註冊 登入

[幼兒及幼稚園] 啲家長又反對啦, 點說服佢地好?

啲家長又反對啦, 點說服佢地好? E-mail 此主題給朋友

我係幼稚園老師, 校長想推用資訊科技黎教學, 例如用平板電腦、電子白板、數碼相機等等. 但家長會好反對件事… 唉佢地話怕小朋友對得太多螢幕喎. 校長好堅持要推, 我就夾中間, 要同家長解釋. 

給她驚喜
點解咁想推用ipad教. btw乜野係電子白板?

回覆 引用 TOP

老實講, 我支持用平板電腦教既. 平板電腦係新興既科技產品, 而且好多幼稚園都已經轉用佢黎教. 唔只香港呀, 美國、星加坡、澳洲都已經用平板黎教. 平板既好處係功能可以好多變化, 當佢電子書又得、播片又得. 最大好處係可以輕觸操控. K1小朋友係唔適合揸筆, 佢地就可以系平板電腦用手指畫, 用第二個方式去學寫字.

電子白板係好似黑板既野, 可以用手指寫字畫圖. 而且可以播片、show圖、facetime. 比傳統黑板吸引小朋友既專注.

另外講下數碼相機點用, 會叫小朋友去搵某啲物件去影, 例如學校旅行會叫小朋友影下花、樹等. 增加小朋友既觀察力, 滿足佢地既好奇心.

科技產品系幼稚園教育中係做輔助角色, 我地利用佢多元化既功能方便小朋友學習知識.

引用:
原帖由 henry333 於 2018-10-10 09:30 PM 發表

我係幼稚園老師, 校長想推用資訊科技黎教學, 例如用平板電腦、電子白板、數碼相機等等. 但家長會好反對件事… 唉佢地話怕小朋友對得太多螢幕喎. 校長好堅持要推, 我就夾中間, 要同家長解釋.  ...
點解K1唔揸得筆??

想識我就PM介紹自己啦 歡迎傾計談心
叫我做RYAN  壞人就得架喇
引用:
原帖由 tyt01236 於 2018-10-10 09:54 PM 發表

點解K1唔揸得筆??
因為K1兒童既小肌肉係未支持到用筆. 小肌肉大概係指用手操作不同既小物件.

引用:
原帖由 henry333 於 2018-10-10 09:55 PM 發表

因為K1兒童既小肌肉係未支持到用筆. 小肌肉大概係指用手操作不同既小物件.
哦 icic thx 老師

想識我就PM介紹自己啦 歡迎傾計談心
叫我做RYAN  壞人就得架喇

回覆 引用 TOP

真心遲早周街d人都係用ipad. 我表哥個仔3歲都嘈要買ipad.

引用:
原帖由 清晨自信的核心 於 2018-10-10 10:21 PM 發表

真心遲早周街d人都係用ipad. 我表哥個仔3歲都嘈要買ipad.
岩呀, 市場調查公司Nielsen系2011已經話iPad已經連續兩年係6 至 12歲小朋友最想要既聖誕禮物. Apple都有系iPad廣告果度show小朋友學寫字啦, 啫係代表目標顧客慢慢夾埋小朋友. 系幼稚園老師角度上, 教具既吸引力係好緊要, 好左右學生既吸收知識既程度. 而平板電腦、電子白板等科技產品可以好容易咁吸引小朋友既注意力, 而且功能同埋操作方式又多變. 所以科技產品系幼兒教育中既potential係好大. 而且中小學都開始普及用電子書, 呢個係未來既趨勢, 學定點用先都無壞.

引用:
原帖由 henry333 於 2018-10-10 10:31 PM 發表

岩呀, 市場調查公司Nielsen系2011已經話iPad已經連續兩年係6 至 12歲小朋友最想要既聖誕禮物. Apple都有系iPad廣告果度show小朋友學寫字啦, 啫係代表目標顧客慢慢夾埋小朋友. 系幼稚園老師角度上, 教具既吸引力係好緊要, 好左右學生既吸收知識既程度. 而平板電腦、電子白板等科技產品可以好容易咁吸引小朋友既注意力, 而且功能同埋操作方式又多變. 所以科技產品系幼兒 ...
操作方式齋係用手指掃mon…邊度多變呀

引用:
原帖由 清晨自信的核心 於 2018-10-10 10:35 PM 發表

操作方式齋係用手指掃mon…邊度多變呀
平板電腦有語音功能,ios同埋Android都有. 其實小朋友可以透過語音功能提升語文能力. 其實用過既人都知, 你要慢慢講同講得好正音個系統先認到. 所以可以間接推動小朋友訓練自己既發音標準啲. 而且小朋友本身已經對平板電腦好有興趣, 所以更加有動機去做好佢.

回覆 引用 TOP

我細佬成日攞都ipad畫畫架啦, 
所以幼稚園教點用平板都唔錯。

回覆 引用 TOP

平板電腦畫畫的確訓練到小朋友既藝術與創意. 因為佢地可以好簡單既做到畫、塗、選擇顏色、甚至用特效. 現實用紙筆畫, 會好局限左系材料同工具上, 阻礙小朋友既發揮. 另外, 最重要係有得按還原制. 小朋友唔洗擔心畫錯, 放膽去創作.

回覆 引用 TOP

天下從此多宅男

校長最近先發現有iPad?
其實好多家長都有iPad.
佢地用的教育apps分分鐘比你地幼稚園好.
遊戲,電子書,有聲書...
如果屋企已經用iPad. 學校又用iPad,駛乜返學?
家長想要既,是傳統教學方式.
學正確楂筆劃線、寫字,用手活動,不只限用一隻食指.
用傳統圖書,對眼睛好.
用手做勞作,比用iPad砌圖更有益.
需知太倚賴多媒體教學,雖然吸引,其實會令小朋友更難專注傳統書籍,更難愛上閲讀,得不償失。
當然,對學校老師來說,小孩子手執iPad, 教學變得容易,而且每位小朋友,很快會很「乖」,專心玩iPad.
倒不如說服校長,了解家長需要吧,不要以為iPad是新發明.

引用:
原帖由 常樂仔 於 2018-10-11 12:14 AM 發表

天下從此多宅男
呢個應該係小學中學既情況. 幼稚園年齡既小朋友係中意互相睇其他人操作電腦或平板電腦等, 反而會增加意見分享同交流既機會. 會增加佢地系社交上既自信, 幫助發展個人與群體. 至於擔心之後會唔會變成宅男呢? 其實會變成宅男既, 多數係因為佢地係首次用果時係經由學校以外既渠道接觸. 佢自由咁用, 會好容易令佢當作遊戲機. 如果佢地首先係由學習黎作動機去接觸電腦或平板電腦, 可以改變到係用黎打機既形象.

25 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。