註冊 登入

屋企長者不停中騙局,點算

本主題由 粵X 於 2018-11-2 09:46 PM 移動
引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2019-3-17 10:54 AM 發表

尤其係啲所謂"嚟自日本"嘅保健品公司, 不停響各區短租舖位搞嘅講座。
呃啲老人家,傳銷都好賺錢。

引用:
原帖由 bvb2020 於 2019-3-17 10:57 AM 發表

呃啲老人家,傳銷都好賺錢。
老人家知道自己時日無多, 為咗自己可以活多幾年, 就算真係畀人呃, 都唔理得咁多啦。

呢個係每一個香港人都應該要思考o既問題:

香港可以冇壹傳媒;
定係可以冇TVB?

(改編自電影"寒戰"對白)
引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2019-3-17 10:59 AM 發表

老人家知道自己時日無多, 為咗自己可以活多幾年, 就算真係畀人呃, 都唔理得咁多啦。
就係睇啲老人家嘅意志力薄弱囉,畀晒D積蓄幫佢買。

引用:
原帖由 bvb2020 於 2019-3-17 11:07 AM 發表

就係睇啲老人家嘅意志力薄弱囉,畀晒D積蓄幫佢買。
老人家響身心各方面都衰退, 意志薄弱就一定咖啦。

香港可以冇壹傳媒;
定係可以冇TVB?

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2019-3-17 11:15 AM 發表

老人家響身心各方面都衰退, 意志薄弱就一定咖啦。
即係冇辦法阻止喎,佢有自由自己成日出街㗎嘛?

引用:
原帖由 bvb2020 於 2019-3-17 11:51 AM 發表

即係冇辦法阻止喎,佢有自由自己成日出街㗎嘛?
唔好意思, 我哋做後生嘅, 係有責任睇住自己老人家嘅。

香港可以冇壹傳媒;
定係可以冇TVB?

既然勸唔到,直接系佢既零錢扣起部分作老人基金,到佢真系有事起碼有翻d

回覆 引用 TOP

睇唔倒囉,出聲又話咩都限制佢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2019-3-17 01:26 PM 發表

唔好意思, 我哋做後生嘅, 係有責任睇住自己老人家嘅。
忘記引用,總之難搞

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2018-9-14 01:39 PM 發表

你可以阻止到咩? 咪搞到家庭不和囉!

我老豆退休 70幾歳人 只喜歡賭錢, 每月花七千 左右啦, 我開頭有叫佢賭少d, 佢同我講, 佢唔賭錢既話,生存又有咩意義呢, 退休做自己喜歡既事有咩問題。 ...
7千太多咯,坐食山崩

引用:
原帖由 meanbean 於 2019-3-21 12:32 PM 發表

7千太多咯,坐食山崩
多少係睇能力啫,如果我有能力,每日比7萬佢去賭都冇問題⋯⋯

回覆 引用 TOP

家中老母又係咁,係咁迷信拜神....仲有係屋企有物業收入係入佢手,仲要想用埋其他人果份

回覆 引用 TOP

無錢無卡過手, 只俾用八達通,日用品家人代買

回覆 引用 TOP

同佢一齊去會唔會比人呃少d 呀

回覆 引用 TOP

了解一下

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。