註冊 登入

有無人有個衰老豆好憎佢?

有無人有個衰老豆好憎佢? E-mail 此主題給朋友

我中學已經當無呢個呀爸,佢根本無當過我同媽係佢親人。讀書果時吾比錢我讀書,每月淨係比幾百蚊零用錢我,每次交學費比零用錢就好似乞衣甘要哀求佢,有病發燒都無比錢我睇醫生由細到大都係我媽理我。

我爸重男輕女,我哥要做咩問佢攞錢佢就比,而加我哥四十幾,我三十幾,我爸仲要攬住佢佢個子,幫我哥養埋佢個仔。

今日同我爸嘈,真係好憎佢開口埋口都話錢,佢叫我養埋我媽,交租,佢一蚊都吾會比,下個月開始咩都吾比,點解有啲男人甘衰?佢覺得佢比嘅家用係養佢老婆,真相係佢嘅家用只係岩岩好佢自己生活費多少少,其他都係靠我家用比,點解連個跟左佢幾十年嘅老婆佢嘅親人都可以吾埋?

我有時係度林,佢要斷六親,自己斷自己福氣我無辦法,我認為身邊有親人,有兒有女有孫抱係最幸福。我話親人先係最重要,我同佢講到老我都會照顧佢地兩老孝順佢,繼續比家用。佢發脾氣悔氣話吾洗比,我吾洗你照顧,我話我會繼續做呢啲係我做女嘅責任。

座低梨老豆冇斬過梨 繼而踎監癌症死

回覆 引用 TOP

吾好意思,呢個係真心post,想請有相同經歷的人分享下,或有用的分享,謝謝

引用:
原帖由 假如活潑的烈女 於 2018-11-6 09:27 AM 發表

吾好意思,呢個係真心post,想請有相同經歷的人分享下,或有用的分享,謝謝
儘量吾好來往

引用:
原帖由 假如活潑的烈女 於 2018-11-5 11:15 PM 發表

我中學已經當無呢個呀爸,佢根本無當過我同媽係佢親人。讀書果時吾比錢我讀書,每月淨係比幾百蚊零用錢我,每次交學費比零用錢就好似乞衣甘要哀求佢,有病發燒都無比錢我睇醫生由細到大都係我媽理我。

我爸重男輕女,我哥要做咩問佢攞錢佢就比,而加我哥四十幾,我三十幾,我爸仲要攬住佢佢個子,幫我哥養埋佢個仔。

今日同我爸嘈,真係好憎佢開口埋口都話錢,佢叫我養埋我媽,交租,佢一蚊都吾會比,下個月開始咩都吾比,點 ...
你哥四十幾,
你爸都六十幾啦,
唔退休都揾唔多,
佢肯凑孫已難得,唔差得去邊。
唔通要包二奶,黃賭毒,
搞風搞雨先安樂?

以前的事已過去,
係啱係錯冇人知,
你爸可能有難處;
亦可能真係衰老豆。

你可以搬走(或己婚),
一亳子都唔比佢。
你唔搬走,
最低限度比番自己果份家用,
包括床位費、三餐、水電煤、
你媽幫你朗衫、抹地等工人費。。。
最理想當然同你哥傾定家用。

引用:
原帖由 hkg369 於 2018-11-6 11:39 AM 發表

儘量吾好來往
好難,我媽同佢一齊住,成日講離婚吾比錢佢,鬧佢,精神虐待,我要返去探我媽,盡量都想多啲時間陪佢

引用:
原帖由 87er 於 2018-11-6 12:25 PM 發表

你哥四十幾,
你爸都六十幾啦,
唔退休都揾唔多,
唔通要包二奶,黃賭毒,
搞風搞雨先安樂?

以前的事已過去,
係啱係錯冇人知,
你爸可能有難處;
亦可能真係衰老豆。

你可以搬走(或己婚),
一亳子都唔比佢。
你唔搬走,
最理想當然同 ...
我爸吾會湊孫,出去玩女人。我而加搬出去,而加都有比家用。以前嘅野,我已經放低,問題係佢搵以前嘅野黎鬧,仲成日精神虐待我媽,一郁啲就發脾氣鬧我媽,已經試過有家暴

引用:
原帖由 87er 於 2018-11-6 12:25 PM 發表

你哥四十幾,
你爸都六十幾啦,
唔退休都揾唔多,
唔通要包二奶,黃賭毒,
搞風搞雨先安樂?

以前的事已過去,
係啱係錯冇人知,
你爸可能有難處;
亦可能真係衰老豆。

你可以搬走(或己婚),
一亳子都唔比佢。
你唔搬走,
最理想當然同 ...
佢搵好多!但一蚊都吾會比多我地,或者我媽,或者當係佢自己的生活費。我媽無工作,吾通要我媽養返佢?

回覆 引用 TOP

引用:

你哥四十幾,
你爸都六十幾啦,
唔退休都揾唔多,
唔通要包二奶,黃賭毒,
搞風搞雨先安樂?

以前的事已過去,
係啱係錯冇人知,
你爸可能有難處;
亦可能真係衰老豆。

你可以搬走(或己婚),
一亳子都唔比佢。
你唔搬走,
最理想當然同 ...
佢無湊過孫,佢連我都無湊過,吾衰得去邊,你覺得佢有幾好?

回覆 引用 TOP

佢做過啲衰野天知地知,你真係覺得對錯無人知?佢全家族都同佢斷六親,佢無哂親人,得返我地仲願意係佢身邊,佢點對佢父母,個天都知。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 假如活潑的烈女 於 2018-11-6 03:12 PM 發表

好難,我媽同佢一齊住,成日講離婚吾比錢佢,鬧佢,精神虐待,我要返去探我媽,盡量都想多啲時間陪佢
佢一定知道你有呢個死穴(媽媽), 所以你會一世食比佢食住. 好難攪!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 假如活潑的烈女 於 2018-11-6 03:17 PM 發表

我爸吾會湊孫,出去玩女人。我而加搬出去,而加都有比家用。以前嘅野,我已經放低,問題係佢搵以前嘅野黎鬧,仲成日精神虐待我媽,一郁啲就發脾氣鬧我媽,已經試過有家暴 ...
如果我係你,
搬咗出走就睬佢都有味。
有D老人家去執紙皮、
頭耷耷獨坐公園唔抵可憐,
有佢前因的。

甘既人都有咖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 87er 於 2018-11-6 03:48 PM 發表

如果我係你,
搬咗出走就睬佢都有味。
有D老人家去執紙皮、
頭耷耷獨坐公園唔抵可憐,
有佢前因的。
佢有錢,佢吾怕老左無人睇,所以佢話吾洗我照顧佢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 假如活潑的烈女 於 2018-11-5 11:15 PM 發表

今日同我爸嘈,真係好憎佢開口埋口都話錢,佢叫我養埋我媽,交租,佢一蚊都吾會比,下個月開始咩都吾比,點 ...
那妳兄長如何做的呢?有沒有幫助自己的母親和妹妹呢?

42 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。