• 瀏覽: 80,472
  • 回覆: 191
  • 追帖: 77
校長,我嚟報到~

熱賣及精選
引用:
原帖由 danc1202 於 2018-11-18 12:36 AM 發表

報到! 22啦!
唔知大家有無同我感受一樣,有心機按同求其按可以差好遠,有心機慢慢按,塊面係好吸收同水潤,但求其搽塊臉會感到面層有一浸油,但係一路都吸收唔倒! ...
期望你嘅良好回饋可以令後來者真係認真啲,用對方法

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Louden-fff 於 2018-11-19 04:07 PM 發表

報個靚到先~

呢排玩下平甩功,好似少左肚漲漲喎~有興趣既可以上網搵啲影片學,好易架
李鳳山平甩功,好嘢嚟嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kakiixd 於 2018-11-19 08:54 PM 發表

我經期係8日,經期準,流量多同埋係鮮紅色,去照超聲波話無問題,我已經好小食生冷野,不過係懶,無做運動,希望而家努力做下唔同野可以改善到,感謝sis回覆,成因要再摸索下,覺得似係唔夠血氣。 ...
8日稍長左啲。
會唔會係子宮器質性問題?我識朋友子宮內屈,經痛一直無辦法,直至生左小朋友後就自動好返

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 littlerreegg 於 2018-11-19 10:03 PM 發表

中醫都話我係血氣差,又遲同埋好耐都唔完,臨尾個幾日係得少少深啡咁
生冷野我都好少好少食,都有做運動,醫師話可以再運動多D~
時間太長唔斷啲都係唔太好,關唔到閘,歛唔到

引用:
原帖由 littlerreegg 於 2018-11-20 04:32 PM 發表

仲要佢長得黎尾個幾日得好少好少
頭個幾日仲要痛既睇左個幾月中醫,睇下黎緊呢次M有無好少少
不過都知無咁快可以完全無事~我都買左M痛孖寶 ...
中醫你信佢,呢啲調整性嘅問題,係需要較長時間先見功。
留意自己服藥一段時間,是否精神充沛左?無咁易攰?臉色?如果係往正面發展,就即見效緊

引用:
原帖由 littlerreegg 於 2018-11-20 06:59 PM 發表

食左一排真係無咁易攰呀我覺得,臉色方面就無大分別住,暫時感覺都唔錯
我之前同醫師講我有輕微多囊性卵巢綜合症,之後佢問我有無諗住生小朋友,有就最好30歲之前生,但係我已經28 ...
識一個有經痛問題,又係多囊嘅(經痛/多囊可能係有關連),最近都有左了,下年春天就生

引用:
原帖由 littlerreegg 於 2018-11-20 11:11 PM 發表

我係細個黎M已經痛,一路痛痛痛,我又唔忍得痛,次次頭個幾日都要食藥
西醫就話原發性,中醫就話血氣差同脾胃虛個D
初經已咁,好大機會係形狀問題。生左就唔會

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 112008 於 2018-11-21 10:34 AM 發表

咁大包圍一定中機會大既
不過, 真係好多亂嗡言論。
見到話沙棘油有顏色, 因為係紅到發黑。
紅到發黑? 油已經放左好耐? 好舊的油?
我未見過黑色呢個顏色喎。
又見話, 價錢平的沙棘油, 香味最濃, 價錢貴的, 氣味反而怪。
睇完只覺得一是根本唔認識隻油, 或是想誤導消費者, 幫趁佢買平價油/唔純的沙棘油。 ...
咁...都可以又平又香嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 littlerreegg 於 2018-11-21 11:39 AM 發表

而家醫師叫我朝朝探熱,睇下排卵情況再開相關既藥~
咁你而家仲有無跟住做呀?
如果真係原發性,就真係生完會自動好返。
但,有子宮內屈性,都一樣可以有氣血不足情況(已經難,再難上難),兩件事係兩獨立性事情嚟。

引用:
原帖由 littlerreegg 於 2018-11-23 11:40 AM 發表

有無咩方法知道自己係唔係有子宮內屈既情況呀?
我下年3月會再去覆診照超聲波,係咪應該到時問下個醫生?
你問吓你婦科醫生。我都係聽過我朋友講佢係

引用:
原帖由 MosBEE 於 2018-11-22 07:14 PM 發表

想分享一下我細仔戒類固醇嘅經驗。
佢用咗類固醇差不多三年。試過食中藥但食到嘔又冇乜效果所以放棄咗。直到今年夏末初秋發現用緊嘅類固醇開始失效,但好好彩又搵到呢版所推介嘅荷荷巴同新油,先的起心肝同類固醇來個了斷。
停用初期當然有反彈,發到全身紅哂,包括以前從未用類固醇嘅部分。不過有藍蓮花水同新油不斷補給,所以未至於皮開肉裂。
淨係外用並不足以改變皮膚狀態,內在補給最重要。戒甜食、壞油、致敏食物,多補充 ...
唔好加紅棗。你用麥冬好就加少量

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kakiixd 於 2018-11-23 10:28 PM 發表

大家好,分享一下最近呢2日比媽咪搽左一滴貞潔樹果精油+小小jojoba油搽係肚仔到,佢平時365日連冬天都會夜晚訓訓下醒左就會全身標汗,如果醒3次就標3次汗,仲有半夜要去下廁所,比佢搽左2日油就係呢2日沒標過汗,訓得好舒服,廁所都去小左。

我見貞潔樹果主要都係黃體酮素,我之前係iherb買過西洋蓍草茶同貞潔樹膠囊,咁我想問下繼續每日比一滴精油佢直接搽肚仔好(但會唔會太好高劑量)定焗西洋蓍草茶 ...
若果佢夜晚流汗,係潮熱,更年期症候,貞潔樹咪幫佢緩解左。每日一滴搽小腹,無咩問題。
亦可以稀釋啲到每日半滴或1/3滴。

另外,甘麥大棗湯對佢都好,日常煲嚟當茶飲。
炙甘草、浮小麥,紅棗;就係呢3味。
有盜汗用浮小麥,無就用小麥(佢用浮嘅)
你可以搜嚟睇吓。
(佢一年到黑都咁盜汗+夜尿頻繁,呢啲似腎虛脾虛,可以就搵個中醫睇吓補強吓。啲大學中醫學院唔貴,百零蚊兩日藥;如果係年長有長者卡仲有醫療券扣)

至於貞潔樹膠囊,用精油就唔使用啦...我識朋友用過都係效果唔夠精油明顯。
貞潔樹精油要買漿果萃取,比枝葉萃取嘅先更好有效。

回覆 引用 TOP

呢排天氣轉,好多濕疹發,又或者皮膚叫救命嘅...
反觀diy帖嘅長期自己友,真係好輕鬆過渡。
我經常搽一日唔搽一日咁,都毫無不適~

引用:
原帖由 cherriewan0123 於 2018-11-26 02:59 PM 發表

9月時,左邊嘴周,紅左一撻撻,有細細粒咁突起,甩皮,但唔痛唔痕。
照日常護膚,慢慢就退左,冇事。

到十一月,輪到右邊嘴周
我諗緊係身體問題 定皮膚過敏
...
兩樣都有。天氣氣候誘發。
唇紅緣-自己搜嚟睇。
多密敷花水,保濕劑一定要有,之後搽油。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]