註冊 登入

16:8分享下!

water fast 係最好, 如真頂唔顺可以飲骨湯, 或者咖啡+少少cream

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
上更新係一月九日,至今又一個月多啲。今早過磅係92.5公斤,唔經唔覺已減咗足足30公斤!其實呢轉因為過年,之前都係照食,但當然節制食量,雖然所有賀年食品菜餚都有食,但全部淺嘗,所以冇乜反彈。過年之後就實行咗兩次,一次三日,一次四日,現在係四日果次嘅第三日,星期五要出門,所以喺星期五朝完成呢一轉,希望到時可達我終極目標:90公斤樓下!如達標就改用4:48,加操肌。縱觀呢四個零月,辛苦日子只有頭兩日,其餘都自然渡過,尤其第一個10公斤減咗後決心更大!現在仲著緊十月著果條褲,現在已多扣四格皮帶,但仍然覺得鬆,如果唔用皮帶,成條褲係會跌落嚟!
睇返當時磅數:122.7公斤!OMG!我唔會再想返轉頭,條褲我會繼續著,用作警惕當時著褲要縮肚先扣到褲頭鈕嘅情況!

回覆 引用 TOP

想請教下大家,
平時我返工返得好早,約7點半就開工
如果係12點前只食早餐,然後12-6食埋午餐加晚餐,
係咪都唔得?

引用:
原帖由 JUNKI:} 於 2019-2-13 11:44 發表

想請教下大家,
係咪都唔得?
食咗早餐咪做唔到16:8🤔

引用:
原帖由 JUNKI:} 於 2019-2-13 11:44 AM 發表

想請教下大家,
係咪都唔得?
跟返原本嘅16:8就唔得,所以我就試下13:11,晚上6點後至早上7點唔食嘢

引用:
原帖由 3815 於 2019-2-13 12:16 PM 發表

食咗早餐咪做唔到16:8🤔
其實時間係咪都係自己調節?
我將12-8變做10-6,都係8小時內食晒
每天固定,又得唔得呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JUNKI:} 於 2019-2-13 11:44 發表

想請教下大家,
係咪都唔得?
自己調節喇!重點係唔可以搏命食同有耐性有規律,相同時間內做返相同嘅嘢!雖然你唔係用生酮飲食,但甜要戒絕,鹹要減少,脂肪無緊要,食量要適中,七八分飽要停,如果能夠戒埋零食,就算你用13:11,一樣有效果!

引用:
原帖由 心很大很好了 於 2019-2-13 12:18 PM 發表

跟返原本嘅16:8就唔得,所以我就試下13:11,晚上6點後至早上7點唔食嘢
你呢個方法試左幾耐呀?你覺得ok嗎?

引用:
原帖由 nitricacid 於 2019-2-13 03:48 PM 發表

自己調節喇!重點係唔可以搏命食同有耐性有規律,相同時間內做返相同嘅嘢!雖然你唔係用生酮飲食,但甜要戒絕,鹹要減少,脂肪無緊要,食量要適中,七八分飽要停,如果能夠戒埋零食,就算你用13:11,一樣有效果! ...
明白,多謝晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JUNKI:} 於 2019-2-13 03:49 PM 發表

你呢個方法試左幾耐呀?你覺得ok嗎?
我開始咗幾日咋,3日輕咗1kg,要試耐d先知道係咪work

回覆 引用 TOP

起碼睇一個月,身體好神奇,試過晏晝開大餐,心諗晚上過磅實大鑊,點知重咗一公斤貢大把。有次成日想食嘢,狂灌茶水減低食欲,晚上上磅竟然重咗2.5公斤,但第二朝瞓醒又冇咗!減肥乃長期作戰,努力!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andyyyy 於 2018-10-29 02:21 PM 發表

上網睇左16:8輕斷食法,試下!
男,大叔一名,試左兩個禮拜,中午12點至8點食野,其他時間唔食,唔係好難,只係當晏啲食早餐咁,兩個禮拜瘦左5磅,條腰幼左啲褲鬆左,由69kg減到66.5kg,其實野就冇乜食少到只係進食時間短左,都幾得喎!目標係減到64kg!有興趣可以試下! ...
今日無意間睇到呢個post,真係感到醍醐灌頂!

回想番我之前份工,好多同事都話睇住我入職後一路瘦,期間我冇節食,亦唔覺得體能差咗。關鍵係上班時間,令我不知不覺遵從咗樓主你所講嘅進食時間(以前番晏,有時12點食breaklunch,3-4點食lunch,晚餐唔食)。

而家辭職在家休息,食量不變,三餐攤分回復正常時間,但體重浮動大咗,睇嚟我要loop番之前進餐pattern了。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。