點解僱主無要求外傭提供上任僱主既reference letter?

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2018-9-28 10:28 AM 發表

我之前個工人工作表現同人品都好好,完約時我有比reference letter佢。如果外傭可提供前僱主既reference letter, 可能可以減少新僱主請到衰工人既機會。
如果張 reference letter無聯絡方法,信五成
就算有,都未必百份百真,我試過打去,問多幾問對方就答唔出

引用:
原帖由 ammd 於 2018-10-3 09:52 AM 發表

但是如果老闆係衰,激走工人,又如何,不能因沒有參考文件,就認定為衰工人,
我認識的,都是好工人,走,都是因爲老闆不珍惜,最後引賊入屋,
有好老闆有衰老闆,工人一樣!

唔知你點識咁多工人,不過個個工人都話自己好,合不合老闆要求才是最重要

引用:
原帖由 朱樓瑾 於 2018-10-3 01:23 PM 發表

d agent有心夾埋衰工人厄都無辦法。如果工人好僱主無咁易放手。逼住要放手的話,都想工人揾到好工吧!所以我絕不介意比reference我工人。
我都有,仲寫埋手機係信到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ammd 於 2018-10-3 02:51 PM 發表

有工人因為工作到半夜,早上又早起工作,所以長期不能支持,走了,
事後老闆只想他們回來,卻不明工作量嚇走工人,最後引賊入屋,
有個簽了新約,便要求假期提早七點回家工作,所以氣走了,
誰說老闆沒有衰人,不要只怪工人,

不說了,謝謝, ...
沒人說個個老闆是好人,也沒人說個個外傭是衰人
你單單在課堂兩小時認識那外傭就覺得個個老闆衰?
總之,你合老闆心意,合佢要求,就是好外傭。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 室內設計師 於 2018-10-27 03:13 PM 發表

你估工人姐姐唔肯聽教仲要駁咀及黑面又要僱主出糧,唔通請個工人掉轉要睇番佢面色咩??

做錯嘢,偷懶兼毫無避忌全天候玩手机,仲要偷錢,俾人話一句,係一句起两句止呀,個工人姐姐就玩反叛,你叫出錢出時間心血的主人点做才算好,以我一定係98分好主人,但(我工人)就(變)成了(真正主人的主人)。

我工人今年是第5個年的工作在我家,但上年佢已經掉番轉叫我的親友到我家途中幫她(即我工人)買炸魚蛋零食及雲吞麵给 ...
只可以說,對工人要好,但要保持主僕關係,做錯嘢要話,重覆要出警告

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。