註冊 登入

當醫院問做唔做急救.....

本主題由 brianso198 於 2018-11-20 07:53 AM 移動
多謝各位意見。
我爸今早去左啦。尋晚我去探左佢,都叫左佢最後一面。今朝一早七點就收到電話叫我去,去到已停脈搏了。
我無好大感覺,由佢兩年幾前開腦退化症,開始行唔到,開始語無倫次,開始認唔到我,開始醫生話佢得返幾多日子命,其實已做好心理準備今日的來臨。對我唔覺突然同大衝擊。
但心裡有修刺,到底係咪我決定錯左做截肢手術,提早送左佢走呢。
我問心,無論結果係點,我係一心想佢好,唔係想佢死的,我唯有咁安慰自己。
多謝各位bro /sis

小孩子, 真係小孩子, 重細咩? 你幾多歲呀? 想玩咪即管玩落去囉, 呵呵
金句: 我說係就係, 唔洗證據, 尼度唔係法庭, 唔洗證據, 我對眼就係證據
R.I.P
樓主唔好成日諗住自己做錯決定而後悔
無論你做唔做截肢手術都有風險
你只係做一個覺得對佢最好既決定
有時候只能接受結果
最重最係
你一直陪住佢過呢段日子
呢啲俾任何治療更重要
你已經好叻
要一個人面對所有問題
做所有決定
放鬆自己休息下
好好回憶同佢一齊既快樂
加油

引用:
原帖由 cosmo 於 2018-11-19 09:11 PM 發表

多謝各位意見。
我爸今早去左啦。尋晚我去探左佢,都叫左佢最後一面。今朝一早七點就收到電話叫我去,去到已停脈搏了。
我無好大感覺,由佢兩年幾前開腦退化症,開始行唔到,開始語無倫次,開始認唔到我,開始醫生話佢得返幾多日子命,其實已做好心理準備今日的來臨。對我唔覺突然同大衝擊。
但心裡有修刺,到底係咪我決定錯左做截肢手術,提早送左佢走呢。
我問心,無論結果係點,我係一心想佢好,唔係想佢死的,我唯 ...
肺以白,抵抗力好底,截肢係合理決定,爛肉滿佈細菌入血,只會加速病人病情惡化,令器官加速衰竭。
任何決定係以病人利益行先,以合理醫治決定,又何必(修刺)

引用:
原帖由 快盤手 於 2018-11-19 10:12 PM 發表

肺以白,抵抗力好底,截肢係合理決定,爛肉滿佈細菌入血,只會加速病人病情惡化,令器官加速衰竭。
任何決定係以病人利益行先,以合理醫治決定,又何必(修刺) ...
多謝你安慰, 感謝!!

小孩子, 真係小孩子, 重細咩? 你幾多歲呀? 想玩咪即管玩落去囉, 呵呵
金句: 我說係就係, 唔洗證據, 尼度唔係法庭, 唔洗證據, 我對眼就係證據
引用:
原帖由 浪漫是種病 於 2018-11-19 09:29 PM 發表

R.I.P
樓主唔好成日諗住自己做錯決定而後悔
無論你做唔做截肢手術都有風險
你只係做一個覺得對佢最好既決定
有時候只能接受結果
最重最係
你一直陪住佢過呢段日子
呢啲俾任何治療更重要
你已經好叻
要一個人面對所有問題
做所有決定
放鬆自己休息下
好好回憶同佢一齊既快樂
加油 ...
多謝你安慰, 感謝!!

哎, 原本都打算今日下午請假做下私人事, 沒想到今朝收到電話, 處理好爸的事後, 下午暫時無咩心情返工, 最後請左成日假, 當散下心.

引用:
原帖由 cosmo 於 2018-11-19 10:28 PM 發表

多謝你安慰, 感謝!!
我係用知識,想你理智成熟去睇件事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cosmo 於 2018-11-19 09:11 PM 發表

多謝各位意見。
我問心,無論結果係點,我係一心想佢好,唔係想佢死的,我唯 ...
RIP 世伯!
樓主,加油呀! 一切在心中,您爸爸唔會忘記您的! 努力活好每一天!
人生總會經歷這些永別!

回覆 引用 TOP

加油。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cosmo 於 2018-11-19 10:31 PM 發表

多謝你安慰, 感謝!!

哎, 原本都打算今日下午請假做下私人事, 沒想到今朝收到電話, 處理好爸的事後, 下午暫時無咩心情返工, 最後請左成日假, 當散下心. ...
其實用到純氧己經差不多了。最近有2個親人也是同樣情況離世,樓主節哀順變,大家都要放下大石,迎接下一階段。RIP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cosmo 於 2018-11-18 09:13 PM 發表

多謝大家的安慰。

而家香港得我一個,尼啲決定我真係唔知點做,想逃避。
希望你會得到更多智慧,更多能量。有時見到現實生活時,就想問人生意義。祝福你。

回覆 引用 TOP

無痛苦下,唔做急救會好些

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cosmo 於 2018-11-19 21:11 發表

多謝各位意見。
生老病死係所有人必經皆段,爸爸老了,身體機能退化,並不是你的責任。如自問已給予最好的照顧,做的決定也是當下認為最好的處理,結果不理想也不能怪責自己呀,世事嘅嘢邊個估到呢。加油 祝你早日釋懷

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lokei 於 2018-11-19 04:16 PM 發表

樓主, 我爸爸都係77歲, 剛剛上星期走左, 在醫院住了兩個月係因為腎病, 腎功能已經好低, 又唔可以洗血, 基本上可以出院嘅機會近乎係零. 之前醫生都問我地搶唔搶救, 我地唔想爸爸再辛苦, 所以無搶救. 我地見佢走前一日好辛苦, 又大叫, 覺得決定係無錯, 如果要插喉吊命, 只會加添佢嘅辛苦.
以上是我個人意見, 希望樓主爸爸能康復! ...
你都要加油呀

回覆 引用 TOP

保重身體!

回覆 引用 TOP

不懂安慰的說話,但你一直陪伴著爸爸他是知道的

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。