註冊 登入

[親子溝通] 你地小朋友會唔會成日整唔見嘢呀?

你地小朋友會唔會成日整唔見嘢呀? E-mail 此主題給朋友

琴晚返黎又話唔見咗支筆同擦膠,不過都已經算好
上次仲離譜D,連本書都整唔見埋…真係唔知話佢咩好...
大家既小朋友會唔會都係咁?
有咩計仔可以改到?

我個仔啱啱讀小學個陣都係咁,今日唔見筆,聽日唔見擦膠,我都費事煩,買定多少少比佢好過
不過依家大咗情況好好多,再整唔見嘢就會要佢用零用錢黎買!

引用:
原帖由 kiuesse 於 2018-9-5 02:06 PM 發表

我個仔啱啱讀小學個陣都係咁,今日唔見筆,聽日唔見擦膠,我都費事煩,買定多少少比佢好過
不過依家大咗情況好好多,再整唔見嘢就會要佢用零用錢黎買! ...
我囡囡都係,去到3年班先好d

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sasac1 於 2018-9-5 11:22 AM 發表

有咩計仔可以改到? ...
係咁嘅啦,
所以買親文具都係一打打買。

引用:
原帖由 sasac1 於 2018-9-5 11:22 AM 發表

有咩計仔可以改到? ...
我個friend個仔, 成曰整唔見我friend D undie

回覆 引用 TOP

鉛筆擦膠呢D唔見其實都正常,可能借咗比朋友仔又唔記得咗啫~
一係你幫佢整D名貼貼喺D文具度囉,咁就唔整唔見啦!

引用:
原帖由 kiuesse 於 2018-9-5 02:06 PM 發表

不過依家大咗情況好好多,再整唔見嘢就會要佢用零用錢黎買! ...
叫佢自己用零用錢呢個方法好呀不過可能要等佢大少少先用得~

引用:
原帖由 87er 於 2018-9-5 11:04 PM 發表

係咁嘅啦,
所以買親文具都係一打打買。
成日唔見呢樣唔見果樣,次次都要我地執手尾,真係驚佢大個都仲係咁

引用:
原帖由 sasac1 於 2018-9-6 04:45 PM 發表

成日唔見呢樣唔見果樣,次次都要我地執手尾,真係驚佢大個都仲係咁
自己細個時又係咁。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 犯法呀 於 2018-9-6 12:42 PM 發表

鉛筆擦膠呢D唔見其實都正常,可能借咗比朋友仔又唔記得咗啫~
一係你幫佢整D名貼貼喺D文具度囉,咁就唔整唔見啦!
依家我都係咁,學精咗!
前排同女女行街買咗部brothxx既標籤機,仲係hello kitty既,自己幫佢印咗d名貼黎貼書薄文具
費事又整唔見嘢

引用:
原帖由 sasac1 於 2018-9-6 04:42 PM 發表

叫佢自己用零用錢呢個方法好呀不過可能要等佢大少少先用得~
係呀~所以仔仔依家好少整唔見嘢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kiuesse 於 2018-9-7 11:27 AM 發表

依家我都係咁,學精咗!
前排同女女行街買咗部brothxx既標籤機,仲係hello kitty既,自己幫佢印咗d名貼黎貼書薄文具
費事又整唔見嘢
易唔易整?

我細個都係咁。。。。。我父母都吹我唔脹。到讀到大學先開始改善。。。。。

回覆 引用 TOP

擦膠好易跌咗,我細個都係咁

回覆 引用 TOP

只怕被同學仔蝦,不敢出聲
我個女成日唔見文具,向她發火才説出原因,被同學蝦攞走了,尤其是一些文具好睇唔好用又貴的,同老師反應,結果發現對方全個筆盒的文具都是我買的,最抵死係對方家長係知道的,仲夠膽死話同學之間係咁,妳個女做什麼做賊仔

回覆 引用 TOP

30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。