註冊 登入

當醫院問做唔做急救.....

本主題由 brianso198 於 2018-11-20 07:53 AM 移動
多謝各位大大鼓勵 !!

小孩子, 真係小孩子, 重細咩? 你幾多歲呀? 想玩咪即管玩落去囉, 呵呵
金句: 我說係就係, 唔洗證據, 尼度唔係法庭, 唔洗證據, 我對眼就係證據

回覆 引用 TOP

R.I.P 樓主我父親早幾年都走了,生前都係差唔多情況,而且喺老人院受左幾年苦,褥瘡好嚴重見骨,我睇到洗傷口過程都好酸,之後佢走我仲好釋懷添!

我父親走後我都平常心,即日搵朋友聚下食下嘢,建議唔好一個人亂諗嘢,好快會過去! 

回覆 引用 TOP

我老豆條氣吾得,要靠氧氣,醫生巳問怎處理,老人家出出入入醫院已一年,媽及我一出一入照顧已好倦了,只希望佢舒舒服服走了,就算。唉,我老豆血糖日日都15.x度,我都驚突然夜晚打來。

你明唔明急救要做咩? 急救過程本身令患者好辛苦, 我會放棄, 我唔捨得, 但唔會因為我想而令佢再捱落去, 除去爸爸自己求生意欲好強, 吊奶本身已經好辛苦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cosmo 於 2018-11-18 14:02 發表

我媽幾年前去了, 去得好突然, 覺得自己做得唔好, 滿是遺憾.

幾年後既今日, 我爸在醫院, 佢因為腳到有個傷口埋唔到, 開始爛, 醫生建議做截肢手術, 佢身體已麻麻, 但我無理由由得佢隻腳爛, 最後上星期做左手術, 捱過到.

不過, 佢而家重係醫院, 又出現肺炎跡象, 又開始收到D醫生打黎問做唔做急救. 我一路都堅持唔可以放棄, 因為我覺得, 如果我話唔洗急救, 醫生就會由得佢死. ...
睇下幾多歲..其實醫生咁問即係當時既情況急救都無用..不如等佢走得舒服D..我媽7年前走醫生都係咁問...當時我堅持話要..但最後聽了醫生建議不用做..我好明白你感受...人人都會有走既一日..到時不如走得舒服D....我知你心好難過..我都係...不過希望你爸爸吉人天相...

我係現代人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cosmo 於 2018-11-19 21:11 發表

多謝各位意見。
我爸今早去左啦。尋晚我去探左佢,都叫左佢最後一面。今朝一早七點就收到電話叫我去,去到已停脈搏了。
我無好大感覺,由佢兩年幾前開腦退化症,開始行唔到,開始語無倫次,開始認唔到我,開始醫生話佢得返幾多日子命,其實已做好心理準備今日的來臨。對我唔覺突然同大衝擊。
但心裡有修刺,到底係咪我決定錯左做截肢手術,提早送左佢走呢。
我問心,無論結果係點,我係一心想佢好,唔係想佢死的,我唯 ...
對唔住...我而家先睇到...

我係現代人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fedith 於 2018-11-29 19:22 發表

我老豆條氣吾得,要靠氧氣,醫生巳問怎處理,老人家出出入入醫院已一年,媽及我一出一入照顧已好倦了,只希望佢舒舒服服走了,就算。唉,我老豆血糖日日都15.x度,我都驚突然夜晚打來。 ...
上天會保佑你同你爸爸..

我係現代人
引用:
原帖由 skwongskwong 於 2018-12-5 05:30 PM 發表

上天會保佑你同你爸爸..
有心, 祝大家都身體健康, 開開心心...

小孩子, 真係小孩子, 重細咩? 你幾多歲呀? 想玩咪即管玩落去囉, 呵呵
金句: 我說係就係, 唔洗證據, 尼度唔係法庭, 唔洗證據, 我對眼就係證據
引用:
原帖由 cosmo 於 2018-12-6 12:13 AM 發表

有心, 祝大家都身體健康, 開開心心...
樓主不需自責,係上天揀時間的,放開D安排好以後的事

回覆 引用 TOP

周四阿爸搞埋d後事, 係殮房認屍時, 見到當時個樣, 呆左一呆, 我阿爸變成咁, 原來眼都未閉埋, 個感覺好奇怪, 見開佢係個生人, 但個刻感覺只係一件死物, 好矛盾. 個心好不是味兒, 有d心酸, 無奈的感覺, 點解會咁既, 個畫面重係腦海裡.

當時認阿媽個樣都係唔係咁. 我無特別喊, 我當年阿媽去時真係咸左出黎, 可能因為尼兩年幾都預左有今日, 大半年前亦都有醫生話就唔得, 個次佢又過到, 今次終於過唔到, 我媽就去得好突然.

對阿爸黎講, 都係一種解脫. 我都叫做放下一件心事. 而家得返我一個人啦, 日子還是繼續.

回覆 引用 TOP

節哀順變

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cosmo 於 2018-11-18 06:32 PM 發表

我爸出年1月77. 

上面有位BRO/SIS 的親人無做到手術, 一年後埋口了, 真好啊.
唔通我決定錯左?...我爸個傷口洗左好耐, 都大半年, 見到白色都唔知係骨定筋啦.
哎..我而家個心更亂了. 

醫生話開始爛上小腿. ...
其實咁既情況可以睇中醫試下。去東X中醫藥臨床中心果d, 揾教授级果d醫師。

回覆 引用 TOP

看長者自己心態

回覆 引用 TOP

只看了第一版,想問問樓上師兄
病人若不是神志不清或昏迷
急唔急救不是取決於病人意願嗎?
P.S. 人不免一死,希望所有人都能安詳離去,沒有病痛的煎敖 

回覆 引用 TOP

如果係我父母或我老婆,我一定揀唔做急救,因為知道佢地歎慣,唔挨得怕辛苦,最緊要死得安詳舒服就好

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。