註冊 登入

呀媽永遠覺得你唔努力

呀媽永遠覺得你唔努力 E-mail 此主題給朋友

工作上唔如意,同呀媽講左小小,佢就開始入我:之前叫你放假做袋鼠外賣兼職,你又話一個禮拜放一日假都要做兼職,抖下都得掛?你咁樣永遠儲唔到錢架,人地呀x放假都係咁做啦

我:一個禮拜一日,一個月放4日假係咪好有問題?

媽:個個清潔姐姐一個月都搵兩萬幾呀,人地唔放假,放假都返黎ot呀,我一個月放兩日假都得架,唔係邊有錢呀

我:🙂

我出黎做野,讀書零用錢,都係自己搵返黎,工作以後盡能力比家用,當我想同屋企呻兩句,佢總會入我,覺得我唔努力,我只能講返每份工我都問心無愧,盡自己能力做,無奈既係每次打沉得我最犀利既就係自己呀媽~

純粹呻下,完。
聽日訓醒又係要捱,加油💪🏻

精選樓盤
人與人之間總有比較,盡力就可

回覆 引用 TOP

我亞媽又係咁,睇開啲啦

我不會把工作上的問題帶回家...打工仔經常會遇到不如意的事, 做父母的一定會過問. 但我採用的策略是, 工作是工作上的事, 收工後我會把問題煩惱放在公司. 父母或親人問起, 只隨便答一兩句.

引用:
原帖由 炎夏冰凍的牛 於 2018-9-18 11:31 PM 發表

工作上唔如意,同呀媽講左小小,佢就開始入我:之前叫你放假做袋鼠外賣兼職,你又話一個禮拜放一日假都要做兼職,抖下都得掛?你咁樣永遠儲唔到錢架,人地呀x放假都係咁做啦

媽:個個清潔姐姐一個月都搵兩萬幾呀,人地唔放假,放假都返黎ot呀,我一個月放兩日假都得架,唔係邊有錢呀

我出黎做野,讀書零用錢,都係自己搵返黎,工作以後盡能力比家用,當 ...
年终冇休?咁做法揾更多錢都冇命享啦

引用:
原帖由 luckystar18 於 2018-9-19 04:24 PM 發表

我亞媽又係咁,睇開啲啦
所以我都唔想同佢繼續討論哩個話題,係度呻下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cmh1357 於 2018-9-19 04:54 PM 發表

我不會把工作上的問題帶回家...打工仔經常會遇到不如意的事, 做父母的一定會過問. 但我採用的策略是, 工作是工作上的事, 收工後我會把問題煩惱放在公司. 父母或親人問起, 只隨便答一兩句. ...
我反而少講,多數係佢講佢工作啲野,咁啱佢見我面上多左好多壓力瘡問我返工點

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樓下雀躍的豬豬 於 2018-9-19 07:33 PM 發表

年终冇休?咁做法揾更多錢都冇命享啦
佢就係後生捱壞,依家成日要買一大堆補骨補乜補物保健品食囉,有咩謂呢?更何況我都唔係懶

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 炎夏冰凍的牛 於 2018-9-18 11:31 PM 發表

我出黎做野,讀書零用錢,都係自己搵返黎,工作以後盡能力比家用,當 ...
佢講漏左
成句係唔係邊有錢進貢比我呀

DL香港四大撚:
第一耶撚
第二大愛撚
第三道德撚
第四政治撚

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。