註冊 登入

分享大陸箍牙經歷 E-mail 此主題給朋友

一路以來都覺得自己個嘴好突
笑起上黎好怪,所以一直大合照果時都係合埋嘴微笑,見d朋友露齒笑真係好靚,好有自信就好羨慕問親屋企人朋友,佢地都話我d牙唔係唔齊,又話唔覺得嘴突,叫我唔使箍,但真係自己知自己事,每次照鏡影相都覺得好明顯!

四年前的起心肝去葵芳某牙醫到check..佢話我個情況就係箍牙都改變唔到,仲話可以介紹我去d骨科到整,真係係我個傷口到曬鹽於是就放棄左箍牙呢個念頭!
但近排睇台灣既blog..佢地牙既情況同我都幾似,先知原來我係屬於骨性暴牙,佢地係箍牙加落骨釘,箍完之後好睇左好多,於是又燃起我想箍牙既慾望
我又開始搵資料,起初目標係香港既牙醫,但搵親都要4萬up..因想加骨釘,多數專科先做會偏貴!之後慢慢轉戰大陸,去左好多人介紹既愛x健咨詢,但感覺比我不太專業,同偏貴,要人仔3萬up,仲未計每月來回,咁同香港價錢真係差不多,咁我又何必冒呢個風險呢

之後又繼續咨詢過一兩間,都感覺環境專業程度唔夠,都冇繼續去馬,不停咁搵,睇香港既討論區,大陸,台灣youtube睇齊哂,都未搵到岩心水,個人又開始灰但我知道今次急唔黎,皇天不負苦心人,終於搵到間我覺得衛生環境,醫生比我感覺都好專業既醫院,第一次去果時,間野出面睇唔係好光鮮,但一入到內部,係好大好整齊,唔係話好華麗,但比我感覺係乾淨舒服

間醫院係有幾個牙科醫師既,咁岩我去果日,牙科主任得閒,佢負責黎睇我既情況,佢話我就咁睇屬於骨性暴牙,但確實情況都係要照片先可以好肯定咁同我講,因為佢說話語氣好專業,之後我就第一次係大陸照埋片!

下面係我既光片,240人仔

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
歡迎有箍緊牙既sis一齊黎討論下

回覆 引用 TOP

大陸我真係唔敢,留響香港做好D,始終服務有保證一點

引用:
原帖由 ritawwwong 於 2018-11-13 02:02 AM 發表

大陸我真係唔敢,留響香港做好D,始終服務有保證一點
香港咨詢過幾間 比我感覺麻麻

回覆 引用 TOP

醫生話我要mok 6隻牙
左右上下一隻,加智慧齒兩隻(已爛
因我智慧齒果到痛左好耐,所以都決定mok埋佢

回覆 引用 TOP

呢個係我先想上面箍既情況
上箍成個過程都唔痛
冇人地講果d酸軟感覺
係mok智慧齒落麻醉藥果時痛到標眼水,之後成個過程又係冇乜感覺

樓主用左幾錢

牛奶豬
箍牙睇醫生功架,不過香港就有保障多d

每一個月回去大陸覆診,車錢飯錢時間,條數加埋都同香港差不多吧?

我最近問過旺中一間要成65000

引用:
原帖由 Vanessayipyip 於 2018-11-13 12:56 PM 發表

呢個係我先想上面箍既情況
上箍成個過程都唔痛
冇人地講果d酸軟感覺
係mok智慧齒落麻醉藥果時痛到標眼水,之後成個過程又係冇乜感覺
請問依隻係咪牙色粒粒?

引用:
原帖由 牛奶豬 於 2018-11-14 12:25 AM 發表

樓主用左幾錢
Total 萬2人仔左右

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sandymama101 於 2018-11-14 08:34 PM 發表

箍牙睇醫生功架,不過香港就有保障多d
幫我做果個係主任
我mok牙到上箍
完全冇唔舒服感覺

27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。