註冊 登入

當醫院問做唔做急救.....

本主題由 brianso198 於 2018-11-20 07:53 AM 移動
引用:
原帖由 Fquite 於 2018-11-18 10:34 PM 發表

依家啲医生護士只係打份工,份工重係厭惡性行業,毫無医德。
咁你覺得有醫德應該係點?

精選樓盤
人從來冇選擇自己可以幾時走,可況其他人......
所有西方醫學都係入侵性,要生存、保命,還是要隻腳?
要全個身體插滿哂喉管,又氣管喉、胃喉、小便喉,要咁辛苦多唔知幾多日,咁樣有人係會選擇舒服d嘅路而行。就算出院返屋企,都係等下一次,到時又重演多一次,已經咁多次都話唔得,每次過到骨,但都冇得一段長時間,其實心中都有盤算吧!
每一日睇住心愛嘅人受苦,就算佢多活一日,自己心裡可能好一日,但佢過lee 一日就辛苦啊!佢先行,最緊要係過得舒服啊。作為親人,唔開心可以好耐,咁一年、五年、十年.........每年拜山有好多人都冇去喇。
放棄治療=放棄佢?
咁係唔係唔俾佢食,唔俾佢藥?唔係嗎?
心情唔好,但試下行後一步,睇嘢睇得宏觀d,自己感覺最緊要,還是佢每日辛苦的過才是最緊要。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nothing19 於 2018-11-18 11:33 PM 發表

咁你覺得有醫德應該係點?
簡單嚟講就係工作態度要有尊重自己專業旣心態。

回覆 引用 TOP

樓主,不要放棄,never say never,你父親很需要你支持的!

回覆 引用 TOP

年齡不是重點,我全家都怕辛苦,如果去到要插喉,不能正常飲食呼吸的地步,我會選擇放手,讓他們舒服自然離開,否則我的家人一定嬲死我

外國臨終病人也是不會插喉的,當一個人的身體機能不再接受食物,代表他的生命差不多去到終點了,勉強餵食,只會令他延長痛苦,是很殘忍的

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Fquite 於 2018-11-18 10:34 PM 發表

依家啲医生護士只係打份工,份工重係厭惡性行業,毫無医德。
絶大部份醫生護士依家都係冇醫德!

世上好看的臉蛋太多,有趣的靈魂太少,
如碰到一個有趣的人,請你一定要珍惜。

回覆 引用 TOP

其實好難講,瞓在病床每天嗌痛又想佢早日解脫,只是如何講出口

回覆 引用 TOP

77歲咁多問題,即係本身DNA都唔係好好。
勉強救返都未必會捱得耐。
講真,你阿媽都去咗,你阿爸都應該冇乜留戀,咁點解仲要勉強?

The only thing we have to fear is fear itself.
安德列‧科斯托蘭尼:投機是種藝術,而不是科學
吳瑞麟:100%心理,跟選股無關。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cosmo 於 2018-11-18 09:13 PM 發表

多謝大家的安慰。

而家香港得我一個,尼啲決定我真係唔知點做,想逃避。
逃避是最錯決定,既然已到後期,最好多點時間陪伴,與令尊談天說地,比温暖他……

回覆 引用 TOP

每個人的道路最終如是, 要努力,  但唔好勉強

樓主, 要加油,  什麼決定都好, 唔好怪責自己, 讓大家安心向前走

回覆 引用 TOP

加油 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cosmo 於 2018-11-18 02:02 PM 發表

我媽幾年前去了, 去得好突然, 覺得自己做得唔好, 滿是遺憾.

幾年後既今日, 我爸在醫院, 佢因為腳到有個傷口埋唔到, 開始爛, 醫生建議做截肢手術, 佢身體已麻麻, 但我無理由由得佢隻腳爛, 最後上星期做左手術, 捱過到.

不過, 佢而家重係醫院, 又出現肺炎跡象, 又開始收到D醫生打黎問做唔做急救. 我一路都堅持唔可以放棄, 因為我覺得, 如果我話唔洗急救, 醫生就會由得佢死. ...
生死有命

回覆 引用 TOP

樓主, 我爸爸都係77歲, 剛剛上星期走左, 在醫院住了兩個月係因為腎病, 腎功能已經好低, 又唔可以洗血, 基本上可以出院嘅機會近乎係零. 之前醫生都問我地搶唔搶救, 我地唔想爸爸再辛苦, 所以無搶救. 我地見佢走前一日好辛苦, 又大叫, 覺得決定係無錯, 如果要插喉吊命, 只會加添佢嘅辛苦. 
以上是我個人意見, 希望樓主爸爸能康復!

吊住條命,為什麼呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cosmo 於 2018-11-18 08:47 PM 發表

哎,我爸其實腦退化症,已唔認得我,亦講唔到野,佢重要吊奶,唔可以正常食野。
不過,有兩位c 兄的親人好返,搞到我好亂,係咪我決定錯左。手術已做左,無得返回。
我爸情況而家唔樂觀,要100% 純氧。但心跳重係有規律。唔知佢過唔過到今次。
好驚半夜收到電話。尋晚兩點幾醫院打黎,我估計今晚都有。 ...
順其自然吧⋯⋯免強急救只是延長時間、只會令佢辛苦⋯尢其如果他已經不能吃喝不能自己活動⋯⋯你做的任何決定只為你爸爸⋯⋯⋯⋯看著自己親人的生命在你面前一點一滴地流逝、但是自己無法幫忙是很痛苦。盡量令爸爸少些痛苦⋯⋯⋯⋯

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。