乜都岩唒

呢個世界唔係錢就係性

回覆 引用 TOP

我都識有d長輩/前輩都係咁,就只係因為自己係一位前輩/長輩,所以作為後輩既就要聽佢講,而佢亦都認為自己實岩,因為佢食鹽多過你食米,見人見事多過你。呢d長輩/前輩就好難頂。。。不過公平d講,我亦見過有d係好謙虛好通情達理既。。。

至於你話養父母子女呢d野,就真係每家既事黎既,你自己決定喇,哈哈

fractured soul...so much anger...so much pain...
引用:
原帖由 87er 於 2018-12-11 10:40 PM 發表

"講到尾, 有o的父母真係一種禍害"
有D人唔適合做父母,
出齊毛捉去結紥就啱啦,
害人害物,識生唔識養。

話說兩頭,
有D子女唔適合做仔女,
捉去打仗做炮灰就啱啦,
專蝦老人家,唔死都冇用。 ...
o甘幫o的廢老講o野, 希望你晚年俾仔女遺棄.

香港O的老O野無幾多隻係無辜

其實政府應該一早立例, 子女應該有權送60歲以上父母去荒山野嶺, 等佢O地慢慢餓死, 或考可以體罰老人合法化就好, 不過依家呢個政府就算啦.

樓主咁大怨氣,驚你影響身體健康呀。
你父母係點,你點對佢你嘅事。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mml1833 於 2018-12-12 06:44 AM 發表

其實政府應該一早立例, 子女應該有權送60歲以上父母去荒山野嶺, 等佢O地慢慢餓死, 或考可以體罰老人合法化就好, 不過依家呢個政府就算啦.
其實政府邊條法例迫你照顧老人家?
點解你仲要強迫自已照顧佢地?
60歲應該仲識行識走去到荒山自已唔走餓死自已
應該只係自殺,所以唔關你事喎!
體罰就相對嘅,合法體罰廢老亦要合法體罰廢青先公平。無廢青自然無廢老,正所謂減廢由源頭做起嘛!

樓主有D內容是對的
中國人觀念, 長輩係大晒, 無論佢對你如何, 也是大晒, 佢地自我中心大到上帝一樣, 子女不能反抗
其實這是情感綁架一種

回覆 引用 TOP

不過有好多頂尖學術,系要老嘢先識

希望到你老咗政府cut晒你所講既褔利就啱啦

回覆 引用 TOP

自幼给父母打鬧要家用的不幸小朋友,小時候不敢還擊大個了想報復之心理,很理解但也不要叫其他老人去死,積口德

33 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。