註冊 登入

印傭即走

印傭即走 E-mail 此主題給朋友

想問下如果印傭話要即日離職,有咩程序?如果佢仲欠我地錢,又話無錢還,亦無錢俾一個月代通知金的錢,可以點?🙏🏻

引用:
原帖由 xxxhellomimi 於 2018-11-20 10:31 AM 發表

想問下如果印傭話要即日離職,有咩程序?如果佢仲欠我地錢,又話無錢還,亦無錢俾一個月代通知金的錢,可以點?🙏🏻
几時还清欠債, 就可以走了。
對外傭是不需要太客氣。
最好別借錢給工人。 (你好喜歡借錢比人)?

现在的人抱怨太多,感恩太少;要求太多,给予太少;总是期望被理解,却不能理解别人;总是希望别人多为自己着想,却不懂得换位思考!
引用:
原帖由 ginger.333 於 2018-11-20 03:26 PM 發表

對外傭是不需要太客氣。
係咪可以唔洗比機票錢以抵部分代通知金?

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2018-11-20 07:15 PM 發表

係咪可以唔洗比機票錢以抵部分代通知金?
唔知得唔得!
佢欠你錢,你可以小額錢債審栽處告佢,如果你扣佢機票,到時佢上勞工處告你,唔知咩結果,因為送返原居地係合約要求,最後又可能搞到自己。
唉!做僱主,真係好講彩數

回覆 引用 TOP

樓主,早啲換個,希望下個好啦。
請好外傭真係講運氣,特別女僱主真係多重擔心,就係驚老公偷食外傭。

引用:
原帖由 ginger.333 於 2018-11-20 03:26 PM 發表

對外傭是不需要太客氣。
點解對外傭不需要太客氣?

回覆 引用 TOP

係囉。點解

引用:
原帖由 果個懷舊的希望 於 2018-11-22 04:15 PM 發表

係囉。點解
我都想知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kenneth6669 於 2018-11-21 10:20 AM 發表

樓主,早啲換個,希望下個好啦。
請好外傭真係講運氣,特別女僱主真係多重擔心,就係驚老公偷食外傭。
咁都得 🤣🤣🤣

引用:
原帖由 xxxhellomimi 於 2018-11-20 10:31 AM 發表

有冇借據?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 johndalam 於 2018-11-27 12:56 PM 發表

咁都得 🤣🤣🤣
有咩唔得,送手機,手機貼紙,咁嚟溝自己個外傭

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。