註冊 登入

重男輕女?

重男輕女? E-mail 此主題給朋友

細個時,哥哥總係比人一種乖,聽話的感覺,而我就係駁咀,唔乖的感覺,所以我都好明白點解爸爸媽媽什至親戚都會錫哥哥多d,我永遠都只係比人打比人鬧,第一時間比人攞唻出氣個個。
中學個陣哥哥升唔到中六,爸爸媽媽比錢佢讀國際學校,認為男仔應該要讀多d書,而我明知自己讀唔到都無要求一樣要讀,只係想學下鋼琴,可惜好快已經比父母一口拒絕,叫我唔好學無謂嘢。
大個咗之後我無學壞,只係轉工比較密但自問工作表現唔差,透過不斷進修同每日做兩份工,我終於叫有少少事業成就,可以有能力自己安排接freelance job,阿媽就話我點解唔打工,安安份份咪好,可以儲錢申請居屋(早幾年都同老公住劏房,依家叫環境好少少,租到個獨立單位住下)
至於哥哥,出唻做嘢咁耐打緊同一份工,好穩定,而且亦結咗婚有小朋友,由結婚開始,父母已經將自己住緊個地方比哥哥住,自己走出去住劏房,我曾經問媽咪點解有咁既安排,哥哥一樣可以出去租地方住,要住劏房都應該留比d後生去捱,唔講好地地,講咗又比阿媽鬧,話:唔通唔比阿哥住,比您住咩?我當然真係無咁諗過,出發點完全唔係呢度,仲比阿媽叫我唔好理,我已經嫁咗,亦都唔好同阿哥講我點諗,費時阿哥分神無心機平時開車返工。
有時都好想睇開d,叫自己化,唔好諗,但有時聚埋一齊既時候,個種阿哥做咩都啱理所當然,而我做咩都錯,阿哥進修就擔心佢唔夠瞓無精神,我之前進修再返兩份工,就話我點解咁心頭高,為咩依家一定要打自己工。

其實我都好努力做好自己,點解睇唔到,我做嘢都辛苦家,我都會有攪唔掂既時候,真係傳統得咁緊要嗎?

精選樓盤
樓主一開始就已經話哥哥比較乖,咁鍚佢多點都正常

引用:
原帖由 果個進擊的師姐 於 2018-11-2 04:39 PM 發表

細個時,哥哥總係比人一種乖,聽話的感覺,而我就係駁咀,唔乖的感覺,所以我都好明白點解爸爸媽媽什至親戚都會錫哥哥多d,我永遠都只係比人打比人鬧,第一時間比人攞唻出氣個個。
中學個陣哥哥升唔到中六,爸爸媽媽比錢佢讀國際學校,認為男仔應該要讀多d書,而我明知自己讀唔到都無要求一樣要讀,只係想學下鋼琴,可惜好快已經比父母一口拒絕,叫我唔好學無謂嘢。
大個咗之後我無學壞,只係轉工比較密但自問工作表現唔差,透 ...
典型嘅重男輕女,女將來係送出去的,所以唔會投放咁多資源。

無法改變兩老,只能自己放寬心,否則心理好難平衡

回覆 引用 TOP

樓主,佢地想法唔會改變,接受放下,好好專注自己吧

回覆 引用 TOP

婚都結埋 , 年紀都唔細 , 仲咁睇唔開 , 眨下眼就一世 , 放下自在 .

回覆 引用 TOP

已經睇開咗家啦,有時唔開心一定有,既然改變唔到,只有呻下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 果個進擊的師姐 於 2018-11-2 04:39 PM 發表

大個咗之後我無學壞,只係轉工比較密但自問工作表現唔差,透 ...
你媽係傳統女人,
應為你嫁咗出去就人地嘅人,
唔會比好D比你。

傳統老人家對工作讀書同你有唔同睇法。佢哋覺得工作一係返份好工,一係自己做老闆開公司。你做freelance,既唔穩定,亦唔係開公司,佢哋睇唔通。讀書一樣,讀上去係為咗學歷,你學鋼琴根本無助提昇學歷,佢哋當然唔支持。
你用自己角度去諗,就覺得佢哋重男輕女。如果用佢哋角度去諗,就會覺得你唔做正經嘢。

唔止有重男輕女,
我,兄弟姊妹共五人,
對上兄姊,對下弟妹,我中間。
父母好錫兄姊,好緊弟妹,我呢……長期被無視、忽略的一個😭
而家都係,35+ 了,
好孤獨的感覺。

引用:
原帖由 準備中 於 2018-11-3 01:06 AM 發表

唔止有重男輕女,
我,兄弟姊妹共五人,
而家都係,35+ 了,
好孤獨的感覺。 ...
Sorry to hear that, be strong n love ur own life

回覆 引用 TOP

既然有自己的家庭,就好好教育自己的小朋友,忘記以前的屋企。

引用:
原帖由 swbc 於 2018-11-3 08:42 AM 發表

既然有自己的家庭,就好好教育自己的小朋友,忘記以前的屋企。
我未有小朋友,亦唔想有,或多或少都因為咁唔想生啊⋯⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 準備中 於 2018-11-3 01:06 AM 發表

唔止有重男輕女,
我,兄弟姊妹共五人,
而家都係,35+ 了,
好孤獨的感覺。 ...
其實只有身同感受至會明筒中孤獨同被忽視既感覺,有時唔係唔化,係唔到自己唔去化,只有無奈接受,睇開d係唯一方法,我成日都安慰自己,唔係真係晨早爆,呻下對我唻講係舒緩既方法,屈係心仲難頂,祝大家幸福

引用:
原帖由 seahui 於 2018-11-3 12:24 AM 發表

傳統老人家對工作讀書同你有唔同睇法。佢哋覺得工作一係返份好工,一係自己做老闆開公司。你做freelance,既唔穩定,亦唔係開公司,佢哋睇唔通。讀書一樣,讀上去係為咗學歷,你學鋼琴根本無助提昇學歷,佢哋當然唔支持。
你用自己角度去諗,就覺得佢哋重男輕女。如果用佢哋角度去諗,就會覺得你唔做正經嘢。 ...
講得好啱,覺得您成日做人做事唔穩定,但係唔會明每個人條路都唔同,父母希望跟住佢地自己既方法走,目的想仔女唔好行冤枉路,我明的,但如果要我好似哥哥咁一畢業連份工都係媽咪搵人介紹一做廿幾年,溫室長大到依家都仲未受過錯折,我真係唔得,或者今日既我係被長期忽視而變成咁掛😅😅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 87er 於 2018-11-2 11:58 PM 發表

你媽係傳統女人,
應為你嫁咗出去就人地嘅人,
唔會比好D比你。
係呀⋯⋯都講到明啦🤣🤣聽到個刻真心傷家

44 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。