• 瀏覽: 2,996
  • 回覆: 24
想請教下各位sis
平時遮暗瘡印有冇咩技巧架?
我唔知係我自己唔識遮定係要求太高
遮完都仲係覺得d印好礙眼咁!

回覆 引用 TOP

會唔會係你支concealer coverage唔夠高咋?
我自己用Bobbi個支覺得ok!

個人覺得只要揀岩色係唔需要好似遮眼圈咁調色
除非超深色至要先調色
而且色素印一定要係平復, 無凹無凸無甩皮非傷口
咁易遮好多, 否則遮極某 d 角度睇都有個 "哄" 咁
Concealer 揀 d long wear 無咁易定妝時被印走
或者重點輕輕定妝之後先上 concealer 然後再全面定妝
份量唔好一味多, coverage 夠既話少至一粒芝麻都遮到一個印
太多既話只會越推越薄因而減低佢本身應有既 coverage

你用遮瑕液定遮瑕膏?
遮瑕液coverage比較低,可以試下轉用遮瑕膏,不過就會比較厚粉
同埋上完唔好即刻blend開,等一陣再blend個coverage會比較好~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 劍聖龍兒 於 2018-8-30 02:34 PM 發表

會唔會係你支concealer coverage唔夠高咋?
我自己用Bobbi個支覺得ok!
個支我都有呀…
唉,可能係我自己形住形住覺得d印好明顯啦…

引用:
原帖由 令妃 於 2018-8-30 11:08 PM 發表

個人覺得只要揀岩色係唔需要好似遮眼圈咁調色
除非超深色至要先調色
而且色素印一定要係平復, 無凹無凸無甩皮非傷口
咁易遮好多, 否則遮極某 d 角度睇都有個 "哄" 咁
Concealer 揀 d long wear 無咁易定妝時被印走
或者重點輕輕定妝之後先上 concealer 然後再全面定妝
份量唔好一味多, coverage 夠既話少至一粒芝麻都遮到一個印
太多既話只會越推越 ...
如果係平復既應該好遮好多...
可惜我有d係好似所謂既凹凸洞,所以遮完好似更加明顯...

回覆 引用 TOP

bobbi brown

引用:
原帖由 金翅BK鳥 於 2018-9-3 06:28 PM 發表

個支我都有呀…
要遮到完全睇唔出就真係好厚粉架啦
如果你真係咁介意D暗瘡印既其實可以去美容院搞搞佢呀

引用:
原帖由 clare311 於 2018-9-4 11:23 AM 發表

要遮到完全睇唔出就真係好厚粉架啦
如果你真係咁介意D暗瘡印既其實可以去美容院搞搞佢呀
係呀,而且d treatment都唔係好貴,一個月買少兩件衫都可以做到次啦~
我自己依家都喺frederique度打緊pico,好似對暗瘡印都有效!

引用:
原帖由 金翅BK鳥 於 2018-9-3 06:28 PM 發表

個支我都有呀…
呢支用黎遮暗瘡印我覺得已經好夠喎..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kellywg70 於 2018-9-4 11:55 AM 發表

係呀,而且d treatment都唔係好貴,一個月買少兩件衫都可以做到次啦~
我自己依家都喺frederique度打緊pico,好似對暗瘡印都有效!
我又唔係唔捨得比錢,只係驚越整越衰啫…

引用:
原帖由 laputa_leo 於 2018-9-3 11:00 PM 發表

bobbi brown
多謝推介,呢支我已經有啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 金翅BK鳥 於 2018-9-4 02:53 PM 發表

我又唔係唔捨得比錢,只係驚越整越衰啫…
咁又唔洗咁擔心既~
我去呢間之前都有做足功課,佢地用果個enlighten係最適合亞洲人打既!
一係你就上去試一次先囉,都係幾百蚊啫~

回覆 引用 TOP

暗瘡印要用膏先得嫁

回覆 引用 TOP

如果暗瘡印太勁,其實索性去美容院做激光去印,可能仲方便啊,肌底唔好點遮都無用~愈厚粉仲愈易引發其他敏感

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]