• 瀏覽: 77,041
  • 回覆: 191
  • 追帖: 77
引用:
原帖由 哆啦C梦 於 2019-6-19 02:29 PM 發表

紫草膏細路子唔得用?幸虧睇到了,剛准備畀baby買一個塗塗
主要紫草有抑制生育系統功能,大量長期吸收點都係風險。
唔係話唔用得,但唔適宜大面積,長用咁吸收。
如果燙傷灼傷咁發範圍,短時間用無咩太大影響。

大人嘅你仲想生育,都唔適宜長期大量攝取。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 112008 於 2019-6-19 03:50 PM 發表

即係我夠癲啦
都好, 吞得痾得, 人生相當ok
情緒、思想如食物,要消+化。
想食,食到化到;想食,食到化唔到;、唔想食硬食但化到;唔想食又食左化唔到;....各式各樣

人生3大事,做到就身心安泰
食得、瞓得、痾得
你好似一直順利?

引用:
原帖由 112008 於 2019-6-19 04:18 PM 發表

傻啦, 邊個人一生會無挫折, 無傷痛嫁。
未死得, 即係又可以再從新來過。
與其在已發生, 不能改變的事情上打轉, 困住自己, 不如開心向前望好過啦。
換個角度睇, 條條大路通羅馬 ...
我意思你一向食得瞓得痾得通暢咋🤣

引用:
原帖由 112008 於 2019-6-19 05:26 PM 發表

會錯意添
不過少點煩惱, 都應該通暢過塞晒的人
消化有幾種狀態,我上面提示左...

情緒,純對同腹部腦有關連,同消化系統有關連...
緊張會令人便秘,或腹瀉,好多人考試面試上台前都有機會出現呢啲現象..

消化唔到但又緊抓情緒嘅人越易有便秘

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 112008 於 2019-6-24 10:45 AM 發表

呢期明星推蛋黃油
幾年前阿妹已經收過朋友自家炒我油, 佢話臭到....絕對唔肯用, 最後回歸垃圾桶。
昨日有朋友同我講, 咁hit, 佢都跟團購買左支。
給結果係, 打開已經臭到.....佢話點可能用係身上 ...
5隻泰國蛋黃成本唔使$8,炒得出30ml+;一樽20ml蛋黃油我見過賣$120。咁好執又居然有人願俾.....
所以我一向唔會濫情同情消費者。我一向認為消費者自己該獨立思考,有責任自行把關..

引用:
原帖由 tulp 於 2019-6-24 10:11 PM 發表

唉,我阿媽都急性腦中風入咗院,呢十幾日都係朝十一晚八留喺醫院,見佢大多數時間昏睡狀態,又食唔倒嘢,心都痛埋。我細佬日日都喊,又痛多幾錢,我都係每日飲玫瑰花水,搽油舒緩下。 ...
人老到一定歲數,總有病痛;最重要係當時人唔好辛苦受折磨。身體弱暫時關閉啲功能嚟重點休息,短期食唔到嘢可以吊水維持,反而唔係重點,佢能清醒先緊要。
你可以係佢耳邊講嘢,講吓正面啲,輕鬆啲話題。佢聽到架,只是回應唔到咋....
你試吓揸住佢手撫摸,係佢耳邊講:你係邊個...若聽到,試吓眨吓郁吓眼睛....。

甚至你多幫佢按摩手腳都好,促進吓血液循環,神經反射。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 !PO 於 2019-6-25 09:12 AM 發表

多謝 dd sis解答。
佢唔係遺傳,男性家人/親戚都無脫髮,係生活習慣同雄激素(應該)有關,工作關係經常凌晨1-3點先訓,已經勸佢盡可能早啲訓但因工作原因又勉強唔到,有用市面上的防脫髮/生髮洗頭水但暫時功效不大 ...
你買啲鋸棕櫚的保健品,iherb有架。

引用:
原帖由 bravokooki 於 2019-6-29 08:26 PM 發表

小女10歲就有三百幾近視,唔知敷下玫瑰花水有無幫助呢?謝謝!
應該無咩用。
隨發育,近視度數會較明顯增高左。
教育佢唔好長時間只聚焦小範圍,每半小時停吓,望吓遠景(綠色最好)平衡吓眼球。

習慣做吓眼球操。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 地獄朋友 於 2020-1-24 06:19 AM 發表

好耐冇上來,最近疫情險峻,有冇邊野精油組合可以強效對抗疫情
首先是要非常嚴肅衛生意識!謹慎對待!
有任何不適,戴口罩,唔好飛沫傳播別人,要就醫!唔好諱疾忌醫,不要因為把「隔離」恐怖化而避忌,做個負責任病人,所謂隔離只是觀察,待檢測確診,以免傳染。

留意此新型病毒係未必會發燒,主要靠唾液飛沫傳播,有熱敏感性(高溫可消滅)70-75酒精可以殺滅,
未來一星期會係潛伏病患發病高峰期,大家最好唔好去人多地方,提高衛生意識,勸洗手。

回覆 引用 TOP

桉油樟、羅文莎、綠花白千層、芳樟、澳洲尤加利。
2-3%,調枝油,浴後當身體護膚油搽身。幼兒再加啲基底油稀釋一倍。

亦可以混合枝純精油,薰蒸淨化空氣,滴係口罩。
或者用10滴精油加入50ml 75%酒精,噴灑使用。噴口罩、噴手搓手。
膚用怕皮膚乾燥,可用花水做基底,或者加入1-2%甘油。

回覆 引用 TOP

有人分享左條配方俾我,參考吓。
黃芪可提升免疫,防衛經常用的玉屏風散亦主用黃芪,此配方亦用重佢。
如果有見鮮魚腥草,可買啲加入,對肺感染亦好好。

回覆 引用 TOP

家居用漂白消毒就得,含氯液一樣能消滅呢隻病毒。
1:50=10ml漂白水+500ml水,整枝噴霧噴噴吓嚟抹就得。1:99一樣咁照比例整

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]