註冊 登入

有無人有個衰老豆好憎佢?

佢話唔洗你比咪解脱咗囉,做乜咁賤重要比,留返啲資源以後就知到係寶。唔好咁傻去鬥氣,到時候至幫佢都未遲。😆😆😆😆😆😆

回覆 引用 TOP

你有無了解過佢同你媽的關係?你哥的兒子係繼後香燈,係香港難搵食,你哥要養老婆兒子,你爸當然要幫下手,另外你大個女如果一齊住的話,幫手交下錢都吾過份..可能你吾岩聽,,我讀中學果時我爸每日剩係比20蚊我食中午飯,成年後我都係半工讀,因為我知我爸有困難,到依家大個,我出糧會自動自覺比家用

引用:
原帖由 bblove9394 於 2018-11-7 12:20 AM 發表

你有無了解過佢同你媽的關係?你哥的兒子係繼後香燈,係香港難搵食,你哥要養老婆兒子,你爸當然要幫下手,另外你大個女如果一齊住的話,幫手交下錢都吾過份..可能你吾岩聽,,我讀中學果時我爸每日剩係比20蚊我食中午飯,成年後我都係半工讀,因為我知我爸有困難,到依家大個,我出糧會自動自覺比家用 ...
吾好意思,我哥嫂係有手有腳都吾去工作,我爸養埋佢地同個仔,老婆仔女你吾係自己養架咩?點解要呀爸幫手,你講到理所當然?你個林法係咪有問題呢?

另外請睇清楚我全篇post同reply,已經講左我爸係有錢,如果佢係困難我絕對吾會怪佢。我小朋友佢無湊過,我已經無係度住都有比家用,而加比將來都會比直至佢地百年歸老。

引用:
原帖由 假如活潑的烈女 於 2018-11-7 08:10 PM 發表

吾好意思,我哥嫂係有手有腳都吾去工作,我爸養埋佢地同個仔,老婆仔女你吾係你自己養架咩?點解要呀爸幫手,你講到理所當然?你個林法係咪有問題呢?

另外請睇清楚我全篇post同reply,已經講左我爸係有錢,如果佢係困難我絕對吾會怪佢。我小朋友佢無湊過,我已經無係度住都有比家用,而加比將來都會比直至佢地百年歸老。 ...
你爸受你哥果套,令老人家開心d,佢中意用去邊就去邊

引用:
原帖由 拿破崙龐那巴特 於 2018-11-6 07:08 PM 發表

那妳兄長如何做的呢?有沒有幫助自己的母親和妹妹呢?
吾好話做兄長,無比過一蚊養我媽

引用:
原帖由 bblove9394 於 2018-11-7 08:16 PM 發表

你爸受你哥果套,令老人家開心d,佢中意用去邊就去邊
一句佢鐘意用去邊就去邊,可以連個跟佢幾十年老伴都可置之不理?閣下見解真係言出驚人

引用:
原帖由 假如活潑的烈女 於 2018-11-5 23:15 發表

我中學已經當無呢個呀爸,佢根本無當過我同媽係佢親人。讀書果時吾比錢我讀書,每月淨係比幾百蚊零用錢我,每次交學費比零用錢就好似乞衣甘要哀求佢,有病發燒都無比錢我睇醫生由細到大都係我媽理我。

我爸重男輕女,我哥要做咩問佢攞錢佢就比,而加我哥四十幾,我三十幾,我爸仲要攬住佢佢個子,幫我哥養埋佢個仔。

今日同我爸嘈,真係好憎佢開口埋口都話錢,佢叫我養埋我媽,交租,佢一蚊都吾會比,下個月開始咩都吾比,點 ...
我老豆應該係我識人中最衰的老豆 我出世後就俾我祖母養 一分錢都冇出過 到我7歲佢同我媽離婚搬來同我和祖母住 同係一分錢家用冇俾過 好彩祖母捱到我16歲出來做野 跟住就因為老人痴呆入咗老人院 到咗我18歲 我祖母死咗 層樓歸佢 佢就要我個個月俾家用佢 唔係要我搬 到我自己搬出來後 就冇再搵佢啦

別再做窮人 做隻貓做隻狗不做窮人
最大問題係你阿媽當年點解要嫁你老豆,個男人咁衰佢到依家仲可以忍到唔離婚,你老豆都唔知有冇愛過你媽,可能純粹搵人同佢生仔,你都識講你老豆重男輕女,你哥仲要生左仔,梗係要仔唔要乸,你衰在你係女,我諗你老豆不知幾想唔要你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 假如活潑的烈女 於 2018-11-7 08:31 PM 發表

吾好話做兄長,無比過一蚊養我媽
你兄長更過分,你父親老了臨了,就會清楚誰待他好,別跟他生氣,做好本份就好,加油!^^

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 men9999 於 2018-11-7 08:57 PM 發表

我老豆應該係我識人中最衰的老豆 我出世後就俾我祖母養 一分錢都冇出過 到我7歲佢同我媽離婚搬來同我和祖母住 同係一分錢家用冇俾過 好彩祖母捱到我16歲出來做野 跟住就因為老人痴呆入咗老人院 到咗我18歲 我祖母死咗 層樓歸佢 佢就要我個個月俾家用佢 唔係要我搬 到我自己搬出來後 就冇再搵佢啦 ...
他有沒有苦衷,還是純粹好吃懶做?有沒有醉酒、醉賭?

回覆 引用 TOP

又好食懶做 又窮又要玩女人 佢再婚後 後尾個女人都同佢離咗婚

別再做窮人 做隻貓做隻狗不做窮人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 假如活潑的烈女 於 2018-11-7 08:36 PM 發表

一句佢鐘意用去邊就去邊,可以連個跟佢幾十年老伴都可置之不理?閣下見解真係言出驚人
事出必有因,你岩吾岩聽都好啦,你爸吾理你同你媽梗係有原因,你同你哥無可能差別甘大,可能你爸知道d野先會甘,驗驗DNA可能有答案

重男輕女根深蒂固,無得攪!

回覆 引用 TOP

我家都有個衰老豆, 敗家又好酒,玩女人
外人前扮好好先生, 但老婆及d仔女面前, 當女人係外人,重男輕女好嚴重, 只重視仔及孫仔

我嫁左人又有自己家, 算係慢慢脫離佢魔爪, 此中吾想不停忍佢,連講電話都‘精神虐待我’, 唉 :/

最後, 把心一橫,吾再比電話佢
各自各生活好了

家中老父不慈, 自己都好難做倒孝順女
硬要‘困獸鬥’, 倒不如放開一切

人生在世上, 身心健康都好重好
想保住心理同精神健康, 你都要考慮自保
遠離毒害自己身心嘅屋企人

其實厡諒別人好易
但吾代表要不停被傷害也要啞忍囉~ 

引用:
原帖由 luckystars 於 2018-11-9 12:20 PM 發表

我家都有個衰老豆, 敗家又好酒,玩女人
外人前扮好好先生, 但老婆及d仔女面前, 當女人係外人,重男輕女好嚴重, 只重視仔及孫仔

我嫁左人又有自己家, 算係慢慢脫離佢魔爪, 此中吾想不停忍佢,連講電話都‘精神虐待我’, 唉 :/

最後, 把心一橫,吾再比電話佢
各自各生活好了

家中老父不慈, 自己都好難做倒孝順女
硬要‘困獸鬥&rsquo ...
我媽係佢手上,無辦法脫離到。。。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。