• 瀏覽: 16,005
  • 回覆: 46
呢個真係好難避 唯有請啲年紀大啲 有仔女既

回覆 引用 TOP

唔可以唔做嘢,只係唔比佢做搬搬抬抬既工作。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2018-11-25 03:34 PM 發表

問下佢想點!唔好自己開口提議。講惦數就叫她親筆寫辭職信……不過咁都起碼皮幾兩皮……人工,機票,10星期人工……
既然辭職就即係forfeit咗產假吧?

引用:
原帖由 諸事八掛 於 2019-4-3 11:50 AM 發表

既然辭職就即係forfeit咗產假吧?
咪說了……講惦數!

回覆 引用 TOP

咁好彩 ??

回覆 引用 TOP

中大伏 慘 

[size=1.5]YO !!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Reporterdog 於 2018-11-18 11:47 PM 發表

是否唔炒得,佢唔做嘢又無佢乎,要白比人工?
大肚損失是雇主。注定你是敗方了。
1。 佢唔做嘢? 有証,是可炒。要陪。
2。 只能續用之生產為至。
3。 傾自動離職,negotiation $. bargain, 令損失少D。
4。 佢想屈你炒佢,是不用理據。及一分錢。
你想炒佢, 需要理據。及損失金錢。

二者位置是不對等的。
沒遇過損失的雇主, 往住是為工人作想。插死你。 

现在的人抱怨太多,感恩太少;要求太多,给予太少;总是期望被理解,却不能理解别人;总是希望别人多为自己着想,却不懂得换位思考!
引用:
原帖由 ginger.333 於 2019-4-20 11:15 AM 發表

3。 傾自動離職,negotiation $. bargain, 令損失少D。

二者位置是不對等的。
沒遇過損失的雇主, 往住是為工人作想。插死你。  ...
冇人插僱主,經妳提醒,口中所講外傭概衰嘢,偷(10個外傭9個偷),呃,賣淫,打老人,懶(唔肯24小時義務on duty) ,仲點解要請外傭?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Reporterdog 於 2018-11-18 11:47 PM 發表

問AGENT. 要睇夠唔夠一年, 有無醫生証明. 唔係放產假唔可以唔做嘢.

回覆 引用 TOP

引用:

我請工人之前問過AGENT, 如果工人有咗身己, 佢自己返印尼生仔. 唔會留在香港. 你問吓AGENT先.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ginger.333 於 2019-4-20 11:15 AM 發表

二者位置是不對等的。
沒遇過損失的雇主, 往住是為工人作想。插死你。  ...
依足勞工法就得. 唔駛咁担心.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]