註冊 登入

同價值觀相差極大家長溝通好難 香討焦點

同價值觀相差極大家長溝通好難 E-mail 此主題給朋友

首先,樓主家庭關係非常和諧,放假一齊飲茶,無假放有時都會全家出外食飯,大時大節必慶祝,基本上係和樂既

唯有一件事,當涉及生活細節時,就好難協調,例如有次我見屋企好亂,趁放假打算分類好執整齊同掉野,等所有人都知啲野放邊買過咩野方便取用,

但有一個人係唔鐘意掉野,鐘意儲野,幾年無用過既唔會掉,塞個角落堆座山,後來其實佢唔會用更唔記得件野存在過,但當執既時候會有口頭蟬"將來可能有用","堆得好地地唔好郁","樣樣都要錢買",

眼見屋企空間就如此,雜物堆一座座小山係角落對佢而言就係整齊左,一執親就會鬧人好困擾,但同長輩溝通佢唔當你所講係咩一回事,該如何事好?長久而來協調唔到極煩惱

補充#13, #31, #64 ,

對標題產生問號既 #32

給她驚喜
引用:
原帖由 吃貨姐 於 2018-9-12 05:32 PM 發表

首先,樓主家庭關係非常和諧,放假一齊飲茶,無假放有時都會全家出外食飯,大時大節必慶祝,基本上係和樂既

唯有一件事,當涉及生活細節時,就好難協調,例如有次我見屋企好亂,趁放假打算分類好執整齊同掉野,等所有人都知啲野放邊買過咩野方便取用,

但有一個人係唔鐘意掉野,鐘意儲野,幾年無用過既唔會掉,塞個角落堆座山,後來其實佢唔會用更唔記得件野存在過,但當執既時候會有口頭蟬"將來可能有用","堆得好地地唔 ...
我會偷偷地執野時掉d, 反正佢都唔記得有無呢件野嘅存在, 唔需要正面衝突, 免傷大家和氣

引用:
原帖由 askwinglam 於 2018-9-12 05:50 PM 發表

我會偷偷地執野時掉d, 反正佢都唔記得有無呢件野嘅存在, 唔需要正面衝突, 免傷大家和氣
唔係無諗過,但考慮到座雜物山消失後,原本有野既地方變成無野,點都會察覺,

一知道呢點就見到隻老虎畫面係腦海,戰爭都似,佢性格無咁溫和容易暴燥,不問就掉方法對佢來講行唔通

引用:
原帖由 吃貨姐 於 2018-9-12 05:59 PM 發表

唔係無諗過,但考慮到座雜物山消失後,原本有野既地方變成無野,點都會察覺,

一知道呢點就見到隻老虎畫面係腦海,戰爭都似,佢性格無咁溫和容易暴燥,不問就掉方法對佢來講行唔通 ...
無人叫你一次掉哂人地d野架, 少少咁掉

引用:
原帖由 askwinglam 於 2018-9-12 06:01 PM 發表

無人叫你一次掉哂人地d野架, 少少咁掉
分次掉最後座山都會消失左,到時都會問啲野去左邊...

[quote]原帖由 吃貨姐 於 2018-9-12 06:03 PM 發表

分次掉最後座山都會消失左,到時都會問啲野去左邊...

先由大山變小山, 慢慢來

引用:
原帖由 吃貨姐 於 2018-9-12 05:32 PM 發表

但有一個人係唔鐘意掉野,鐘意儲野,幾年無用過既唔會掉,塞個角落堆座山,後來其實佢唔會用更唔記得件野存在過,但當執既時候會有口頭蟬"將來可能有用","堆得好地地唔 ...
咁簡單嘅野都要問,每次俗D俗D攞走佢,放上拍賣網賣左D野,如果你屋企曱甴多就賴佢,因為雜物多實會野返來

引用:
原帖由 樓下雀躍的豬豬 於 2018-9-12 07:35 PM 發表

咁簡單嘅野都要問,每次俗D俗D攞走佢,放上拍賣網賣左D野,如果你屋企曱甴多就賴佢,因為雜物多實會野返來
重點都唔係攞走佢,係攞走完佢發爛渣時點樣應對

引用:
原帖由 吃貨姐 於 2018-9-12 08:00 PM 發表

佢係屋企咩人?年齡?

引用:

比你擲曬D野又點?
一樣半樣事就由得佢,
冇咁完美嘅啦!
家和萬事興爲原則。

引用:
原帖由 吃貨姐 於 2018-9-12 08:00 PM 發表

一係累鬥累,鬥亂積得多雜物

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樓下雀躍的豬豬 於 2018-9-12 08:02 PM 發表

佢係屋企咩人?年齡?
雙親之一,中年仍生猛精神年齡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 87er 於 2018-9-12 08:03 PM 發表

比你擲曬D野又點?
一樣半樣事就由得佢,
冇咁完美嘅啦!
家和萬事興爲原則。
一樣半樣,十零樣都唔會理啦,但雜物角落數量多到係一個大衣櫃份量,

擲晒不需要用品可以充分發揮其他物品原本價值,起碼你會記得用佢,

同埋唔想再執執下見到一兩隻彈弓蛛,夜晚見到一兩隻小強散步,但俾啲雜物障礙追蹤唔到.....

你唔會覺得返到家乾淨整齊,住既人都健康啲開心啲?一返家打開門污煙瘴氣,但求住宿既酒店月租算啦談何生活

引用:
原帖由 吃貨姐 於 2018-9-12 08:38 PM 發表

一樣半樣,十零樣都唔會理啦,但雜物角落數量多到係一個大衣櫃份量,

擲晒不需要用品可以充分發揮其他物品原本價值,起碼你會記得用佢,

同埋唔想再執執下見到一兩隻彈弓蛛,夜晚見到一兩隻小強散步,但俾啲雜物障礙追蹤唔到.....

你唔會覺得返到家乾淨整齊,住既人都健康啲開心啲?一返家打開門污煙瘴氣,但求住宿既酒店月租算啦談何生活 ...
但解決得到咩?
解决唔到就要放棄,
捉實唔放大家都辛苦。

引用:
原帖由 87er 於 2018-9-12 08:46 PM 發表

但解決得到咩?
解决唔到就要放棄,
捉實唔放大家都辛苦。
所以樓主想上來尋求解決呀,如何友善地與太有堅持的人達成共識,開場白一講衰就無野好講的了......

開門見山啲講係想參考曾經和平交涉既兒女們說服家長有特別技巧嗎......

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。