註冊 登入

海外護理員 vs 外傭

海外護理員 vs 外傭 E-mail 此主題給朋友

爸爸最近體弱不能行路, 需要換片沖涼 餵食… 是否請海外護理員比較好?
 不過 佢哋通常來自菲律賓, 是否溝通比較困難? 雖然中介公司話佢哋 都會學廣東話, 但係通常佢哋應該唔肯講, 另外佢哋會否唔肯做家務?
 之前請過兩個印傭 ,一個走佬,一個 辭工, 似乎再請 印傭都做唔長

回覆 引用 TOP

如果請佢哋嚟做護理員, 就唔會順便幫你做埋家務㗎啦!!!

引用:
原帖由 monmonkei 於 2018-12-1 01:38 AM 發表

如果請佢哋嚟做護理員, 就唔會順便幫你做埋家務㗎啦!!!
中介公司同我哋講, 要睇下護理嘅程度, 話可以分配家務畀護理員做
如果在本地做開嘅印傭,一定唔揀照顧行動不便嘅男長者,如果請海外印傭,佢哋中英文溝通都唔得… 

引用:
原帖由 skcskc 於 2018-12-1 07:44 AM 發表

中介公司同我哋講, 要睇下護理嘅程度, 話可以分配家務畀護理員做
如果在本地做開嘅印傭,一定唔揀照顧行動不便嘅男長者,如果請海外印傭,佢哋中英文溝通都唔得…  ...
護理就是護理,佢有權唔做家務

印傭,一般會學廣東話,不過初來時你不要期望佢聽德明太多,係個邊學都是強記皮毛,一般唔會識英文,除非真係打過英語家庭工。我有見過後生印傭英文ok,不過係假期灣仔酒吧的士高做兼職個啲……

引用:
原帖由 montejo 於 2018-12-5 01:20 PM 發表

印傭,一般會學廣東話,不過初來時你不要期望佢聽德明太多,係個邊學都是強記皮毛,一般唔會識英文,除非真係打過英語家庭工。我有見過後生印傭英文ok,不過係假期灣仔酒吧的士高做兼職個啲…… ...
係呀,要查外傭放假做副業,真係要親身深入個啲地方去接觸先得啦

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 montejo 於 2018-12-5 01:20 PM 發表

印傭,一般會學廣東話,不過初來時你不要期望佢聽德明太多,係個邊學都是強記皮毛,一般唔會識英文,除非真係打過英語家庭工。我有見過後生印傭英文ok,不過係假期灣仔酒吧的士高做兼職個啲…… ...
總之請人就難, 又唔想爸爸去老人院, 都唔知點算

引用:
原帖由 skcskc 於 2018-12-7 10:27 PM 發表

好睇彩數

我婆婆年前卧牀三年,好彩個印傭好好,佢唔識煮飯,但對婆婆好好,照顧認真。後來婆婆入住老人院,係家附近,工人每天去照顧。插喉餵食,抹身,換片,做運動,樣樣做足,老人院職員都話佢好勤力。
之後婆婆入院,佢日日去,連病房職員都讚佢,幫輕護士好多,話佢唔似其他印傭只玩手機,佢一直做至婆婆離世

我有一次係醫院探病,親眼見到對面床婆婆個印傭,一直玩手機,護士叫佢幫個婆婆換片,佢竟然對護士講,呢啲係護士做,之後婆婆個女來,個印傭就扮嘢。我忍唔住口同佢個女打報告,之後個女就罵佢地個印傭。我係醫院探病時,見幾個外傭(有菲有印),都是玩手機,不過呢個就衰同護士駁咀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 skcskc 於 2018-12-7 10:27 PM 發表

如果要一人兼兩職,就真係難,請兩個又重皮。

回覆 引用 TOP

香港好多打工仔,都係有老細係度就落力啲,冇就蛇下。

回覆 引用 TOP

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。