註冊 登入

再咁落去真係頂唔住,好想搬出去住 香討焦點

再咁落去真係頂唔住,好想搬出去住 E-mail 此主題給朋友

平時d人話同奶奶一齊住仲好,多個人幫手照顧小朋友。。根本就唔係咁既一回事…
本身同老公都有草到錢,可以買到新樓,但係想買個時發現有左BB,咁就諗住同奶奶老爺住埋一齊可以幫下手,但係根本冇呢回事,BB個度唔幫手都算,明明屋企有個工人都要我去做家務,仲要成日話我呢度唔乾淨個度又唔得,真係覺得佢好針對住我,我真係唔想老公難做,我同老公決定左搬出去住!想問下大家新界個面有冇咩地方唔錯,可以比我做下research?

精選樓盤
吓! 同我啱啱相反。新抱和我們同住5年。
大家相處得好開心。
我送埋樓要佢搬新抱都唔肯。
真係好極端。

引用:
原帖由 wongsharon1982 於 2018-9-17 04:08 PM 發表

平時d人話同奶奶一齊住仲好,多個人幫手照顧小朋友。。根本就唔係咁既一回事…
本身同老公都有草到錢,可以買到新樓,但係想買個時發現有左BB,咁就諗住同奶奶老爺住埋一齊可以幫下手,但係根本冇呢回事,BB個度唔幫手都算,明明屋企有個工人都要我去做家務,仲要成日話我呢度唔乾淨個度又唔得,真係覺得佢好針對住我,我真係唔想老公難做,我同老公決定左搬出去住!想問下大家新界個面有冇咩地方唔錯,可以比我做下res ...
講你都唔信,
試下先知嘅,
婆媳有幾多個好好相處架?

引用:
原帖由 東方三劍 於 2018-9-17 04:21 PM 發表

吓! 同我啱啱相反。新抱和我們同住5年。
大家相處得好開心。
我送埋樓要佢搬新抱都唔肯。
真係好極端。
講笑! 要99住, 寧願吾嫁.

引用:
原帖由 hkg369 於 2018-9-17 04:51 PM 發表

講笑! 要99住, 寧願吾嫁.
我們無要求同住。以為兩三個月就走。
點知一住五年。我都好意外。
凡事總有例外。當然萬中無一。
99未必全世界一個餅印。
最重要是個人修養和氣量。

引用:
原帖由 87er 於 2018-9-17 04:27 PM 發表

講你都唔信,
試下先知嘅,
婆媳有幾多個好好相處架?
長遠計有能力搬出去當然最理想。
如果可以相處是很多經濟效益。
我太太都做過別人媳婦,所以明白新抱的難處。
社會進步,老爺奶奶己不同上一輩的專橫家長式教育。
大前提婆媳要清𥇦一個目標,
愛護你的兒子/丈夫,不要令他夾在中間為難。
事情就好辦得多。

相見好, 同住難, 唔同習慣的人一齊住總會有些爭吵

引用:
原帖由 東方三劍 於 17/9/2018 05:06 PM 發表

我們無要求同住。以為兩三個月就走。
點知一住五年。我都好意外。
凡事總有例外。當然萬中無一。
99未必全世界一個餅印。
最重要是個人修養和氣量。 ...
好羨慕你新抱,相信你係一個開通好相與的人。

引用:
原帖由 wongsharon1982 於 2018-9-17 04:08 PM 發表

本身同老公都有草到錢,可以買到新樓,但係想買個時發現有左BB,咁就諗住同奶奶老爺住埋一齊可以幫下手,但係根本冇呢回事,BB個度唔幫手都算,明明屋企有個工人都要我去做家務,仲要成日話我呢度唔乾淨個度又唔得,真係覺得佢好針對住我,我真係唔想老公難做,我同老公決定左搬出去住!想問下大家新界個面有冇咩地方唔錯,可以比我做下res ...
Dou 咁大個圏,揾樓揾AA喇

引用:
原帖由 opakgn 於 2018-9-17 08:22 PM 發表

好羨慕你新抱,相信你係一個開通好相與的人。
我在英國住。所以學識當地人好注重私隱,互相尊重和給予自由度。
英國人家庭相處沒有分輩份。對任何不對勁的都不會予負評。只會鼓勵。
有一次我去一個外國人家庭吃飯。我取笑他三歲小朋友吃到滿臉都是。
外國人馬上對孩子說:不要介意,你已經做得很好。
反而令我非常監介。學懂連小孩都要尊重。

引用:
原帖由 東方三劍 於 17/9/2018 09:12 PM 發表

我在英國住。所以學識當地人好注重私隱,互相尊重和給予自由度。
英國人家庭相處沒有分輩份。對任何不對勁的都不會予負評。只會鼓勵。
有一次我去一個外國人家庭吃飯。我取笑他三歲小朋友吃到滿臉都是。
外國人馬上對孩子說:不要介意,你已經做得很好。
反而令我非常監介。學懂連小孩都要尊重。 ...
我諗地方都有關係的,我本身唔係同奶奶同住,因為真係唔夠地方。香港一般家庭居住環境細,有過千尺已經非常好,通常幾百尺屋住四至五人,想唔磨擦都難。

引用:

咁要睇下你要幾大間同幾錢了? 要包車位 定 港鐵上蓋。

我覺得大單位愛炫美算幾好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 RReenn 於 2018-9-17 06:46 PM 發表

相見好, 同住難, 唔同習慣的人一齊住總會有些爭吵
我曾經將間房租比來自不同國籍的留學生,由三個月至一年都有都没有問題。
至今還要不少成為朋友,還邀請我們去旅行時探望他們。

回覆 引用 TOP

引用:

新界都幾大下,你有冇話想搵邊區地方先?同埋有冇話要幾大左右? 如果係屯門,我都可以俾d意見你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 opakgn 於 2018-9-17 09:17 PM 發表

我諗地方都有關係的,我本身唔係同奶奶同住,因為真係唔夠地方。香港一般家庭居住環境細,有過千尺已經非常好,通常幾百尺屋住四至五人,想唔磨擦都難。 ...
同意.
但地方大只是多些空間迴避不喜歡的家庭成員。
如果婆媳有芥蒂,大空間只是治標方法。火藥線比較長而已。
炸彈始終會爆炸。

回覆 引用 TOP

100 1234567
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。