炒印印工人程序

炒印印工人程序 E-mail 此主題給朋友

請提供炒人程序
係要中介搞和自己搞好,謝謝

引用:
原帖由 suncat927 於 2018-11-19 11:35 PM 發表

請提供炒人程序
即炒?還是一個月通知?

引用:
原帖由 montejo 於 2018-11-20 11:57 PM 發表

即炒?還是一個月通知?
即炒

引用:
原帖由 suncat927 於 2018-11-21 12:19 AM 發表

即炒
一封解僱信
一張入境處的外傭離職聲明(自己上入境處下載),離職後寄回入境處
相等一個月工資代通知金
工資至離職當天
回國機票(最好14天open),返合約上原居地的船費或內陸機票,呢個係指偏遠的地區
每天100元交通膳食津貼(1至2天)
年假,未滿一年按比例計(例如做了6個月,即 7/2 = 3.5天工資)
日薪計算……月薪 x 12/365

數目要新項和總數列出,最好叫工人自己寫再簽名

引用:
原帖由 suncat927 於 2018-11-19 11:35 PM 發表

請提供炒人程序
大家都好熱心為樓主提供資料,所以不再重複。

一個題外話,樓主炒外傭原因是什麼?
工作態度?
偷嘢?
工作能力?
還是男人偷食外傭?

引用:
原帖由 Kenneth6669 於 2018-11-21 10:13 AM 發表

大家都好熱心為樓主提供資料,所以不再重複。

一個題外話,樓主炒外傭原因是什麼?
工作態度?
偷嘢?
工作能力?
還是男人偷食外傭?
主要係工作態度,偷懶,同埋太被動,根本就同佢溝通唔到。

引用:
原帖由 suncat927 於 2018-11-21 10:18 AM 發表

主要係工作態度,偷懶,同埋太被動,根本就同佢溝通唔到。
謝謝回覆

希望下一個係好啦

女僱主真係要小心,老公偷食外傭,又其是啲男人講送電話,又送貼紙,仲要話等佢有工作回報。我老婆聽到都話有冇攪錯,同個外傭攪咩呀

引用:
原帖由 Kenneth6669 於 2018-11-21 10:29 AM 發表

謝謝回覆

希望下一個係好啦

女僱主真係要小心,老公偷食外傭,又其是啲男人講送電話,又送貼紙,仲要話等佢有工作回報。我老婆聽到都話有冇攪錯,同個外傭攪咩呀 ...
有時客人請好工人都非常之被動.
中介只會介紹佢所謂的好工人嘅面書申請,約10分鐘工人自我視頻介紹,客人就要決定係咪要呢個工人,中介仲會威脅客人,要立刻確定不然工人很快就給其他客人請左。
這樣的情況,中介就很容易,收到他們約一萬文的仲介費,客人就祇不過係一場賭博,好壞就看命數。
大家有什麽意見謝謝。

引用:
原帖由 suncat927 於 2018-11-21 11:00 AM 發表

中介只會介紹佢所謂的好工人嘅面書申請,約10分鐘工人自我視頻介紹,客人就要決定係咪要呢個工人,中介仲會威脅客人,要立刻確定不然工人很快就給其他客人請左。
這樣的情況,中介就很容易,收到他們約一萬文的仲介費,客人就祇不過係一場賭博,好壞就看命數。
大家有什麽意見謝謝。 ...
關鍵係中介個一皮嘢,當然仲有時間,精神,金錢概損失,但現實係需要外傭。

如果加埋屋企個男人撻着外傭,分分鐘家變

引用:
原帖由 Kenneth6669 於 2018-11-21 12:47 PM 發表

關鍵係中介個一皮嘢,當然仲有時間,精神,金錢概損失,但現實係需要外傭。

如果加埋屋企個男人撻着外傭,分分鐘家變
有啲姐姐質素都唔錯架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 suncat927 於 2018-11-21 11:00 AM 發表

大家有什麽意見謝謝。 ...
講彩數

引用:
原帖由 montejo 於 2018-11-21 12:35 AM 發表

一封解僱信
一張入境處的外傭離職聲明(自己上入境處下載),離職後寄回入境處
相等一個月工資代通知金
工資至離職當天
回國機票(最好14天open),返合約上原居地的船費或內陸機票,呢個係指偏遠的地區
每天100元交通膳食津貼(1至2天)
年假,未滿一年按比例計(例如做了6個月,即 7/2 = 3.5天工資)
日薪計算……月薪 x 12/365

數目要新項和總數列 ...
我問過旅行社訂機票佢哋都話要指定,日期,噉點樣可以做到兩個星期嘅浮動open時間?

引用:
原帖由 suncat927 於 2018-11-25 12:11 PM 發表

我問過旅行社訂機票佢哋都話要指定,日期,噉點樣可以做到兩個星期嘅浮動open時間?
當然買票時係要 fix date。不過機票有分類,有一種係不可改期,另一種係飛前可以改不過要畀附加費,還有一種係 open ticket ,未飛就可以係指定期限內任改,不過係較貴,加魯達呢啲大航空公司一定有呢種。

炒人最好買 open ,因為外傭有權留港14天,佢玩嘢唔走到第14日要你再買畀佢,你唔買,佢又有藉口去勞工處投訴,入境處就要 extend 佢 visa ,你又麻煩,佢又可以搵工,搵到工就上勞工處 withdraw case,不過勞工處都有可能要你買過一張 ……即使最後你無事不過有排煩

回覆 引用 TOP

引用:

請提供炒人程序
睇下呢個帖做參考
https://ladies.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=11697315

回覆 引用 TOP

33 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。