註冊 登入

[護膚] DIY 天然護膚大全 22

引用:
原帖由 littlerreegg 於 2018-11-20 06:59 PM 發表

食左一排真係無咁易攰呀我覺得,臉色方面就無大分別住,暫時感覺都唔錯
我之前同醫師講我有輕微多囊性卵巢綜合症,之後佢問我有無諗住生小朋友,有就最好30歲之前生,但係我已經28 ...
大約呢個年紀嘅時候我都搵醫師調理過。佢有個有趣嘅理論,話女人嘅周期有如陰陽平衡,以排經第一日至排卵日為分界線,陰陽調理有別。仔細點做我已經忘記,淨係記得咁樣調理咗兩三個月就跟著咁多年都唔錯再冇M痛。

熱賣及精選
天氣轉, 好多老人家應該叫痛。
我家太后有靜脈曲張, 又痛又腫, 叫晒救命。
幫佢用左絲柏+瓊崖海棠油按摩, 幾分鍾就見住消腫, 佢亦話唔痛了, 仲問老爺你要唔要按摩埋呀
我贏左傳銷喎, 有人叫太后用傳銷精油, 話好好。
事實係work鬼, work就唔會瓜瓜叫痛啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MosBEE 於 2018-11-21 07:56 AM 發表

係喎,冇留心聽書
啱啱遇著剛剛,見到有人推介經期用油,標榜自己大包圍有九種精油咁多,然後又有人留言批評,都幾好笑
咁大包圍一定中機會大既
不過, 真係好多亂嗡言論。
見到話沙棘油有顏色, 因為係紅到發黑。
紅到發黑? 油已經放左好耐? 好舊的油?
我未見過黑色呢個顏色喎。
又見話, 價錢平的沙棘油, 香味最濃, 價錢貴的, 氣味反而怪。
睇完只覺得一是根本唔認識隻油, 或是想誤導消費者, 幫趁佢買平價油/唔純的沙棘油。

引用:
原帖由 MosBEE 於 2018-11-21 08:05 AM 發表

大約呢個年紀嘅時候我都搵醫師調理過。佢有個有趣嘅理論,話女人嘅周期有如陰陽平衡,以排經第一日至排卵日為分界線,陰陽調理有別。仔細點做我已經忘記,淨係記得咁樣調理咗兩三個月就跟著咁多年都唔錯再冇M痛。 ...
而家醫師叫我朝朝探熱,睇下排卵情況再開相關既藥~
咁你而家仲有無跟住做呀?

引用:
原帖由 112008 於 2018-11-21 10:34 AM 發表

咁大包圍一定中機會大既
又見話, 價錢平的沙棘油, 香味最濃, 價錢貴的, 氣味反而怪。
睇完只覺得一是根本唔認識隻油, 或是想誤導消費者, 幫趁佢買平價油/唔純的沙棘油。 ...
呢排成日係FB見到個D自家製護膚品呀班呀個D,發覺原來真係有好多呢D
仲要唔平一枝精華賣400幾蚊,但係材料都唔係特別野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 littlerreegg 於 2018-11-20 11:11 PM 發表

我係細個黎M已經痛,一路痛痛痛,我又唔忍得痛,次次頭個幾日都要食藥
西醫就話原發性,中醫就話血氣差同脾胃虛個D
初經已咁,好大機會係形狀問題。生左就唔會

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 littlerreegg 於 2018-11-21 11:39 AM 發表

冇乜特別注意😜
淨係冇飲凍飲,行經期間冇食當歸呀果D咋。

回覆 引用 TOP

某牌子偷橋, 寫花水按面法。
睇完笑左, 無錯都係花水&油, 不過品質重大影響。
要加句, 效果因人而異

回覆 引用 TOP

想分享一下我細仔戒類固醇嘅經驗。
佢用咗類固醇差不多三年。試過食中藥但食到嘔又冇乜效果所以放棄咗。直到今年夏末初秋發現用緊嘅類固醇開始失效,但好好彩又搵到呢版所推介嘅荷荷巴同新油,先的起心肝同類固醇來個了斷。
停用初期當然有反彈,發到全身紅哂,包括以前從未用類固醇嘅部分。不過有藍蓮花水同新油不斷補給,所以未至於皮開肉裂。
淨係外用並不足以改變皮膚狀態,內在補給最重要。戒甜食、壞油、致敏食物,多補充omega 3、益生菌、抗氧化。湯水多清潤滋陰,隔日就飲玉竹石斛,慢慢終於見到起色。依家戒咗個半月,仲未好返,不過每次發作都比上次冇咁差。

想請教DD sis:日頭完全冇野,但瞓覺時痕癢非常,經常醒幾次發哂狂,有好幾次要重新浸浴先冷靜到。我將玉竹石斛茶裏面嘅紅棗換成麥冬,似乎有改善,仲有D咩可以做呢?

引用:
原帖由 112008 於 2018-11-21 10:34 AM 發表

咁大包圍一定中機會大既
睇完只覺得一是根本唔認識隻油, 或是想誤導消費者, 幫趁佢買平價油/唔純的沙棘油。 ...
咁...都可以又平又香嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 littlerreegg 於 2018-11-21 11:39 AM 發表

如果真係原發性,就真係生完會自動好返。
但,有子宮內屈性,都一樣可以有氣血不足情況(已經難,再難上難),兩件事係兩獨立性事情嚟。

報到兼講講最近用油用花水情況。

9月、10月都有好勤力咁煲吓玉竹飲,一星期飲足5日,前排好乾燥,以前偶發嘅濕疹都無出現,皮膚都無大問題。

嗰排用開野薑花水按臉,皮膚正常但都係唔夠滑,諗起dd sis成日話藍蓮最補濕,轉藍蓮按下先!用油都係要多加兩滴,每次按臉都要5滴,唔似11姐keep得咁好1、2滴搞掂。嗯,過兩日塊臉滑埋。

順利過渡超乾季節!
報告完畢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yeung_dd 於 2018-11-22 10:20 PM 發表

如果真係原發性,就真係生完會自動好返。
但,有子宮內屈性,都一樣可以有氣血不足情況(已經難,再難上難),兩件事係兩獨立性事情嚟。
有無咩方法知道自己係唔係有子宮內屈既情況呀?
我下年3月會再去覆診照超聲波,係咪應該到時問下個醫生?

引用:
原帖由 MosBEE 於 2018-11-22 07:14 PM 發表

想分享一下我細仔戒類固醇嘅經驗。
佢用咗類固醇差不多三年。試過食中藥但食到嘔又冇乜效果所以放棄咗。直到今年夏末初秋發現用緊嘅類固醇開始失效,但好好彩又搵到呢版所推介嘅荷荷巴同新油,先的起心肝同類固醇來個了斷。
停用初期當然有反彈,發到全身紅哂,包括以前從未用類固醇嘅部分。不過有藍蓮花水同新油不斷補給,所以未至於皮開肉裂。
淨係外用並不足以改變皮膚狀態,內在補給最重要。戒甜食、壞油、致敏食物,多補充 ...
我仔未夠一歲時又係濕疹,我唔想同佢查類固醇,因為我知會皮膚越查越薄。但個個要我帶佢去睇醫生,唯有帶佢去,睇左兩個醫生都係同我講千萬唔好查類固醇,用清水幫佢沖涼再用cream幫佢趁濕時薄薄查,結果好快好返。好彩信自己加上兩個好醫生,我先可以咁堅持唔用類固醇。後來識左來到呢個貼再加上識左DD,用jojoba加新油,而家呀仔皮膚更加好,沖完涼就會要我幫佢查油

引用:
原帖由 littlerreegg 於 2018-11-23 11:40 AM 發表

有無咩方法知道自己係唔係有子宮內屈既情況呀?
我下年3月會再去覆診照超聲波,係咪應該到時問下個醫生?
你問吓你婦科醫生。我都係聽過我朋友講佢係

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。