• 瀏覽: 8,293
  • 回覆: 58
一切源於我娶左個大陸老婆

我同老婆讀大學識,初初識佢個陣都冇諗過最後會結婚,只係諗住有食唔食罪大惡極
最後係發覺自己都真係幾愛佢,而且佢份人細心體貼又就得人,就同佢拉埋天窗

阿媽初頭都好滿意呢頭婚事,覺得佢溫柔體貼
但自從知道左佢係大陸落黎就睇佢唔起,勁反對我娶佢
最後我冇理阿媽反對照娶,而家老婆成日同我呻話阿媽有心刁難佢
明知佢英文比較弱,平時佢去買餸煮飯個陣阿媽成日寫啲好深食材英文要佢去買,EG asparagus,abalone,enokitake。。。
但阿媽就話唔係想令佢難受,只係知佢英文弱特登幫佢學英文,叫我唔好多事
而家婆說婆有理,媽說媽有理,有冇人可以理下我呢個夾心人既感受。。。

引用:
原帖由 nothsaoh 於 2018-11-12 12:35 發表

我同老婆讀大學識,初初識佢個陣都冇諗過最後會結婚,只係諗住有食唔食罪大惡極
最後係發覺自己都真係幾愛佢,而且佢份人細心體貼又就得人,就同佢拉埋天窗

明知佢英文比較弱,平時佢去買餸煮飯個陣阿媽成日寫啲好深 ...
你地都係讀大學識,何解你老婆啲英文會差得咁緊要?

你信老婆, 定信老母先?

解決辦法咪同阿媽講再咁落去, 唯有搬出去住,

星期六或日先返黎探佢.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nothsaoh 於 2018-11-12 12:35 PM 發表

明知佢英文比較弱,平時佢去買餸煮飯個陣阿媽成日寫啲好深 ...
搬出去住啦,好明顯有問題嗰個係你阿媽。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nothsaoh 於 2018-11-12 12:35 PM 發表

先翻譯再買.........

耶穌使人富足, 並不加上憂慮 !!!
你出你入, 耶和華要保護你, 從今時直到永遠 !!!
詩一二一篇八節

回覆 引用 TOP

引用:

讀大學都唔識查字典?

回覆 引用 TOP

你要保護你老婆, 再咁落去會離婚收場。

你兩個讀邊間大學,英文都唔識,如果唔識係咪都識搵方法去解決,而家電話有得做翻譯,你個間咩大學俾你老婆畢到業😑😑😑大學真係亂發證書!

講真 買餸寫英文呢啲都唔可以話係刁難 你老婆心態要強返啲,唔係遲啲有排你受,祝好運

回覆 引用 TOP

如果我仔搵件大陸西做老婆實激到嘔血

婆媳關係幾千年来都系咁好似你媽媽有呢過份

回覆 引用 TOP

引用:

明知佢英文比較弱,平時佢去買餸煮飯個陣阿媽成日寫啲好深食材英文要佢去買,EG asparagus,abalone,enokitake。。。
但阿媽就話唔係想令佢難受,只係知佢英文弱特登幫佢學英文,叫我唔好多事
而家婆說婆有理,媽說媽有理,有冇人可以理下我呢個夾心人既感受。。。
娶大陸妹有報應唔抵可憐另外你阿媽英文幾好

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

你阿媽好過份咯!自己諗

回覆 引用 TOP

你老母叫佢買完邊個煮?寫完英文菜單買返來煮中餐?將隻鮑魚中間插條蘆筍,鮑魚周邊擺堆金針菇俾你亞媽食

為理想而奮鬥,為成功而享受!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]