註冊 登入

[成長經歷] 2歲小朋友 睇電線唔訓覺

強行熄機

回覆 引用 TOP

精選樓盤
Set 一個時間俾佢,睇完喊就由佢,令佢知道只可以睇某段時間,再扭計就叫佢面牆
等佢知道唔係喊就得

回覆 引用 TOP

小朋友的習慣是由細開始建立的,現在需要強制讓他減少看電視的時間。你也可以多與他互動,分散他想看電視的衝動,以免以後沒有電視不行的狀態。

回覆 引用 TOP

由佢發

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 車站幼小的主席 於 2018-9-29 07:21 AM 發表

更新以上打錯字
小朋友20個月有睇電視習慣,唔比睇就發爛渣,請問有咩方法?
每次睇超過1,2個鍾以上 
另外想問各位平時係屋企會和小朋友玩什麼呢,請指教! ...
你個小朋友係唔係细細個已經成日比佢睇電視?我個仔(17個月)睇幾分鐘已經會悶自己塭玩具玩。
平時響屋企扔下波讀下書,唱下歌仔。其實呢個年紀唔怕嘈嘅話比個煲比支飯殻佢敲打都可以玩好耐,陪佢照鏡整鬼臉又可以笑一餐。再唔係帶佢出街放電又得。

回覆 引用 TOP

係街睇燈箱都有穿梭影像

回覆 引用 TOP

2歲前都盡量唔好睇電視

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 車站幼小的主席 於 2018-9-28 09:06 AM 發表

小朋友20個月有睇電線習慣,唔比睇就發爛渣,請問有咩方法?
Thx
同問

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 佔有慾強嘅人妻 於 2018-9-29 02:52 PM 發表

由佢喊囉,小朋友話咁就咁,你就得佢多,遲下3-4歲慢慢定格  第時你就後悔啦!縱到個小朋友自我為中心,長大後或是踏足社會 邊個就佢??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tkinwong 於 2018-10-1 10:14 AM 發表

小朋友係要有人同佢玩、說話或自己有野玩先得。咁細個已沉迷電視,是否之前無人陪,而由得佢睇電視?要佢唔迷電視,有人陪佢就得了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AcssultBo 於 2018-10-3 06:51 PM 發表

你可以規定佢每日睇電視嘅時間, 夠鐘就唔好畀佢睇, 佢發爛渣就由得佢發, 唔好因為佢發爛渣就心軟, 而家就係太多家長都太縱容小朋友, 想要咩就畀咩, 如果佢咁細個就唔聽你講, 咁等佢大個啲你重點教佢? ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SiuMing 於 2018-10-4 11:55 AM 發表

20個月大。 嘢都未識講,除左用哭鬧去表達,仲可以點?

你都應該係成年人吧?
不需要每事都取悅小孩。幼兒未識分好壞,你要幫佢分,喱啲先係要做嘅事。

根本唔應該俾佢操控大局,由今日起做回主導。聰明嘅,喊幾次,得不到甜頭,就唔會再喊。
固執嘅,喊半個月啦,都應該唔會再喊。 ...

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。