[陀B生活] 公立醫院照結構

引用:
原帖由 七個浪漫的手袋 於 16/10/2018 09:07 PM 發表

最好就問番 你平時覆診開既私家醫生 佢會推介俾你 但最好打去問問價錢同適合你既時間有冇期 咁會好好多 通常你個私家醫生都會有4-5個有關連既照結構 介紹俾你去照 希望幫到你 ...
好丫,thanks

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 8686 於 2018-10-16 08:02 PM 發表

我諗住做T21,nifty平啲,但大陸化驗,所以唔考慮
btw...thanks
Nifty 都有香港lab喎,我唔知係咪間間一樣,但我自己做nifty係香港化驗

引用:
原帖由 肥仔貓糧 於 16/10/2018 11:36 PM 發表

Nifty 都有香港lab喎,我唔知係咪間間一樣,但我自己做nifty係香港化驗
😱😱真㗎?幾錢?邊間診所?

引用:
原帖由 8686 於 2018-10-16 11:37 PM 發表

😱😱真㗎?幾錢?邊間診所?
我係龔羽一度抽血做nifty pro嘅,3千5。

btw,其實oscar同結構係兩樣野,12週驗唐氏,20週做結構。政府係俾結構期你,但如你想驗唐氏驗準d,係要自己12週去做t21 or nifty,因oscar得8成準確度

引用:
原帖由 肥仔貓糧 於 16/10/2018 11:42 PM 發表

我係龔羽一度抽血做nifty pro嘅,3千5。

btw,其實oscar同結構係兩樣野,12週驗唐氏,20週做結構。政府係俾結構期你,但如你想驗唐氏驗準d,係要自己12週去做t21 or nifty,因oscar得8成準確度 ...
我明白,不過我本身對t21 or nifty都冇乜認識,見有人講先問下大家

引用:
原帖由 8686 於 2018-10-16 11:46 PM 發表

我明白,不過我本身對t21 or nifty都冇乜認識,見有人講先問下大家
如果政府已同你驗左唐氏,你都成12週,如要驗nifty t21要快手了,俾你bk到即刻抽血,都仲要等一星期先有化驗結果

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 8686 於 2018-10-15 10:02 PM 發表

好多生過嘅朋友都話政府唔會做結構,而我第一次去醫院做登記,啲姑娘都喺張預約紙上蓋印講到明醫院唔會做,要自己出去搵私家照
上星期去驗唐氏,竟然同我講醫院有位幫我驗,嗰一刻覺得慳到錢,但我又有啲驚照得唔夠清楚,定係我諗多?
有冇sis試過喺政府照?
情況係點?分享下
萬分感激 ...
兩胎都有照公立同私家
我覺得公立醫生少d野講,專心d
私家多d講解同有碟,但唔知點解感覺較求其,可能我個醫生睇太多慣晒手勢,佢寧願由頭講到落尾,重複三次

引用:
原帖由 8686 於 2018-10-16 09:28 AM 發表

想順便問下T21個過程?
我本身都諗住做T21,但我淨係知T21要驗血,仲會做啲乜?
純粹驗血

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mirandababy 於 17/10/2018 01:10 AM 發表

兩胎都有照公立同私家
我覺得公立醫生少d野講,專心d
私家多d講解同有碟,但唔知點解感覺較求其,可能我個醫生睇太多慣晒手勢,佢寧願由頭講到落尾,重複三次 ...
講3次??
邊個醫生?想參考下,感激🙇‍♀️🙇‍♀️🙇‍♀️

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥仔貓糧 於 2018-10-16 11:36 PM 發表

nifty係翻版技術

引用:
原帖由 mirandababy 於 2018-10-17 01:12 AM 發表

nifty係翻版技術
係呀,同一隊人係t21註冊前,搞左nifty出嚟,劉子建自己有份研究都係做nifty。同埋,佢個原理係用一大個基因樣本做pool,對比檢測者個基因樣本,個pool愈大、結果愈準,我原本都諗住做t21,但發現nifty可能平多人用,個基因pool幾年前已經過左100萬,覺得有既然係做對比,對得多d病例會準確d,所以選左nifty。。

引用:
原帖由 肥仔貓糧 於 2018-10-17 02:05 AM 發表

係呀,同一隊人係t21註冊前,搞左nifty出嚟,劉子建自己有份研究都係做nifty。同埋,佢個原理係用一大個基因樣本做pool,對比檢測者個基因樣本,個pool愈大、結果愈準,我原本都諗住做t21,但發現nifty可能平多人用,個基因pool幾年前已經過左100萬,覺得有既然係做對比,對得多d病例會準確d,所以選左nifty。。 ...
我自己做t21
對中大團隊比較有信心

回覆 引用 TOP

我都係政府照結構,都ok呀~仲講我知係男定女添

回覆 引用 TOP

我啱啱係QE照完結構~其實都照得幾仔細
不過你自己唔放心嘅都可以出去再搵私家照
收費應該2000+左右啦
咁T21就係抽血驗嘅~除左睇唐氏之外
仲會睇埋其他嘢~例如性別同其他病
收費都係幾千蚊起~咁簡易版就平啲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 8686 於 2018-10-16 08:02 PM 發表

我諗住做T21,nifty平啲,但大陸化驗,所以唔考慮
btw...thanks
我做nifty都係香港化驗喎

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。