註冊 登入

當醫院問做唔做急救.....

本主題由 brianso198 於 2018-11-20 07:53 AM 移動

當醫院問做唔做急救..... E-mail 此主題給朋友

我媽幾年前去了, 去得好突然, 覺得自己做得唔好, 滿是遺憾.

幾年後既今日, 我爸在醫院, 佢因為腳到有個傷口埋唔到, 開始爛, 醫生建議做截肢手術, 佢身體已麻麻, 但我無理由由得佢隻腳爛, 最後上星期做左手術, 捱過到.

不過, 佢而家重係醫院, 又出現肺炎跡象, 又開始收到D醫生打黎問做唔做急救. 我一路都堅持唔可以放棄, 因為我覺得, 如果我話唔洗急救, 醫生就會由得佢死.

其實我爸之前有幾次都係咁, 醫生又講到佢唔得, 我幫唔到咩手, 只能同醫生講唔可以放棄.

佢之前都過到, 不過我擔心今次應該過唔到. 佢X光片, 右邊肺已白晒.

無既, 我出個POST都係為左取暖. 爸香港得返我, 佢D兄弟姐妹係晒外面. 上次做截肢手術, 我已經好辛苦先做到決定, 真係做又死, 唔做又死, 我安慰自己, 同自己講,我做咩都只係為佢好, 無論我決定係錯定啱.

今次又問做唔做急救, 我係咪應該算啦, 要黎始終要黎.

小孩子, 真係小孩子, 重細咩? 你幾多歲呀? 想玩咪即管玩落去囉, 呵呵
金句: 我說係就係, 唔洗證據, 尼度唔係法庭, 唔洗證據, 我對眼就係證據
精選樓盤
引用:
原帖由 cosmo 於 2018-11-18 02:02 PM 發表

我媽幾年前去了, 去得好突然, 覺得自己做得唔好, 滿是遺憾.

幾年後既今日, 我爸在醫院, 佢因為腳到有個傷口埋唔到, 開始爛, 醫生建議做截肢手術, 佢身體已麻麻, 但我無理由由得佢隻腳爛, 最後上星期做左手術, 捱過到.

不過, 佢而家重係醫院, 又出現肺炎跡象, 又開始收到D醫生打黎問做唔做急救. 我一路都堅持唔可以放棄, 因為我覺得, 如果我話唔洗急救, 醫生就會由得佢死. ...
令尊幾多歲?你情況同我家老人早前(已過90)爛腳一樣(傷口是腳掙處全爛肉見骨),醫生和護士都堅持話截肢才可保命,但因為這決定很難,便交回老人家自己決定,佢堅持不截肢,順其自然而去。之後洗傷口,竟然每天洗傷口,定期去專科覆診,洗了1年,傷患竟然埋口,更之後不用再覆診。。。。肺炎用藥也可保命,雖然話唔搶救(用電壓機搶救),但基本救援(例如強效抗生素,洗傷口,氧氣,插喉餵食……)還是要做的……

回覆 引用 TOP

你爸爸咩年紀?如果年紀大,就唔建議急救。因為急救病人都辛苦!
我爸爸今年舌癌末期病逝,83 歲。醫院問我時我話唔急救

回覆 引用 TOP

我們全家的共識
不勉強急救,不插喉,一定要死得舒服

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

確實老人家如果身體好,當然希望佢地長命百歲,但係當佢地又老又多病痛時,真係寧願佢地一路好走,好過係度活受罪,佢又辛苦,你又辛苦。

回覆 引用 TOP

我爸出年1月77. 

上面有位BRO/SIS 的親人無做到手術, 一年後埋口了, 真好啊.
唔通我決定錯左?...我爸個傷口洗左好耐, 都大半年, 見到白色都唔知係骨定筋啦.
哎..我而家個心更亂了. 

醫生話開始爛上小腿.

小孩子, 真係小孩子, 重細咩? 你幾多歲呀? 想玩咪即管玩落去囉, 呵呵
金句: 我說係就係, 唔洗證據, 尼度唔係法庭, 唔洗證據, 我對眼就係證據
引用:
原帖由 cosmo 於 2018-11-18 02:02 PM 發表

不過, 佢而家重係醫院, 又出現肺炎跡象, 又開始收到D醫生打黎問做唔做急救. 我一路都堅持唔可以放棄, 因為我覺得, 如果我話唔洗急救, 醫生就會由得佢死. ...
你不如同令尊講一聲,睇佢自己想點。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cosmo 於 2018-11-18 06:32 PM 發表

我爸出年1月77. 

上面有位BRO/SIS 的親人無做到手術, 一年後埋口了, 真好啊.
唔通我決定錯左?...我爸個傷口洗左好耐, 都大半年, 見到白色都唔知係骨定筋啦.
哎..我而家個心更亂了. 

醫生話開始爛上小腿. ...
先父幾年前都系咁,洗左年幾傷口,之後好左

回覆 引用 TOP

哎,我爸其實腦退化症,已唔認得我,亦講唔到野,佢重要吊奶,唔可以正常食野。
不過,有兩位c 兄的親人好返,搞到我好亂,係咪我決定錯左。手術已做左,無得返回。
我爸情況而家唔樂觀,要100% 純氧。但心跳重係有規律。唔知佢過唔過到今次。
好驚半夜收到電話。尋晚兩點幾醫院打黎,我估計今晚都有。

呢位網友, 都幾恐怖喎見白

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cosmo 於 2018-11-18 08:47 PM 發表

哎,我爸其實腦退化症,已唔認得我,亦講唔到野,佢重要吊奶,唔可以正常食野。
不過,有兩位c 兄的親人好返,搞到我好亂,係咪我決定錯左。手術已做左,無得返回。
我爸情況而家唔樂觀,要100% 純氧。但心跳重係有規律。唔知佢過唔過到今次。
好驚半夜收到電話。尋晚兩點幾醫院打黎,我估計今晚都有。 ...
如果用到純氧,己經唔到你決定了。生死有命,腦退化又唔可以正常飲食,其實佢自己都好辛苦,Ching,順其自然吧,就這段時間,多點去醫院陪伴令尊,77歲又真的不老,不用自責,截肢是醫護提議給你,你没經驗不能怪,醫護目的是減低死亡風險,怪不了誰決定的。

回覆 引用 TOP

多謝大家的安慰。

而家香港得我一個,尼啲決定我真係唔知點做,想逃避。

依家啲医生護士只係打份工,份工重係厭惡性行業,毫無医德。

樓主唔好逃避,你爸爸淨返你係身邊,你一定要撐住!佢有腦退化而家就需要你呢個至親去做呢D重大的決定!毋需責怪自己,你只是聽醫生建議,之前兩位Ching家人狀況與你阿爸唔同,唔洗內疚,而且都已經過去就唔好諗太多,家下至緊要係睇下跟住落黎點樣配合治療?相信你內心已有答案!加油

回覆 引用 TOP

加油,無論甚麼決定陪在他身邊行埋昵路,他會知道的,上天也會知道的。

回覆 引用 TOP

59 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。