• 瀏覽: 80,473
  • 回覆: 191
  • 追帖: 77
引用:
原帖由 suksukfan 於 2019-3-27 10:51 PM 發表

聽到DD sis這樣講,令我突然自信左,我會留意的,謝謝你
嗯...即是你都明我講咩?我講得都算切合你情況?

熱賣及精選
引用:
原帖由 112008 於 2019-3-29 09:16 AM 發表

今早搭車諗, 若果完住停用1個月芳療產品, 唔用油, 花水, 精油, 我會有感覺呢?
應該會幾失落, 因為太太太習慣了。
返到公司, 坐下第一件事, 就係花水噴噴, 香香地人都醒神
唔用花水, 我可以用咩呢?呢個都係大問題 ...
底子好,最初十日應該無咩。
月底,啲同事會以為你失戀...啲朋友會以為你失業....

引用:
原帖由 MosBEE 於 2019-3-29 07:00 PM 發表

呢兩日唔舒服,諗住浸浴、擴香舒緩下,點知原來自己冇哂臭覺!直頭直接大力索精油都聞唔到味,真係好失落㗎
鼻塞,你唔識用啫⋯⋯

引用:
原帖由 missuruby1016 於 2019-3-29 07:20 PM 發表

各位高手,救命!

我胸口痛,每吸一口氣丶大動作少少都痛,根本瞓唔到,懷疑係肋骨發炎(肋骨軟骨或肌肉發炎),食咗醫生開嘅消炎止痛藥都只係減輕三五成,而且藥力只維持到大約四五個鐘(一日只食兩次),餘下嘅時間真係好辛苦 ⋯⋯

請問各位,有無咩精油丶植物油可幫到我?萬分感激🙏 ...
急症室照吓x光先。

如果你係炎症,食左藥應該減輕左啦?

所以應該先明顯斷症先。
胸口痛好多原因,亦有機會係因為椎骨壓住神經

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 missuruby1016 於 2019-3-29 09:49 PM 發表

其實我今朝已去養和睇急症,醫生檢查完幫我打咗支消炎止痛針,當時有明顯好轉,所以判斷係肋骨肌肉拉傷(我呢幾日係做過運動),我男友話不如入院做詳細檢查照晒所有嘢,但醫生暗示無需要,話如果擔心可照張心電圖,但我個心都無事,只係胸口中間痛,所以就離開。

肋骨發炎呢個名詞係我自己上網查,見到中晒,不過就話⋯⋯"磁力共振及骨質掃描等檢查雖可幫助診斷是否肋骨發炎,但因檢查價錢昂貴,較少讓病 ...
你認為真係肌肉拉傷,有無撞過?
拉傷有機會都會,你盡量細啲動作,等佢慢慢復原;
可以搵個好跌打睇吓。我老公多年前都試過類似,跌打講:傷左氣門。嗰次先遇庸醫,睇3-4次無用,後換到個好嘅,睇左3-4次好左大半,前後都半個月先得。
記得戒白蘿蔔(切記),戒口戒晒冰冷、涼嘢;戒辛辣、酸。

或調枝油:瓊崖海棠油+聖約翰草浸油;
每10毫升加永久花2、檸檬尤加利2、藍膠尤加利1。
每日輕按2-3次。

引用:
原帖由 MosBEE 於 2019-3-29 09:27 PM 發表

冇呀,冇鼻塞,所以感覺好怪
你依家搵枝好強烈味嘅精油,開蓋聞吓,睇吓聞唔聞到?

引用:
原帖由 missuruby1016 於 2019-3-29 09:49 PM 發表

其實我今朝已去養和睇急症,醫生檢查完幫我打咗支消炎止痛針,當時有明顯好轉,所以判斷係肋骨肌肉拉傷(我呢幾日係做過運動),我男友話不如入院做詳細檢查照晒所有嘢,但醫生暗示無需要,話如果擔心可照張心電圖,但我個心都無事,只係胸口中間痛,所以就離開。

肋骨發炎呢個名詞係我自己上網查,見到中晒,不過就話⋯⋯"磁力共振及骨質掃描等檢查雖可幫助診斷是否肋骨發炎,但因檢查價錢昂貴,較少讓病 ...
如果你覺得運動拉傷機會大,屋企有咩活絡油,跌打酒都可以搽吓先。

止痛消炎有時效,隔耐左咪感覺嚟返。
呢排動作細啲,自己就住

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MosBEE 於 2019-3-29 10:42 PM 發表

DD sis 你係咪識法術㗎!睇完你嘅建議,走去開枝薄荷聞下,得咗!再聞下之前聞唔到嘅迷迭香、尤加利、玫瑰,通通聞到哂!多謝你,人生有返香氣 ...
我試過一次。
有時亂溝啲嘢,越加多,最後無晒味

回覆 引用 TOP

可能你無熱身,一下用力,無情力拉傷左。記得戒口。
山金車都唔係唔得,但瓊崖海棠更好。山金車有傷口唔用得。
你問得我:意大利永久花+檸檬尤加利係需要的。藍膠唔要都得;換赤松、樟腦迷迭香、杉科其中一隻。無就算。

引用:
原帖由 suksukfan 於 2019-3-30 05:38 PM 發表

我之前同你差不多情況,我也對跌打藥敏感,所以只有看西醫;醫生比左藥膏&止痛藥,佢話呢D炎症要等筋腱、肌肉自我收復的,藥品只是輔助性的。 之後我換左對 有墊軟的、厚底D的鞋,慢慢就不痛了 ...
其實無咩叫跌打藥敏感...
一係就酒精底嘅刺激,一係就啲活血藥濃縮包住焗太耐,皮膚受唔到。

一般先搽啲植物油打吓底(有啲跌打師傅會搽啲cream)令皮膚有層墊;仲有跌打藥唔好敷過夜,一般4-6小時要甩左就得。
(好多舊式師傅無轉膊唔變通啫)

引用:
原帖由 竹笙酸菜麻小辣 於 2019-3-31 12:41 AM 發表

我都 買咗對鞋墊, 行路唔痛舒服啲嘅, 不過夜晚瞓覺時就會隱隱作痛
你不如搵塊鏡,好自然你平常姿勢,側身企,觀察吓自己站姿,是否後傾?
我觀察到唔少港女有呢個問題...整個上半身後歪,令腳踝受壓大,而非令整個腳掌平均受力。
除鞋掂地時感覺吓:腳掌前端腳指下嗰啲肉是否唔多實貼地,而係最明顯腳跟壓地?

有腳跟痛,著返啲有一寸左右鞋跟嘅鞋,令力卸去前掌,減輕後跟受壓。

平日拉吓腳筋,好多人係小腿筋緊,收縮。
特別係腳腿最大條筋:亞基里斯肌腱炎

引用:
原帖由 竹笙酸菜麻小辣 於 2019-3-31 01:08 AM 發表

我第二次去睇時, 跌打師傅都有搽cream打底, 我話敏感唔敷藥佢話敷藥都好重要叫我唔好覆咁耐,由本來的4-6個鐘,佢叫我試下敷 1-3個鐘 ,都唔得
2小時都可以,1小時就差啲,浪費啲藥

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 竹笙酸菜麻小辣 於 2019-3-31 01:14 AM 發表

我照過x ray, 係盆骨有啲邊高邊低,最近去社區中心上一啲 脊骨 姿勢對健康的影響 嘅課堂, 老師都話我係高低膊 .
老公今仲話我行路有啲趷下趷下,唔知係咪長短腳 ...
如果不是有真正脊椎側彎;
我觀察到香港女性,特別是40-下,有大半都有骨盤高低,高低膊(中間骨盤高低當然引起身體左右邊跟住高低)呢個好平常見。
主要坐姿唔正確,站姿又唔正確,連行路都唔正確...又少運動,令各組肌肉鬆緊不一,拉扯力量唔一樣;再加上例一邊孭袋,孭嗰邊例戚起膊....

日子有功...當然唔會係係返正常骨格姿勢上。

另外最普遍:頭前傾,側看下巴突出胸,圓肩...
全部係長期低頭族毛病...想身型靚都好難,唔周身邊度酸痛叫算好

唔信?搭地鐵、搭車時觀察吓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 112008 於 2019-3-31 04:26 PM 發表

瓊崖海棠油正嫁, 家中必備。
不過呢排咩事, 我見話用於濕疹喎
濕疹用野都好濫呀
都可以嘅

天氣忽熱忽濕,好易皮膚病發作

引用:
原帖由 112008 於 2019-3-31 04:33 PM 發表

感覺有點嘥, 濕疹通常用油好大量吓。
不過對濕疹人士來講, 應該只要好, 唔理係咩油。
當有實質需要,而又能達到效果嘅,咁點會叫做嘥呢?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]