註冊 登入

[中學教育] [中學教育] 升中: 興趣班會唔會叩門加分?

[中學教育] 升中: 興趣班會唔會叩門加分? E-mail 此主題給朋友

小朋友出年要升中,坦白講成績唔好,所以想從體藝興趣班入手,到時叩門時可以加分,唔知有無錯?
萬一真係入唔到既中學,黃大仙區又有邊間可以考慮?

引用:
原帖由 前往大榴槤 於 2018-10-9 12:16 PM 發表

小朋友出年要升中,坦白講成績唔好,所以想從體藝興趣班入手,到時叩門時可以加分,唔知有無錯?
萬一真係入唔到既中學,黃大仙區又有邊間可以考慮? ...
我覺得無,除非去到好勁,比如出去比賽攞冠軍。
通常叩門既小朋友們讀書成績差唔多,學校先會以其他方面去選擇。
黃大仙區唔熟,其實每間小學到時到候都會有家長會,同班主任見面,教家長點選擇。到時聽下老師意見,睇下小朋友屬band2定band3學生先.....
選擇校風好既學校,band2band3都有校風好既學校。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前往大榴槤 於 2018-10-9 12:16 PM 發表

如是明年9月S.1生,不妨一試直資校

顏寶鈴
李國寶
播道

天行剛健 自強不息

回覆 引用 TOP

成績唔好成点?
名次多少?
我都係黃大仙區,2個細路中學了

回覆 引用 TOP

其實升中好睇成績, 單靠體藝好難去叩門
除非係體藝好出眾嗰啲啦...
你不如搵個好啲補習班盡量補啦...

引用:

依架先由體藝入手,除非攞到區獎,否則賺晒錢。

建議由成績改進,搵間好點又夾小孩既補習班吧!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 在世界中心 於 2018-10-10 11:54 AM 發表

其實升中好睇成績, 單靠體藝好難去叩門
除非係體藝好出眾嗰啲啦...
你不如搵個好啲補習班盡量補啦...
已經有補緊啦,但情況真係唔樂觀,小朋友成績仲係全級下游。

引用:
原帖由 前往大榴槤 於 2018-10-11 11:28 AM 發表

體藝係由初小開始訓練,現在先入手太遲啦! 不如專注考好程分試

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前往大榴槤 於 2018-10-11 11:28 AM 發表

係咪小學呈度太深?
平均分多ok ma?

回覆 引用 TOP

引用:

如果係咁你都係搵定學校好D... 黃大仙卜中可能岩你仔女, 校風比較好肯讀書, D老師有心教 (朋友個女讀緊中二)

引用:
原帖由 HELPSSS 於 2018-10-12 12:25 PM 發表

如果係咁你都係搵定學校好D... 黃大仙卜中可能岩你仔女, 校風比較好肯讀書, D老師有心教 (朋友個女讀緊中二)
卜中簡直係大轉變, 仲有學生入到HKU同CU

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。