註冊 登入

[其他] 小朋友應唔應該玩手機/IPAD

小朋友應唔應該玩手機/IPAD E-mail 此主題給朋友

宜家科技越來越發達,市面上出左好多唔同種類電子產品,例如平板式電話或者IPAD你地幼稚園應唔應該引入作教學?

精選樓盤
引用:
原帖由 cic026 於 2018-10-11 09:10 PM 發表

宜家科技越來越發達,市面上出左好多唔同種類電子產品,例如平板式電話或者IPAD
宜家係街上、食店都會見到好家長比手機/IPAD比小朋友玩或者睇片
你地幼稚園應唔應該引入作教學? ...
賈伯斯堅持:大家聚在一起吃飯、邊聊天!
蘋果公司創辦人之一:賈伯斯(Steve Jobs)

2010年,賈伯斯接受媒體採訪時,

賈伯斯提到:他們沒在用iPad!

我會限制孩子在家使用科技的程度。

《賈伯斯傳》中也提到:

賈伯斯堅持每晚都在廚房的長桌吃晚餐,

與孩子討論書籍、歷史等各種話題,

沒有邊吃邊、邊當低頭族的情形。

比爾蓋茲嚴格控管 兒女玩電腦的時間!
微軟公司創辦人之一的比爾蓋茲

他曾經是擁有2.49兆台幣的全球首富,

但他的子女並沒有過著奢華的生活!

事實上,比爾蓋茲對子女的教育非常嚴格,

他規定小孩:滿 13歲才能使用手機,

此外,只在每天完成作業後,

才能玩45分鐘的電腦。

即使是周末,也只有 1小時的時間玩電腦!

如果係幼稚園規定用, 咁就無辦法, 不過都要留意返學園嗰邊有無規限小朋友用IPAD嘅時間 
不過我個人就認為最好唔好咁早比小朋友接觸電子產品, 一嚟對身體其實唔係咁好, 二嚟我覺得其實呢類電子產品都幾容易成癮, 比起用電子產品我覺得同人交流比較有利於成長

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1324354657 於 2018-10-11 23:42 發表

賈伯斯堅持:大家聚在一起吃飯、邊聊天!
蘋果公司創辦人之一:賈伯斯(Steve Jobs)

2010年,賈伯斯接受媒體採訪時,

賈伯斯提到:他們沒在用iPad!

我會限制孩子在家使用科技的程度。

《賈伯斯傳》中也提到:

賈伯斯堅持每晚都在廚房的長桌吃晚餐,

與孩子討論書籍、歷史等各種話題,

沒有邊吃邊、邊當低頭族的情形。

比爾蓋茲嚴格控管 兒女玩電腦的時間!
微軟公司 ...
最可怕不ipad。是用
手機幾吋的屏打遊戲。。
對眼睛不好。

回覆 引用 TOP

限定每日最多玩二十分鐘

回覆 引用 TOP

我覺得應該加入
1.小朋友容易俾新事物吸引 e.g.電子產品 加入在教學中容易讓小朋友吸收教學內容
2.多元發展 我覺得小朋友應該從不同既角度去學習 不局限於只在書本上

一用左就返唔到轉頭 日扭夜扭

回覆 引用 TOP

可以幫助小朋友加深學習的知識

引用:
原帖由 a107923456 於 2018-10-12 08:09 PM 發表

我覺得應該加入
1.小朋友容易俾新事物吸引 e.g.電子產品 加入在教學中容易讓小朋友吸收教學內容
2.多元發展 我覺得小朋友應該從不同既角度去學習 不局限於只在書本上 ...
岩啊,因為香港大部分的幼稚園的空間都比較少,所以通常都只有一至兩部的桌上電腦,當有些電腦的活動的時候,小朋友輪候的時間會比較長,或者未能在上堂的時間能夠用到電腦。

如果幼稚園引用了ipad的話,收納較方便,亦能確保每個小朋友能夠參與到電腦堂的課堂活動。

而我認為電子產品,如IPAD在幼稚園的角色有很多種。例如輔助老師教導的角色、提升小朋友學習興趣的角色、鍛練小朋友大肌肉和小肌肉的角色等等。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jeremy_jmy 於 2018-10-13 12:34 AM 發表

可以幫助小朋友加深學習的知識
既然你覺得ipad可以幫助小朋友係學習上加深認識,咁你覺得有冇幫助到小朋友既發展?

引用:
原帖由 cic026 於 2018-10-13 02:28 PM 發表

咁你覺得有冇幫助到小朋友促進發展啊?
有丫

引用:
原帖由 jeremy_jmy 於 2018-10-13 02:57 PM 發表

有丫
雖然電子產品一向都被家長被批為唔好既野,但我認為電子產品係可以幫助幼促進兒的學習。

首先,可以提升佢地既語言發展,有時老師係課堂上教會了一些詞語或者故事,小朋友可以通過電子產品去聆聽詞語既讀音同埋重覆聆聽故事。小朋友聆聽既時候,都會不自覺地跟著讀,所以電子產品係可以促進佢地既語言發展。

其次,可以提升他們既社交發展,因為通常幼稚園既老師都會以小組形式去共享電子產品,共享既過程中,小朋友會互相討論IPAD裏面既內容,例如原來蟲會慢慢變成蝴蝶架,久而久之,佢地既與人既溝通能力會慢慢提升,並慢慢學會一個與人溝通既技巧。

最後,可以鍛練大肌肉和小肌肉,小朋友在成長的過程中,手部的大肌肉和小肌肉都未完成發展好,所以他們用電子產品的時候,用大肌肉和小肌肉的配合去實現基本觸控的效果等等。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cic026 於 2018-10-11 09:10 PM 發表

宜家科技越來越發達,市面上出左好多唔同種類電子產品,例如平板式電話或者IPAD
宜家係街上、食店都會見到好家長比手機/IPAD比小朋友玩或者睇片
我覺得都可以引入ipad作教學,但引入既同時,有冇支援到小朋友既學習經驗?

回覆 引用 TOP

引用:

我覺得都可以引入ipad作教學,但引入既同時,有冇支援到小朋友既學習經驗?

回覆 引用 TOP

無得唔玩

回覆 引用 TOP

28 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。