註冊 登入

[護膚] DIY 天然護膚大全 22

引用:
原帖由 MosBEE 於 2018-11-22 07:14 PM 發表

想分享一下我細仔戒類固醇嘅經驗。
佢用咗類固醇差不多三年。試過食中藥但食到嘔又冇乜效果所以放棄咗。直到今年夏末初秋發現用緊嘅類固醇開始失效,但好好彩又搵到呢版所推介嘅荷荷巴同新油,先的起心肝同類固醇來個了斷。
停用初期當然有反彈,發到全身紅哂,包括以前從未用類固醇嘅部分。不過有藍蓮花水同新油不斷補給,所以未至於皮開肉裂。
淨係外用並不足以改變皮膚狀態,內在補給最重要。戒甜食、壞油、致敏食物,多補充 ...
唔好加紅棗。你用麥冬好就加少量

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
大家好,分享一下最近呢2日比媽咪搽左一滴貞潔樹果精油+小小jojoba油搽係肚仔到,佢平時365日連冬天都會夜晚訓訓下醒左就會全身標汗,如果醒3次就標3次汗,仲有半夜要去下廁所,比佢搽左2日油就係呢2日沒標過汗,訓得好舒服,廁所都去小左。

我見貞潔樹果主要都係黃體酮素,我之前係iherb買過西洋蓍草茶同貞潔樹膠囊,咁我想問下繼續每日比一滴精油佢直接搽肚仔好(但會唔會太好高劑量)定焗西洋蓍草茶定食膠囊會比較好,雖然有叫佢去把下脈,但佢覺得自己無咩野。。感謝大家!

引用:
原帖由 yeung_dd 於 2018-11-23 09:28 PM 發表

你問吓你婦科醫生。我都係聽過我朋友講佢係
等我到時順便問下醫生,呢幾日準備黎M,希望今次食住中藥會無咁痛啦

回覆 引用 TOP

我就系有子宮後屈。我之所以知,系因為若干年前因為有異樣,被轉介去瑪嘉烈婦科檢查,醫生用手探後,話我有子宮後屈,較難成孕,仲問我想吾想懷孕。。。。。。
我初經確實好痛,真系痛到不能返學,但两三年後定左就痛少左好多了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kakiixd 於 2018-11-23 10:28 PM 發表

大家好,分享一下最近呢2日比媽咪搽左一滴貞潔樹果精油+小小jojoba油搽係肚仔到,佢平時365日連冬天都會夜晚訓訓下醒左就會全身標汗,如果醒3次就標3次汗,仲有半夜要去下廁所,比佢搽左2日油就係呢2日沒標過汗,訓得好舒服,廁所都去小左。

我見貞潔樹果主要都係黃體酮素,我之前係iherb買過西洋蓍草茶同貞潔樹膠囊,咁我想問下繼續每日比一滴精油佢直接搽肚仔好(但會唔會太好高劑量)定焗西洋蓍草茶 ...
若果佢夜晚流汗,係潮熱,更年期症候,貞潔樹咪幫佢緩解左。每日一滴搽小腹,無咩問題。
亦可以稀釋啲到每日半滴或1/3滴。

另外,甘麥大棗湯對佢都好,日常煲嚟當茶飲。
炙甘草、浮小麥,紅棗;就係呢3味。
有盜汗用浮小麥,無就用小麥(佢用浮嘅)
你可以搜嚟睇吓。
(佢一年到黑都咁盜汗+夜尿頻繁,呢啲似腎虛脾虛,可以就搵個中醫睇吓補強吓。啲大學中醫學院唔貴,百零蚊兩日藥;如果係年長有長者卡仲有醫療券扣)

至於貞潔樹膠囊,用精油就唔使用啦...我識朋友用過都係效果唔夠精油明顯。
貞潔樹精油要買漿果萃取,比枝葉萃取嘅先更好有效。

回覆 引用 TOP

呢排天氣轉,好多濕疹發,又或者皮膚叫救命嘅...
反觀diy帖嘅長期自己友,真係好輕鬆過渡。
我經常搽一日唔搽一日咁,都毫無不適~✌️

真的, 呢排個天氣, 唔凍唔熱, 唔濕唔乾, 反而皮膚好左添, 連花水都用少好多吓, 油唔使講, 一向龜速😁
今日天氣又轉, 下午氣溫跌左, 飲緊薑檸醋, 即時暖笠笠😋

回覆 引用 TOP

精油PT主打for 小朋友個隻牌子, 原來現在iherx都有得賣, 不過種類唔多。
價錢唔貴喎, iherx有折仲抵

回覆 引用 TOP

9月時,左邊嘴周,紅左一撻撻,有細細粒咁突起,甩皮,但唔痛唔痕。
照日常護膚,慢慢就退左,冇事。

到十一月,輪到右邊嘴周
我諗緊係身體問題 定皮膚過敏

引用:
原帖由 yeung_dd 於 2018-11-25 05:15 PM 發表

呢排天氣轉,好多濕疹發,又或者皮膚叫救命嘅...
反觀diy帖嘅長期自己友,真係好輕鬆過渡。
我經常搽一日唔搽一日咁,都毫無不適~✌️
呢幾日天氣轉,我先生濕疹又嚴重咗,可能用油時間短,但相比之前算好,花水+油確實可以舒緩,減低痕癢。

昨晚我覺得非常凍,一張羽絨被再加一張冷氣被先夠暖,所以今日買咗艾草浸腳。

引用:
原帖由 agnes_lam 於 2018-11-26 07:11 PM 發表

昨晚我覺得非常凍,一張羽絨被再加一張冷氣被先夠暖,所以今日買咗艾草浸腳。
Sis 好好保重喎,我都怕凍但都未洗出羽絨呀

引用:
原帖由 agnes_lam 於 2018-11-26 07:11 PM 發表

sis你要學吓養生, 照顧自己及家人。
現在搭緊車, 都叫有點熱,因為外套厚了一點, 好彩內裡穿短袖衫。

引用:
原帖由 maruko428 於 2018-11-26 08:23 PM 發表

Sis 好好保重喎,我都怕凍但都未洗出羽絨呀
今個月較凍的日子,我都要兩張冷氣被先夠。

引用:
原帖由 112008 於 2018-11-26 08:29 PM 發表

sis你要學吓養生, 照顧自己及家人。
現在搭緊車, 都叫有點熱,因為外套厚了一點, 好彩內裡穿短袖衫。
白天我都是穿短袖衫加外套已ok,但晚上就覺得好凍, 昨晚羽絨被+冷氣被都係剛剛好,唔知係咪血液循環比較差。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。