註冊 登入

[護膚] DIY 天然護膚大全 22

引用:
原帖由 agnes_lam 於 2018-11-26 09:58 PM 發表

白天我都是穿短袖衫加外套已ok,但晚上就覺得好凍, 昨晚羽絨被+冷氣被都係剛剛好,唔知係咪血液循環比較差。
sis你真係要好好調理吓身體。
我現在係短衫褲, 昨晚連我家太后都話唔凍, 佢都係冷氣被+張薄被, 已經話夠晒。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 agnes_lam 於 26/11/2018 09:58 PM 發表

白天我都是穿短袖衫加外套已ok,但晚上就覺得好凍, 昨晚羽絨被+冷氣被都係剛剛好,唔知係咪血液循環比較差。
Sis, 好似11姐咁講,你真係要調理吓身體。天氣再凍啲,你點算。
我今日,日間返工都係著短袖加件薄褸,屋企都仍然短袖衫同及膝褲,而瞓覺都仲係一張冷氣被攪掂。

回覆 引用 TOP

有時間屋的座向都好影响室内温度,吾系點解有人說「千金難買向南樓」。我有朋友住向北樓,冬天系屋企都要穿羽绒。

引用:
原帖由 地獄朋友 於 2018-11-27 07:10 AM 發表

有時間屋的座向都好影响室内温度,吾系點解有人說「千金難買向南樓」。我有朋友住向北樓,冬天系屋企都要穿羽绒。
現在係講緊17,8度天氣
天氣越來越熱, 先幾個星期有幾位朋友講, 都唔明香港人點解咁鐘意著羽絨, 香港有幾凍呀。
諗吓, 佢地都講得啱, 凍極, 10度已上, 真係唔叫凍。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 地獄朋友 於 2018-11-27 07:10 AM 發表

我住村屋而且兩面都空曠, 冬天真係好凍, d 寒氣係牆身度滲出來架!! 冬天室內我就要著絨毛褸

引用:
原帖由 luvpam88 於 2018-11-27 08:11 AM 發表

我住村屋而且兩面都空曠, 冬天真係好凍, d 寒氣係牆身度滲出來架!! 冬天室內我就要著絨毛褸
大約10年8年前, 未到通街係羽絨時, 大家應該唔會專登去買件羽絨係屋企著掛。
大家都無事喎, 現在仲生生猛猛喎。
明白現在所謂羽絨都係cheap cheap貨, 唔通會有8-90%鵝毛咩。
呢d所謂羽絨我都有, 因為貪佢輕嘛。
不過都要睇天氣, 街見到人著, 尤其唔係年齡大, 我真係滴汗

平時用開止汗石,而家先用花水噴濕加拿大,跟住再碌止汗石,又幾好喎,有時仲會隱約聞到陣玫瑰花水味添😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cherriewan0123 於 2018-11-26 02:59 PM 發表

9月時,左邊嘴周,紅左一撻撻,有細細粒咁突起,甩皮,但唔痛唔痕。
照日常護膚,慢慢就退左,冇事。

到十一月,輪到右邊嘴周
我諗緊係身體問題 定皮膚過敏
...
兩樣都有。天氣氣候誘發。
唇紅緣-自己搜嚟睇。
多密敷花水,保濕劑一定要有,之後搽油。

引用:
原帖由 agnes_lam 於 2018-11-26 07:07 PM 發表

呢幾日天氣轉,我先生濕疹又嚴重咗,可能用油時間短,但相比之前算好,花水+油確實可以舒緩,減低痕癢。
多啲煲啲清潤嘢俾佢飲。
玉竹、麥冬(小啲)、百合、紅棗(2-3粒夠晒)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 agnes_lam 於 2018-11-26 07:11 PM 發表

昨晚我覺得非常凍,一張羽絨被再加一張冷氣被先夠暖,所以今日買咗艾草浸腳。
你自己補吓氣血。
無婦科問題顧慮,每月經完,飲劑八珍湯(可翻煲)
天氣冷,無感冒月經,煲啲當師紅棗茶連飲3日。下星期再飲2日。
當歸10克
紅棗3粒。
白芍2片。
桂圓肉幾粒。
杞子十零粒。
4碗水煲40分鐘。剩碗零兩碗當茶飲。

多飲就會無咁腳凍:我係過來人。我後生時試過連飲7日,由兩張被變一張被,而且當時阿媽用嘅份量重得多。

引用:
原帖由 agnes_lam 於 2018-11-26 09:52 PM 發表

今個月較凍的日子,我都要兩張冷氣被先夠。
考慮買張電熱墊,比咩被都實用,
我買張單人,打橫放雙人床下半部,只暖腰以下。
不過暫時未需要出動。

回覆 引用 TOP

引用:

香港點冷都未及落雪嘅地方。
個人氣血不好。
我貼向東北主力牆瞓,天氣冷時,牆好似雪柜咁釋放冷氣;同一間屋,我以前弱雞時都會室內著褸,而家已經好多年唔會咁做。冬日都係一件長袖+底衫。

保暖,貼身底衫係好重要,否則著多都唔暖。
我已經換左薄長褲長袖睡衣。昨晚先換被,早兩日都仲未。

回覆 引用 TOP

香港女人,十有八九都係虛,多數仲係肝腎陰虛;

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 112008 於 2018-11-27 08:31 AM 發表

大約10年8年前, 未到通街係羽絨時, 大家應該唔會專登去買件羽絨係屋企著掛。
大家都無事喎, 現在仲生生猛猛喎。
明白現在所謂羽絨都係cheap cheap貨, 唔通會有8-90%鵝毛咩。
呢d所謂羽絨我都有, 因為貪佢輕嘛。
不過都要睇天氣, 街見到人著, 尤其唔係年齡大, 我真係滴汗 ...
我無著厚羽絨,最多薄薄身嗰種,好怕笨笨重。
我年輕時蓋兩張厚被都會凍到牙打冷震...
我村屋頂樓,間屋向海,四面空曠,3面環山...冷起嚟嗰啲冷係比同區會低2度。
我由每月睇醫生病君到家下比起20年前仲無咁怕冷。所以我好有資格講,完全係身體問題。體質氣血充盈時,就唔會冷到腳冰。

引用:
原帖由 yeung_dd 於 2018-11-27 03:34 PM 發表

我無著厚羽絨,最多薄薄身嗰種,好怕笨笨重。
我年輕時蓋兩張厚被都會凍到牙打冷震...
我村屋頂樓,間屋向海,四面空曠,3面環山...冷起嚟嗰啲冷係比同區會低2度。
我由每月睇醫生病君到家下比起20年前仲無咁怕冷。所以我好有資格講,完全係身體問題。體質氣血充盈時,就唔會冷到腳冰。 ...
一定係身體問題啦。
身體好, 病痛都少, 血氣行得好, 梗係無咁怕凍。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。