註冊 登入

羡慕別人的婚姻

羡慕別人的婚姻 E-mail 此主題給朋友

身邊總有些朋友有個好老公,令老婆安心,老婆仲可以安心唔駛番工,專心照顧子女,間中high tea,,假期又一家大細四圍飛,日日facebook放閃,,

有人會說,各有前因莫羡人,人地表面風光,,,但我連表面風光都無,我日日放工後執屋,老公放工就打機,無長遠目標。

如果我有別人一半既表面風光, 我短幾年命都無所謂

坦白說,咩人識返咩人
伴侶係自己揀,亦反映了自身質素和條件,如果自己都係平庸,另一半冇乜出息好正常,世上平凡人佔多數

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
人地老公又承擔又風趣又social....我老公就宅男慳家唔出聲..

其實以前因為想拍拖先同佢一齊,,拍左幾年自然就結婚,,問心未必係好鍾意對方,所以一見到對方小問題我都會好不滿。

奉勸未婚者要想清楚先好結婚,,

引用:
原帖由 黃昏默默的希望 於 2018-9-12 12:46 PM 發表

人地老公又承擔又風趣又social....我老公就宅男慳家唔出聲..

其實以前因為想拍拖先同佢一齊,,拍左幾年自然就結婚,,問心未必係好鍾意對方,所以一見到對方小問題我都會好不滿。

奉勸未婚者要想清楚先好結婚,, ...
You get the point
你們根本不相愛,他的條件亦唔吸引你,你純粹為了結婚而勉強將就執件,唔幸福好正常,趁年輕止蝕也不遲

我年輕時第一段婚姻也是差不多,以為雙方相處ok+有點喜歡+大家收入足夠唔錯生活,就可以結婚
其實唔 work,除非雙方條件好差,根本冇其他人吼,否則一世人流流長,唔愛屋企個件的話,好容易會變心或心生不滿

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
「有條件,又風趣,又Social」...又可能好多桃花你唔知姐。
睇嘢唔好只睇到表面個浸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黃昏默默的希望 於 2018-9-12 12:46 PM 發表

你睇人好, 人睇你好啫........
不嬲都講唔好為結婚而結婚, 可止會後悔, 仲可能累左下一代

回覆 引用 TOP

on 9, 首先, 冇人知邊個會有幾多年命, 既然生活唔開心, 我寧願短20 年命, 人地有錢, 分分鐘100 歲先死, 有10 年係齋訓O係床度冇得郁....你覺得邊個開心?

第2, 你未結婚時又唔見你羡慕人地男朋友點點點, O個時又唔見你飛左佢? 即係話你本身就係得噤多斤兩啦, 除左佢, 仲有邊個會娶你? 你自己話

第3, 世上生活好過你O既人大有人在, 與其得個諗去羡慕, 點解唔坐言起行自己去充實自己....口口聲聲話個老公冇長遠目標? 你呢? 目標O係邊? "間中high tea,,假期又一家大細四圍飛,日日facebook放閃" 依D 就係你長遠目標?

回覆 引用 TOP

咪羨慕別人,其實真實的婚姻並不是幸福的。有些係特登曬幸福,真的幸福是有的,但不多亦不會曬出來。一家人健健康康整整齊齊已經好幸福了。

引用:

你當佢水泡,佢當你煎堆,係咁上下

咩人識返咩人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黃昏默默的希望 於 2018-9-12 12:35 PM 發表

身邊總有些朋友有個好老公,令老婆安心,老婆仲可以安心唔駛番工,專心照顧子女,間中high tea,,假期又一家大細四圍飛,日日facebook放閃,,

有人會說,各有前因莫羡人,人地表面風光,,,但我連表面風光都無,我日日放工後執屋,老公放工就打機,無長遠目標。

如果我有別人一半既表面風光, 我短幾年命都無所謂 ...
老公買左樓未?要唔要供樓?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黃昏默默的希望 於 2018-9-12 12:35 PM 發表

如果我有別人一半既表面風光, 我短幾年命都無所謂 ...
你睇人好人睇你好

回覆 引用 TOP

引用:

兩個其實互相嫌棄嘅人因為無其他野好揀所以勉強走埋一齊係咁上下

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 1968HK 於 2018-9-12 12:39 PM 發表

坦白說,咩人識返咩人
伴侶係自己揀,亦反映了自身質素和條件,如果自己都係平庸,另一半冇乜出息好正常,世上平凡人佔多數
可惜好多人自視過高. 之後就成日埋怨

回覆 引用 TOP

樓主你幾歲?
結左幾耐?
有仔女未?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。