註冊 登入

點樣安排姐姐續約??

點樣安排姐姐續約?? E-mail 此主題給朋友

菲姐姐下年4月完約, 想知我要點同佢續約?
係咪要經Agent攪手續? 同埋我要注意咩?
要提早幾多安排?

引用:
原帖由 Kri_Lau 於 2018-10-27 09:46 AM 發表

要提早幾多安排?
入境處只接受完約八星期前的申請

完約前九星期,你叫工人去取一份合約(4張),入境處網下載 ID988A and B

簽好約,各自一個見證人,叫工人搵日將合約送領事館加簽,大約一星期後取回三張,取回同日連同 ID988A&B,及所需證件副本(入境處網有寫),入公文袋,去灣仔入境處外傭組外放入 drop in box ,大約二至四星期入境處會通知

你可以網上預約入境處,不過我覺得 drop in box 省工人時間

領事館收百幾,入境處收三百幾,總數約五百,僱主支付

我早幾個月續了,都是叫工人平日去,用了兩個上午。菲律賓領事館星期五休息

你要搞清楚工人護照有效期,好似最少要多過半年,最好有兩年以上

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kri_Lau 於 2018-10-27 09:46 AM 發表

要提早幾多安排?
現在Google都差不多係互聯網概百科全書,係Google打菲傭完約續約,已經有好多資料搵到,唔駛copy and paste 搬字過紙擺上嚟show啲所謂料啦

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0707_00822_001.html

回覆 引用 TOP

賓賓就可以自己去搞續證,印印就要搵Agency

不過搞續約都要花時間去排隊,等叫名。。。閒閒地都等你1、2個鐘 

引用:
原帖由 商界深情的廁紙 於 2018-10-28 10:25 AM 發表

賓賓就可以自己去搞續證,印印就要搵Agency

不過搞續約都要花時間去排隊,等叫名。。。閒閒地都等你1、2個鐘 
如果工人平時有時間,佢去搞就得,我都係工人自己去,去咗一次菲律賓領事館一次入境處,每次都是一兩小時

回覆 引用 TOP

多謝大家意見提供
等我同姐姐傾下點安排先

引用:
原帖由 Kri_Lau 於 2018-10-29 12:50 PM 發表

多謝大家意見提供
等我同姐姐傾下點安排先
師兄
菲律賓領事館處理續約有兩處地方,一是灣仔,另一是金鐘領事館
灣仔係洛克道以前美利堅北京菜館對面(近警察總部,藍球場旁),新開的

我工人話,入申請就去灣仔,取回就去金鐘,要walk in無預約
堅尼地城有個地方開星期日,搞續約,不過排大隊,起碼四五個鐘。所以我叫工人平日搞
(其實工人同鄉會教佢地)

另外如果工人要放假回鄉而又從來無取過 OEC,佢要去灣仔申請OEC,20元工人自己付,OEC可預約
網址 For oec: BMONLINE

搞錯,原來領事館收呢個價
入境處收一百以下

引用:
原帖由 montejo 於 2018-10-29 01:45 PM 發表

師兄
菲律賓領事館處理續約有兩處地方,一是灣仔,另一是金鐘領事館
灣仔係洛克道以前美利堅北京菜館對面(近警察總部,藍球場旁),新開的

我工人話,入申請就去灣仔,取回就去金鐘,要walk in無預約
堅尼地城有個地方開星期日,搞續約,不過排大隊,起碼四五個鐘。所以我叫工人平日搞
(其實工人同鄉會教佢地)

另外如果工人要放假回鄉而又從來無取過 OEC,佢要去灣仔申請OEC,20元工人自己付, ...
OEC佢曾經拎過, 因為第一次請姐姐我唔太識, 佢要求做夠一年拎年假回鄉所以比佢放, 下年續約我會同佢講明完約先放得.
我都覺平日攪好啲

引用:
原帖由 Kri_Lau 於 2018-10-29 02:03 PM 發表

OEC佢曾經拎過, 因為第一次請姐姐我唔太識, 佢要求做夠一年拎年假回鄉所以比佢放, 下年續約我會同佢講明完約先放得.
我都覺平日攪好啲
我對上三次都係叫工人平日去,其實出去兩次都係兩小時到,第三次返入境處取簽證都係半小時。佢星期日得一日假,都唔忍心佢去堅尼地城玩排隊大半日

引用:
原帖由 montejo 於 2018-10-29 02:07 PM 發表

我對上三次都係叫工人平日去,其實出去兩次都係兩小時到,第三次返入境處取簽證都係半小時。佢星期日得一日假,都唔忍心佢去堅尼地城玩排隊大半日 ...
都係呀, 希望大家好來好去, 我對佢時佢對我好.
...其實我是師妹...

引用:
原帖由 Kri_Lau 於 2018-10-29 02:29 PM 發表

都係呀, 希望大家好來好去, 我對佢時佢對我好.
...其實我是師妹...
師妹
我之前一個工人都係年年放,我都ok,因為中間放佢自己畀機票,又唔係我畀,但咁放係7+1天,好過續約時一次放 14+2,十幾日無工人真係幾麻煩

引用:
原帖由 montejo 於 2018-10-29 02:34 PM 發表

師妹
我之前一個工人都係年年放,我都ok,因為中間放佢自己畀機票,又唔係我畀,但咁放係7+1天,好過續約時一次放 14+2,十幾日無工人真係幾麻煩
最驚佢有左返黎就煩, 不過佢成年無見小朋友又真係好可憐

引用:
原帖由 Kri_Lau 於 2018-10-29 02:39 PM 發表

最驚佢有左返黎就煩, 不過佢成年無見小朋友又真係好可憐
我以前那個就係掛住個女,要年年返去見下,既然佢咁講,又可以年年清假,我都照放。有一年佢仲約埋老公帶個女落馬尼拉會合佢去玩,叫我幫佢地買機票由 cebu 飛落馬尼拉會合,佢話我係香港 cebu 網買當地內陸票平啲,咁我都照幫佢訂……是但啦!離鄉別井,人心肉做!

引用:
原帖由 montejo 於 2018-10-29 05:03 PM 發表

我以前那個就係掛住個女,要年年返去見下,既然佢咁講,又可以年年清假,我都照放。有一年佢仲約埋老公帶個女落馬尼拉會合佢去玩,叫我幫佢地買機票由 cebu 飛落馬尼拉會合,佢話我係香港 cebu 網買當地內陸票平啲,咁我都照幫佢訂……是但啦!離鄉別井,人心肉做! ...
你對姐姐都好好

引用:
原帖由 Kri_Lau 於 2018-10-30 01:51 PM 發表

你對姐姐都好好
係呀
https://ladies.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27769477&extra=page%3D1&page=2

回覆 引用 TOP

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。